Autor Wątek: Pyza na swojskich wodach 2017  (Przeczytany 75228 razy)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pyza na swojskich wodach 2017
« Odpowiedź #105 dnia: 28.02.2017, 13:27 »
dzięki Pyza leci :thumbup:
Rozwiązanie tak proste że mi wstyd że sam na to nie wpadłem
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #106 dnia: 28.02.2017, 14:18 »
dzięki Pyza leci :thumbup:
Rozwiązanie tak proste że mi wstyd że sam na to nie wpadłem

Nie ma sprawy kolego :) W wolnych chwilach służę pomocną dłonią :)! Po prostu mówisz i masz :)

A teraz krok po kroku, bo może nie każdy z kolegów to wie, a to jest banalnie proste. Pomocną dłonią mojej córki :)

Tak jak widzicie na tym zdjęciu przekładamy cienką żyłkę - mam na myśli oba końce żyłki - przez dziurkę naszego pushstopa. Z prawej strony trzymamy dwa końce krótkiego odcinka żyłki. Utworzyła nam się z lewej strony pętelka, w tą pętelkę wkładamy plecionkę, którą będziemy przeciągać przez pushstopa. Czyli z prawaśki na lewaśke :D

W prawej trzymamy tak jak wcześniej dwa końce naszej żyłki, z lewej przeciągamy pushsopta tak jak na zdjęciu.

Pamiętając o trzymaniu plecionki, wszystko nam się przeciągnęło przez nie wielki otwór w pushstopie.

I oto cała filozofia z plecionką i nie wielką dziurką w pushstopie.

Wystarczy zawiązać pętelkę według widzi mi się wędkującego i możemy do naszej plecionki z pushstopem dowiązać haczyk najprostszym z wiązań haczyka i najczęściej stosowanym przez karpiarzy czyli węzeł bez węzła.

A tutaj ta sama czynność tylko w powietrzu, bo przeważnie trzymamy w dłoniach i wykonujemy tą czynność w powietrzu :)

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #107 dnia: 28.02.2017, 15:13 »
Sylwek a ja taki oto wynalazek stosuje do nawlekania igieł. Tym chyba szybciej uda się nawinąć plecionkę na stoper

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 904
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #108 dnia: 28.02.2017, 15:34 »
Sylwek a ja taki oto wynalazek stosuje do nawlekania igieł. Tym chyba szybciej uda się nawinąć plecionkę na stoper

Dokładnie tak robię!  :thumbup:
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #109 dnia: 28.02.2017, 15:49 »
:bravo:
Krzysztof

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #110 dnia: 28.02.2017, 16:54 »

Witam

Jurek brawo, że przypomniałeś! Ja też używam niektórych wynalazków. O tym mógłbym spokojnie napisać pracę magisterską :D Pomimo, że nie byłem nigdy studentem :P Jurku Twoje rozwiązanie jest wyśmienite, pod jednym warunkiem - do przewlekania żyłki przez oczko haczyka, z pushstopem byłoby trudniej. Jest maluteńka dziurka w pushstopie. Trudno byłoby Twoim urządzeniem nacelować w tą dziurkę i dużo czasu to zajmuje. I trzeba uważać, gdy przeciągamy grubszą plecionkę przez dziurkę, żeby Twoim urządzeniem drut nam nie pękł. Nie oszukujmy się, żyłką jest mocniejsza :) Więc śmiało możemy przeciągnąć i pociągnąć plecionkę przez nie wielki otworek pushstopa. Twoje urządzenie jest wyśmienite, ale do haczyków z oczkiem :)! :bravo: Jurku!

Ja o tym koledze napisałem ale w prostszy sposób z zastosowaniem żyłki. Bo nie oszukujmy się, żyłką i nie wielkim jej odcinkiem możemy przewlec kilka rzeczy, zrobię prezentację na zdjęciach jak ja to widzę, ze swoimi zabawkami.

Stół montażowy, kilka zabawek na nim i zaczynamy zabawę.

