Autor Wątek: Łowisko Jegiel - Mazowieckie  (Przeczytany 44234 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Odp: Łowisko Jegiel - Mazowieckie
« Odpowiedź #75 dnia: 09.08.2024, 19:08 »
Na drugim stawie tragedii jeszcze nie było ze stanem wody, tam gdzie stałem woda nie kwitła, kilka rybek wpadło, ale mimo wszystko polecam długą sztycę do podbieraka 3-4 m będzie wygodniej
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 09.08.2024, 19:21 »
We środę bylem na stawie nr 2 od strony lasu, ludzi pełno dla mnie za ciasno. Woda w miarę klarowna nie było zielonego zakwitu. Złowiłem 15 karpi i 2 amury. W przyszłym tygodniu wybiorę się na staw nr 4 który jest dużo większy.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #77 dnia: 20.08.2024, 23:04 »
Podpowiedzcie jak na amura to który staw na Jeglu? Sierpień jest dobrym miesiącem na amura dlatego chciałbym spróbować z kolegą chwycić tylko nie wiem na który staw się nastawić, jeśli ktoś ma takie informacje to bardzo proszę o podzielenie się, dzięki!

Offline lajon38

« Odpowiedź #78 dnia: 21.08.2024, 08:08 »
Sporo ładnych amurów łowią na stawie 4 pod wyspą ale z wywózki. Na stawie nr 2 złowiłem kilka ale mniejsze sztuki 60 parę cm.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #79 dnia: 21.08.2024, 14:48 »
A jak jest teraz na stawie nr 7?

Offline lajon38

« Odpowiedź #80 dnia: 21.08.2024, 14:57 »
Na 7 nie łowiłem, niedawno zarybili tam jesiotrami.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #81 dnia: 21.08.2024, 15:04 »
Dobra to czekaj bo widzę że znasz to łowisko, staw nr 1 to duże ryby - karpie i amury ale często wraca się z niego na zero, staw nr 2 jest chyba najwięcej zarybiony dużo karpi ale mniejszych 2-6kg, staw nr 4 największy spore karpie ale trzeba daleko rzucać, jest jeszcze coś?

Offline lajon38

« Odpowiedź #82 dnia: 21.08.2024, 17:44 »
Byłem tam 2 razy bo akurat przebywałem w tamtych stronach. Jak chcesz się nałowic mniejszej ryby to siadaj na 2 brań jest dużo. Na 4 złowiłem tylko 2 karpie największy 82cm ale łowiłem feederkiem na bliskim dystansie 50m. Na 1 nie łowiłem ale słyszałem, że tam są duże ryby (sumy też) i można zejść o kiju. Najbardziej podoba mi się staw nr 4 jest dużo większy od 2.

Offline Ofnis022

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #83 dnia: 24.08.2024, 16:11 »
Dobra to czekaj bo widzę że znasz to łowisko, staw nr 1 to duże ryby - karpie i amury ale często wraca się z niego na zero, staw nr 2 jest chyba najwięcej zarybiony dużo karpi ale mniejszych 2-6kg, staw nr 4 największy spore karpie ale trzeba daleko rzucać, jest jeszcze coś?

Bez  przesady z tym, że na 4 trzeba daleko rzucać. Spokojnie połowisz na 50-60 metrze a i spod nóg ostatnio wpadł mi bonus 14kg.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #84 dnia: 24.08.2024, 17:24 »
To jak zawsze zależy od warunków. Może nawet dnia tygodnia, piątek-niedziela, jak się zjadą kampery/namioty na 4 to większość łowi z wywózki. Bywam tam na ogół kilkanaście razy w roku. Tak więc stąd utarło się, że 4 to większy dystans. Sam niejednokrotnie ciągnąłem miśki 10+ z odległości 55-60m Choć na ogół łowie 90-100. Przynajmniej jeden kij. Jak jadę od pon. do czwartku to raczej łowię średni dystans plus próbuję 15-20m bombka, lub podajnik dostrzeliwany pelletem. Nazwijmy to poza sezonem, zdarzało mi się zejść na zero (dwa razy). Raz to był grudzień, raz styczeń :facepalm: 8)

Edit: na 2 jeżdżę jak mi się chce zmęczyć ręce... ew. dopracowywać pellet waggler, lub bombkę. Na 1 nigdy nie byłem, nie ten sprzęt (są sumy i grube miśki). Na 7 byłem dwa razy, są jesiotry i karpiki ładne też się trafiają.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #85 dnia: 24.03.2025, 09:31 »
Ostatnie info. W tym miesiącu dorzucono karpiki 3-5-8 kg do wszystkich stawów. Byłem w sobotę na dwójce. 8 karpi, jedna spinka, dwa poszły z haczykiem, jeden z nich prawie z wędką... żeby nie to że kołowrotek zahaczył o kołowrotek zestaw by pływał 🙂 za lekko wcisnąłem w podpórkę.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline lajon38

« Odpowiedź #86 dnia: 24.04.2025, 21:03 »
Byłem dzisiaj na stawie 4, brań bardzo dużo 32 karpie w przedziale 4-11 kg , trochę spinek też zaliczyłem chyba z sześć. Rybą dnia okazał się piękny pełnołuski 11,50 kg. Dystans 48m czyli blisko też można połowić.