Autor Wątek: Picker z c.w. 15 g - użyteczność, przydatność, z czym to jeść?  (Przeczytany 3516 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Nazwa "wincke picker" i trzy szczytówki sygnalizacyjne wskazują na pickera, czyli kij "gruntowy". Czesiek, podaj producenta i pełną nazwę, pobawimy się sprzętowych detektywów.

Mój pierwszy kij tego typu, Yad, nie miał opisanego ciężaru wyrzutowego, normalne jak dzisiejsze uznane modele ;) Dziś kij tej klasy kosztuje pewnie sporo, czyli około... 80 zł :P Cóż, świat poszedł do przodu.
Pickerek był raczej delikatny, ale można było nim wyekspediować znaczny ciężar. Może w przypadku tego kija jest podobnie? Czyli oznaczenie swoje, a walory użytkowe swoje? Kto wie.
Jacek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Jak winkle picker, to delikatna gruntówka z przeznaczeniem raczej do delikatnych ciężarków, Syborg ma rację.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Jako że temat dotyczy lekkiej gruntówki pozwolę sobie zadać Wam koledzy pytanie. Posiadam taki oto kijek Silstar Multiflex Matchpicker Plus 290, 2+ 4 szczytówki różnej długości. Cała długość w zależności od  szczytówki 2,94- 3,14 m. Tak jak kolega wcześniej napisał i ja tez tym kijkiem zaczynam i kończę sezon. Koszyki i podajniki daje nie większe jak 20 g + zanęta/pelet. Żyłka główna 0,18-20. Z tego kijka naprawdę mało razy mi się spięła ryba. Czy ktoś z Was ma może taki kijek i może wymienić się uwagami na jego temat. Zaznaczam że wcześniej nikt nie miał wiedzy na temat tego wędziska a fotki wędki mam jednak nie potrafię wrzucić.