Tak jak Ty Jurku, ja stosuję też igły, tylko innej i ciut dłuższej firmy Radical jak na łóżku. Jedną taką igłą mogę wiele rzeczy poprzewlekać.

Pushstopy oczywiście innej firmy i z większym otworkiem, bo Twoje urządzenie nadaje się do przewklekania igieł a igły nie mają dziurki tylko oczko. I łatwiej Twoim urządzeniem jest przewlec przez oczko a nie przez mały otworek.

I tą igłą Radical nie ma problemu z przewlekaniem pushstopa, oczywiście takiego jakiego zademonstrowałem. Zauważmy, że żyłka to samo nam zrobi. Tak jak Twoja igła przy nie wielkiej dziurce, lecz z większym trudem przy innym pushstopie.

Dalej, tą moją igłą Radical tak jak w tym przypadku służy mi do przewlekania żyłki lub plecionki przez podajnik, żyłka normalna też się do tego nadaje, zaś Jurku Twój przewlekacz jest za krótki.

Jedno machnięcie i przełożone.

Wszelkie rodzaju ciężarki przelotowe. Tą jedną igłą - zastosowanie tej igły niesamowite. Tak samo jak i żyłka w szybki i prosty sposób.

Jednym ruchem i gotowe.

Wszelakiego rodzaju i długości gumki jedną igłą, zastosowanie to samo co ze zwykłą żyłką.

Jednym ruchem i mamy przełożone.

A jeżeli nie mamy takiego urządzenia do przewlekania igły, którą nam zaprezentował Jurek, to możemy użyć tak jak ja to robiłem do tej pory druciki, które mamy przy stoperach.

I też to nam daje radę, tak jak w przypadku przewlekacza Jurka. Oczywiście można użyć też żyłki, o której wspominałem.

Działanie takie samo jak w innych przypadkach i przekładanie plecionki także.

Zastosowanie moich drucików do oczka haczyków. Tak jak w Twoim przypadku Jurku rozwiązanie wyśmienite! :)

Jednym ruchem i mamy przewleczoną plecionkę przez oczko haczyka, tylko musimy dobrać odpowiednią grubość drucika, tak jak i siłę przewlekania czyli szarpnięcia, żeby nam się to wszystko nie rozpie*przyło.

Czyli Jurku mamy to samo na myśli, tak samo to używamy, pokazałem to oczywiście przy kilku wariantach. I teraz trzeba się zastanowić, do każdej tej rzeczy jak się nie ma takiej igły jak ja firmy Radical, która w większości przypadku służy temu samemu, to najlepszym rozwiązaniem jest prosta, cienka żyłka do tego wszystkiego co pokazałem. Co nic nas nie kosztuje. Zajmuje mało miejsca. Mamy zawsze nad wodą i nie musimy kupować, używać wielu rodzai igieł. :)

Pozdrawiam

ps. bo nie oszukujmy się, działanie tej żyłki jest takie samo co naszych wszystkich przewlekaczy :)!

Jurku masz ode mnie :thumbup: za przypomnienie mi tematu o przewlekaniu tego wszystkiego co da się przewlec!
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Pablopg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #111 dnia: 28.02.2017, 17:23 »
Sylwek jak zwykle rozwaliłeś system :thumbup:
Paweł

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #112 dnia: 28.02.2017, 17:28 »
Sylwek a gdzie takie ustrojstwo jak na drugim zdjęciu od góry można kupić. Przyznam że spodobało mi się to  i bardzo by pomogło przy montażu zestawów

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 05.03.2017, 09:08 »
Sylwek a gdzie takie ustrojstwo jak na drugim zdjęciu od góry można kupić. Przyznam że spodobało mi się to  i bardzo by pomogło przy montażu zestawów

