Autor Wątek: Feeder na jezioro (rzuty do 80 m + szczytówki 0,75, 1 oraz 1,5 oz)  (Przeczytany 7081 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Tak jak pisałem wolę wędki szybsze i TXL  taka jest, dla mnie selektor to też za duża klucha.  Jak chcesz naprawdę wędkarską super klasę to jest jeszcze Matrix Horizon S-Class, ja za swoje płaciłem poniżej 600 zł, minus to brak szczytówek poniżej 1 oz, ale wędka nadrabia innymi atutami. Ale Sygnum to też świetny kij, między 75 g a 90 g są minimalne różnice, ale oba spełniają twoje wymogi.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
Napisz więcej o tym kiju Matrixa. Akcja, ugięcie, wyważenie itp. Będę wdzięczny.
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
https://1drv.ms/f/s!AlVldfTaZH9GhHeVha-gCv1k4ax6 trochę zdjęć, szykowałem male co nieco o nich kupiłem 3 (pierwszy 12 ft który naprawdę spełnia to co chciałem). Kij piekielnie szybki, a zarazem pod obciążeniem przechodzi w ładne harmonijne ugięcie. Na stadionowym poligonie  bez problemu celnie  osiągałem 70 m, deklasuje matchpro medium w tym względzie. Przy tym jest to jedyny dwuskład o sensownych rozmiarach transportowych 158 cm. Przelotki troszkę większe niż u konkurencji może poza browningiem, do tego odsunięte od blanku na całej długości, nie np. jak to ma miejsce w Acolytce (przy końcu są strasznie blisko blanku). Wyważenie też super z match winnerami 4012 ideał, choć to feeder nie spin. Wykończenie ta złowroga czerń robi wrażenie dodatkowo z Daiwą tworzą piękny komplet.  Wcześniej myślałem nad Acolyte 12ft plus, ale matrix zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie i to właśnie jego wybrałem (choć kocham Drennana). To tak pokrótce, muszę przysiąść bo mam trochę wędek do opisania.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Bardzo podobnie Cześku ten kij odbieramy. Masz lepszą moc w słowie pisanym. U mnie :thumbup: 
Arek

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
Ju-rek,
w moim odczuciu kijem z tak delikatnymi szczytówkami będziesz miał ciężko osiągnąć założony dystans, ponieważ na taką odległość potrzebny jest już rzut na maksa, którego tak delikatne szczytówki mogą nie przeżyć.
Osobiście do takich dystansów używam dłuższych i mocniejszych kijów, ale koledzy wyżej słusznie zauważają, że szybszym kijem ze szczytowym ugięciem będzie Ci łatwiej osiągać większe odległości. Ze swojej strony mogę polecić BeastMastera M, szczytówki 1, 2 i 3 oz. Rzucisz daleko ale nie ze szczytówką 1oz. Mocniejsze szczytówki też pokażą branie. BM to bardzo poręczny, lekki i dobrze wykonany kij, jego zaletą w stosunku do innej chińszczyzny są bardzo przyzwoite przelotki.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Poszukuję wędziska feeder na jezioro, którym mógłbym rzucić na odległość 70-80 m, koszykiem 35-45 g + zanęta. Wymogiem jest jednak, aby posiadał szczytówki 0.75, 1 i 1.5 oz. Będę łowił zwykłymi koszykami siatkowymi, jak też koszykami method feeder. Miejsca w których łowię nie pozwalają na używanie długich wędzisk (drzewa i gałęzie), więc taki max. to chyba 3,6 m. Cena do 500 zł.

Moim zdaniem przy długości 3,6 m osiąganie takich odległości będzie problematyczne. Koniec, kropka.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
https://1drv.ms/f/s!AlVldfTaZH9GhHeVha-gCv1k4ax6 trochę zdjęć, szykowałem male co nieco o nich kupiłem 3 (pierwszy 12 ft który naprawdę spełnia to co chciałem). Kij piekielnie szybki, a zarazem pod obciążeniem przechodzi w ładne harmonijne ugięcie. Na stadionowym poligonie  bez problemu celnie  osiągałem 70 m, deklasuje matchpro medium w tym względzie. Przy tym jest to jedyny dwuskład o sensownych rozmiarach transportowych 158 cm. Przelotki troszkę większe niż u konkurencji może poza browningiem, do tego odsunięte od blanku na całej długości, nie np. jak to ma miejsce w Acolytce (przy końcu są strasznie blisko blanku). Wyważenie też super z match winnerami 4012 ideał, choć to feeder nie spin. Wykończenie ta złowroga czerń robi wrażenie dodatkowo z Daiwą tworzą piękny komplet.  Wcześniej myślałem nad Acolyte 12ft plus, ale matrix zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie i to właśnie jego wybrałem (choć kocham Drennana). To tak pokrótce, muszę przysiąść bo mam trochę wędek do opisania.

