Autor Wątek: Siatka PVA z tubą i tłokiem - wybór  (Przeczytany 12505 razy)

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Siatka PVA z tubą i tłokiem - wybór
« Odpowiedź #15 dnia: 19.01.2017, 12:50 »
Kurczę i dalej nie wiem jakiej siatki użyć. Chcę łowić na podajnik z siatką PVA czy ktoś mi może podpowiedzieć jakiej siatki mam użyć, używałem do tej pory siatki mikado 44 fast zakładałem na haczyk pakuneczki.
Ale do metody nie mam pojęcia jaką. Łowisko ma głębokość do 6 m nie wiem czy fast nie za szybko się rozpuści. W sklepie u mnie jest siatka Jaxon ale nie ma na niej podanego czasu rozpuszczania się, a mikado podaje w sekundach? co prawda jak testowałem tą fast w wiaderku to całość rozpuściła się po ponad minucie a zaczęła się rozpuszczać właśnie po ok 30/40 sekundach.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
« Odpowiedź #16 dnia: 19.01.2017, 12:52 »
Jeśli zaczęła po 30 sekundach, to możesz ją stosować nawet na najgłębszych jeziorach rynnowych ;) Będzie dobra.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline RAV93

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 19.01.2017, 12:55 »
Aha, no to super, bo dużo Mikado jest na Allegro. A jakiej średnicy używać? 23 mm czy 44 mm do podajnika?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 19.01.2017, 12:55 »
Kurczę i dalej nie wiem jakiej siatki użyć. Chcę łowić na podajnik z siatką pva czy ktoś mi może podpowiedzieć jakiej siatki mam użyć, używałem do tej pory siatki mikado 44 fast zakładałem na haczyk pakuneczki.
Ale do metody nie mam pojęcia jaką. Łowisko ma głębokość do 6 m nie wiem czy fast nie za szybko się rozpuści. W sklepie u mnie jest siatka Jaxon ale nie ma na niej podanego czasu rozpuszczania się, a mikado podaje w sekundach? co prawda jak testowałem tą fast w wiaderku to całość rozpuściła się po ponad minucie a zaczęła się rozpuszczać właśnie po ok 30/40 sec.
Kup sobie Mikado ekstremalnie długo rozpuszczającą się - jest idealna. Wolno się rozpuszcza.
Maciek

Offline RAV93

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 19.01.2017, 12:59 »
Ale zastanawiam się właśnie po co? Zależy mi na tym aby doleciała na dno i od razu zaczęła się rozpuszczać. Bo nie rozumiem po co ona ma leżeć 5 min i dopiero się rozpuszczać jak zdarzały mi się brania od razu po zarzucie. Myślę Fast albo medium. Tylko jaka średnica.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 19.01.2017, 13:05 »
Kurczę i dalej nie wiem jakiej siatki użyć. Chcę łowić na podajnik z siatką pva czy ktoś mi może podpowiedzieć jakiej siatki mam użyć, używałem do tej pory siatki mikado 44 fast zakładałem na haczyk pakuneczki.
Ale do metody nie mam pojęcia jaką. Łowisko ma głębokość do 6m nie wiem czy fast nie za szybko się rozpuści. W sklepie u mnie jest siatka Jaxon ale nie ma na niej podanego czasu rozpuszczania się, a mikado podaje w sekundach? co prawda jak testowałem tą fast w wiaderku to całość rozpuściła się po ponad minucie a zaczęła się rozpuszczać właśnie po ok 30/40 sec.
cyt" Ale zastanawiam się właśnie po co? Zależy mi na tym aby doleciała na dno i od razu zaczęła się rozpuszczać. Bo nie rozumiem po co ona ma leżeć 5 min i dopiero się rozpuszczać jak zdarzały mi się brania od razu po zarzucie. Myślę Fast albo medium. Tylko jaka średnica."

Zastanawiasz się co piszesz. W jednym poście jedno, w drugim drugie, więc o co kaman. Wiem? Nie wiem? Zastanawiam się? :facepalm:

Tak nawiasem mówiąc to wszystko zależy od temperatury wody. Im cieplejsza tym szybciej.
W szybkich siatkach wystarczy kropla wody na nią i po kilku sekundach siatka ma dziurę, te dłużej rozpuszczalne potrzebują około 1,5 min aby zaczęła pracować - woda około 15 stopni C.
Maciek

Offline RAV93

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 19.01.2017, 13:18 »
Zastanawiasz się co piszesz. W jednym poście jedno, w drugim drugie, więc o co kaman. Wiem? Nie wiem? Zastanawiam się? :facepalm:

Tak nawiasem mówiąc to wszystko zależy od temperatury wody. Im cieplejsza tym szybciej.
W szybkich siatkach wystarczy kropla wody na nią i po kilku sekundach siatka ma dziurę, te dłużej rozpuszczalne potrzebują około 1,5 min aby zaczęła pracować - woda około 15 stopni C.

Nie wziąłem pod uwagę temperatury wody. Faktycznie jak założyłem na mokry haczyk to mi spadła, po prostu myślałem, że pękła.