Jurku przepraszam, że tak późno daję Ci odpowiedz, ale byłem zajęty sprzedażą swoich przynęt, mówisz i masz odpowiedź na swoje pytanie, gdzie możesz to kupić, coś podobnego:

http://carpshop.pl/quantum-radical-special-steel-threader-nawlekacz-p-5782.html

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #114 dnia: 05.03.2017, 09:15 »
Widzę, że jest dostępny Administrator - Luk, to bezpośrednio może mi odpowiedzieć na pytanie, które mnie nurtuje od dłuższego czasu, wiecie, że robię dla Was opisy ze zdjęciami ze swoich wypraw, recenzje i chciałbym dla Was to jeszcze robić, czy to w swoim wątku czy w innym, ale zauważyłem, że ich nie ma. Więc moje pytanie bezpośrednio do Luka, moderatorów forum lub po prostu osób które może wiedzą co jest tego przyczyną, brzmi tak - co się stało z moimi starymi zdjęciami w moich opisach i recenzjach? Szczerze mówiąc to mnie zniechęciło, że one zniknęły. Ci którzy robią obszerne opisy ze zdjęciami, recenzje to wiedzą ile czasu zajmuje napisanie jak i dobranie zdjęć do opisu, recenzji itp...  Proszę o odpowiedź na moje pytanie :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #115 dnia: 05.03.2017, 09:17 »
Sylwek, jak Ci się sprawdzają plecionki sufixa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 05.03.2017, 09:22 »
Sylwek a ładujesz zdjęcia ze swojej galeri?
Czy moze bezpośrednio z telefonu? które po jakimś czasie sam usuwasz? i dla tego znikają.

Tak sie dzieje, jeśli załadujesz plik bezpośrednio z komputera, a na kompie zdjęcie zostanie usunięte.

Tylko pytam, ponieważ zauważyłem taka sytuacje uzytkujac komputer.
Jeśli załadujesz pliki do swojej galeri ( na serwer ) to śmiało zdjęcia możesz usuwać, z kompa, czy tez telefonu, a na serwerze zostaną nie tknięte.

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 05.03.2017, 09:23 »
Sylwek, jak Ci się sprawdzają plecionki sufixa?

Witam Czarek, powiem krótko, jakość + cena = sufix. Są lepsze ale droższe, tzn chodzi mi o firmę.
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #118 dnia: 05.03.2017, 09:29 »
Właśnie chce kupić jakaś bez otuliny, bo w otulinie wziąłem foxa
Myśle nad ta silky soft
Dzięki Pyza

Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #119 dnia: 05.03.2017, 09:30 »
Sylwek a ładujesz zdjęcia ze swojej galeri?
Czy moze bezpośrednio z telefonu? które po jakimś czasie sam usuwasz? i dla tego znikają.

Tak sie dzieje, jeśli załadujesz plik bezpośrednio z komputera, a na kompie zdjęcie zostanie usunięte.

Tylko pytam, ponieważ zauważyłem taka sytuacje urzytkujac komputer.
Jeśli załadujesz pliki do swojej galeri ( na serwer ) to śmiało zdjęcia możesz usuwać, z kompa, czy tez telefonu, a na serwerze zostaną nie tknięte.

Witam

Zawsze brałem konwertowałem pliki przez stronkę zmniejszacz.pl, do galerii za dużo byłoby znów roboty - opis z wyprawy ze 40 zdjęciami z wyprawy co 4 dzień w tygodniu na rybach jak to robiłem, to sam zauważ ile byłoby z tym roboty, a potem jak by ta galeria wyglądała? Wszędzie Pyza, Pyza i Pyza. W komputerze przywracam ustawienia fabrycznie 2 razy do roku... Wtedy przenoszę zdjęcia na dysk zewnętrzny. No i zauważyłem, że te zdjęcia nadal są widoczne na forum a te baaardzo stare już nie. I coś czuję, że z mojego wątku Pyza na swojskich wodach 2016 to też niedługo wyparują... A jeśli byłoby tak jak Ty to wyjaśniłeś, to by mi wszystkie zdjęcia zniknęły a nie tylko starsze :(

Mam jeszcze na oku parę fajnych wypraw i przygotowanych dla Was recenzji, ale jeśli tak zdjęcia będą znikać w niewyjaśniony sposób i nic nie będzie można z tym zrobić, to ja podziękuję, szkoda mojego czasu...

Pozdrawiam serdecznie
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek