Autor Wątek: Kary za brak uprawnień  (Przeczytany 14133 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Kary za brak uprawnień
« dnia: 27.12.2016, 18:49 »
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o karach za brak dokumentów przy sobie w trakcje łowienia.
I zatrzymaliśmy się na tym, czy gdy wędkarz łowiący za pomocą wędki przy braku karty wędkarskiej i zezwolenia może być potraktowany jako kłusownik? i czy osoba mająca uprawnienia do sprawdzenia uprawnień lub policja może zabrać sprzęt wędkarski?.
Jak to wygląda przy posiadaniu karty wędkarskiej, ale nie przy sobie , a jak to wygląda gdy wędkarz kompletnie nie posiada uprawnień do połowu amatorskiego (nie wyrobienie karty wędkarskiej) ?
Mateusz "Majcher"

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kary za brak uprawnień
« Odpowiedź #1 dnia: 27.12.2016, 18:51 »
Z tego co kojarzę to jest mandat na 500zł i zabranie sprzętu ale to różnie bywa w zależności od tego kto Cię karze.
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #2 dnia: 27.12.2016, 19:04 »

Jak to wygląda przy posiadaniu karty wędkarskiej, ale nie przy sobie ,
Z taką sytuacją się spotkałem (nie osobiście ,kolega który wędkował ze mną).Dokumenty w samochodzie jakieś 500 metrów od naszego stanowiska -nie było tłumaczenia .To jak jazda bez prawka .
Kolega przytulił 200 zł .
Stwierdził że w końcu nauczy się nosić dokumenty przy sobie .
Maciek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 27.12.2016, 19:05 »
Skąd kolega wziął to 500 złotych?

Proszę: http://www.pzw.org.pl/home/cms/946/taryfikator_mandatow
Jacek

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27.12.2016, 19:11 »

Szczerze sam byłem świadkiem jak wędkarz obok dostał 500 zł mandatu, konfiskata sprzętu i 20 zł za każdą niewymiarową rybę.

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 27.12.2016, 19:11 »

Bo tyle zapłacił kiedyś mój wujek :) ale już ma uprawnienia :P i zabrali mu wędkę :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #6 dnia: 27.12.2016, 19:20 »
Jak można zabrać komuś wędke? 
Zabieranie komuś własności wbrew jego woli jest przestępstwem.

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 27.12.2016, 19:22 »
A siatkę kłusownikom zostawiają ??
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 27.12.2016, 19:24 »
Tylko pytanie kiedy się jest kłusownikiem, a kiedy tylko wędkarzem bez uprawnień.
Bo według taryfikatora PZW jesteś wędkarzem bez uprawnień gdy łowisz normalnie ale bez zezwolenia i karty.
Mateusz "Majcher"

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #9 dnia: 27.12.2016, 19:24 »
A siatkę kłusownikom zostawiają ??
Kłusownictwo jest przestepstwem łowienie ryb  wędką bez uprawnień to wykroczenie.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 27.12.2016, 19:27 »
Ja natomiast byłem świadkiem, jak słynny na całe województwo komendant PSR rozdawał mandaty za parkowanie samochodów zbyt blisko jeziora. Każdy dostawał skromne 200 złotych :)

Kolega, którego intrygował przepis, na podstawie którego były wystawiane mandaty, napisał do komendanta głównego PSR, żeby wyjaśnić tę kwestię. Pytanie było jasne: jaka jest wymagana minimalna odległość auta od wody. Odpowiedź szefa szefów była zaskakująca: ustawa nic nie wspomina o takiej odległości, a tym samym nie można nałożyć mandatu na wędkarza (kogokolwiek), biorąc pod uwagę tę kwestię. Mandat można dostać, gdy z samochodu wyciekają płyny eksploatacyjne, auto zastawia drogę ewakuacyjną itp., ale nie za "widzimisię" strażnika.

Listowne ustosunkowanie się komendanta do zapytania mam do dyspozycji. Gdyby ktoś kiedyś miał problem, zapraszam :)
Jacek

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 27.12.2016, 19:31 »
Czyli można powiedzieć, że nie mają prawa zabrać sprzętu i w razie kontroli nie przez policje wzywać właśnie ich.
Bo w sumie tak na chłopski rozum, musieli by mi zabrać samochód jak bym prowadził bez uprawnień.
Mateusz "Majcher"

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 27.12.2016, 19:33 »
Oto artykuł z 2013 roku (wp.pl):

"Już ci wędki nie zabiorą.

Dotąd osoba złapana nad wodą z wędką, jeśli nie miała dokumentów do tego uprawniających lub zapomniała zabrać je z domu, musiała liczyć się z utratą sprzętu wędkarskiego. Zabierali go policjanci albo straż rybacka, a sąd musiał tę decyzję potwierdzić. 1 listopada zmieniają się przepisy. Choć funkcjonariusze nadal będą mogli zabrać wędki, to będzie szansa na ich odzyskanie.

Do tej pory kara za łowienie bez zezwolenia była większa niż za prowadzenie samochodu bez prawa jazdy. Oprócz zabierania sprzętu, nawet jeśli nie należał do nielegalnie wędkującego, sądy obligatoryjnie ogłaszały podanie orzeczenia o karze do wiadomości publicznej. Zapłacić za to musiał łowiący. Co ważne, kary dotyczyły zarówno zwykłych kłusowników, jak i tych, którzy kartę wędkarską mieli, ale po prostu zapomnieli wziąć ją ze sobą na łowisko.
Powodem tak surowych kar były m.in. przepisy mówiące, że mandaty za nielegalny połów może wystawić tylko straż rybacka. Policja musiała kierować sprawy od razu do sądu.

Teraz przepisy się zmieniają. Sąd nie będzie musiał już zapominalskiemu zabierać wędki. Łowiący odetchną, bo czasem przepadał tak sprzęt warty nawet kilka tysięcy złotych. Nadal jednak wędki będzie można zabierać kłusownikom. Sędzia nie będzie musiał też obligatoryjnie orzekać podania wyroku do publicznej wiadomości.

Zmiana przepisów to konsekwencja interwencji rzecznika praw obywatelskich. Prof. Irena Lipowicz alarmowała, że przepisy dotyczące kar dla wędkarzy mogą być niezgodne z konstytucją. W piśmie do ministerstwa rolnictwa przypominała, że za jazdę bez dokumentu potwierdzającego posiadanie prawa jazdy grozi mandat w wysokości 250 zł. I nikt takiemu kierowcy obligatoryjnie nie zabiera auta.

Nadal jednak policja, straż rybacka czy leśna za brak karty rybackiej czy nieopłacenie łowiska będą mogły wystawiać mandaty. Kary zaczynają się od 200 zł".

Trochę niepokoi informacja, że "nadal jednak wędki będzie można zabierać kłusownikom", bo można uznać, że wędkarz nieposiadający uprawnień jest kłusownikiem.
Jacek

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 27.12.2016, 19:34 »
Wychodzi na to, że Strażnicy i Policja nie zna regulaminu PZW i rozdają mandaty z artykułów i paragrafów im znanych przybliżonych do zaistniałego wykroczenia ??
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #14 dnia: 27.12.2016, 19:36 »
Każdy, kto wyczuje, że  może  wcisnąć Ci mandat zrobi to bez skrupułów.

przykład:  w piątek zatrzymała mnie policja za przekroczenie predkości 89/50 poprosiłem Pana policjanta o pokazanie mi z jakiej odległości był zrobiony pomiar. Omożliwiście funkcjonariusz strzelał z wolnej ręki z 390m. Poprosiłem o możliwiśc zrobienia zdjęcia, ponieważ nie przyjmuje mandatu. Po dłuzszej dyskusji skonczyło sie na upomnieniu ???