Bardzo dziękuję za cenne informacje, których niewiele na temat tych wędzisk :thumbup:

Interesuje mnie generalnie kij o długości 360-365 cm. Twoje zdjęcia wskazują, że waga podawana w opisach jest wagą faktyczną, rzeczywistą. Jest nieźle, bo 173 gramy przy tej długości do bardzo dobry wynik, a nawet więcej. Podoba mi się to, że kij jest szybki, bo tak przecież piszesz. Trochę mi nie odpowiada konieczność demontowania szczytówki, oczywiście po każdym wędkowaniu. Cóż, trzeba to zaakceptować. Wychodzi na to, że jest tak, jak piszą, czyli jest to przede wszystkim kij do klasycznego feedera, na czym mi najbardziej zależy. Na dzień dzisiejszy to mój faworyt.
Jacek

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
Ten Matrix też zaczyna mi się podobać. :D Zastanawia mnie jeszcze jeden kijek - Preston Competition PRO 12ft Medium Feeder - 80g. Jakieś bliższe informacje?

Offline N3su

• Ekspert

Bardzo dziękuję za cenne informacje, których niewiele na temat tych wędzisk :thumbup:

Interesuje mnie generalnie kij o długości 360-365 cm. Twoje zdjęcia wskazują, że waga podawana w opisach jest wagą faktyczną, rzeczywistą. Jest nieźle, bo 173 gramy przy tej długości do bardzo dobry wynik, a nawet więcej. Podoba mi się to, że kij jest szybki, bo tak przecież piszesz. Trochę mi nie odpowiada konieczność demontowania szczytówki, oczywiście po każdym wędkowaniu. Cóż, trzeba to zaakceptować. Wychodzi na to, że jest tak, jak piszą, czyli jest to przede wszystkim kij do klasycznego feedera, na czym mi najbardziej zależy. Na dzień dzisiejszy to mój faworyt.
Ta jest to klasyczny feeder, taki jak lubię a jestem wybredny w tej kwestii. Sam myślę jeszcze nabyć wersję 3.8m, na średnio dalekie łowy. Ale w tej długości jest godny konkurent Sphere M 3,9/80.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Sphere o podanej długości to również jest szybki kij o ugięciu progresywnym? Jak Matrix? Krótsze modele Sphere to raczej kluski. Miałem w rękach kij Marcina. 
Jacek

Offline N3su

• Ekspert

Sphere o podanej długości to również jest szybki kij o ugięciu progresywnym? Jak Matrix? Krótsze modele Sphere to raczej kluski. Miałem w rękach kij Marcina. 
Nie sphere 3.6 też widziałem i to klucha jak match pro.  Po prostu biorę go pod uwagę 3.9 już powinien być szybki znając browningi z wcześniejszych lat( Bob Nudd Legend,Agressor) i myślę że będzie szybki , i go rozważam ale czekam do targów by to sprawdzić.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert

Nie sphere 3.6 też widziałem i to klucha jak match pro.  Po prostu biorę go pod uwagę 3.9 już powinien być szybki znając browningi z wcześniejszych lat( Bob Nudd Legend,Agressor) i myślę że będzie szybki , i go rozważam ale czekam do targów by to sprawdzić.

Rozumiem. W ciemno lepiej nie brać kija za taką kasę ;) O Matrixie wiem już dużo, mógłbym kupować z zawiązanymi oczami.
Jacek

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Ten Matrix też zaczyna mi się podobać. :D Zastanawia mnie jeszcze jeden kijek - Preston Competition PRO 12ft Medium Feeder - 80g. Jakieś bliższe informacje?

Tego akurat nie znam ale weź pod uwagę jeszcze Preston DutchMaster Method Feeder.
Ciekawy kijek tylko ta cena..

Offline N3su

• Ekspert
https://1drv.ms/f/s!AlVldfTaZH9GhQLpqLG__3WzEfM8 Matrix tutaj na szybka ugięcie z szczytwóka c1 na coca coli zero.  Ciężko to ogarnąć samemu.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Ładnie to wygląda, nawet bardzo ładnie. Ugięcie jest wzorowe. Delikatnie pracuje część środkowa, ale skoro twierdzisz, że kij jest sztywny, to jest dobrze. Naprawdę fajny kij.
Jacek