Autor Wątek: Sprzęt do wypuszczanki  (Przeczytany 21834 razy)

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Sprzęt do wypuszczanki
« Odpowiedź #45 dnia: 30.01.2018, 21:19 »
Nawijasz sobie ''normalnie'' to znaczy możesz sobie drugą ręką w miarę równo ułożyć żyłkę na kołowrotku , ale w późniejszej fazie już łowienia i tak ona nawinie się ''jak chce'' bo nie masz tu kabłąku czy innego prowadnika :facepalm: Do tej metody też nie potrzebujesz nawijać całej szpuli żyłki , nie zarzucisz przecież tak daleko jak kołowrotkiem spiningowym , ani też daleko nie wypuścisz zestawu z prądem - oczywiście możesz go wypuścić jak daleko zechcesz ,ale czy wtedy będziesz widział brania?
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
« Odpowiedź #46 dnia: 31.01.2018, 01:31 »
Jak prawidłowo nawinąć żyłkę na centerpina? Niby banalnie można to zrobić ale w grę wchodzi równomierne rozłożenie żyłki

Można przepuszczać nawijaną żyłkę przez dwa paluszki wolnej ręki, poruszając nimi w taki sposób, by uzyskać równomierne rozłożenie; zwijając zestaw podczas łowienia, paluszkiem ręki trzymającej wędzisko można (niekoniecznie za każdym razem) popychać/przesuwać żyłkę w taki sposób, by mniej więcej równomierne rozłożenie utrzymać. 

P. S. Węzeł mocujący żyłkę do szpuli warto zakleić kawałkiem taśmy.

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 31.01.2018, 08:38 »
Polecam ten artykuł oraz filmik. Wszystko na temat:

https://www.amateurangling.com/centrepin-reels-and-how-to-use-them/

O nawijaniu żyłki zobacz od 3:16 min.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=198&v=Q9V4l1bEgy0
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #48 dnia: 31.01.2018, 13:10 »
Cześć Panowie,

Sam właśnie stałem się posiadaczem centerpina (zdjęcie w załączeniu) i w tym roku będę się szkolić w łowieniu głównie na przystawkę ale również na przeplywanke.

Szukam od dłuższego czasu dedykowanego kija i z przykrością stwierdzam że w Europie ciężko takowy znaleźć. Owszem są w Stanach ale cena + opłaty sprowadza mocno na ziemię.

Czy możecie podrzucić konkretne modele jakie wam się sprawdziły?

Po głowie chodzi mi aby zakupić matchowke i zmienić w niej przelotki i rękojeść ale nie wiem czy to w ogóle opłacalne. :/

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
« Odpowiedź #49 dnia: 31.01.2018, 13:20 »
Wędziska typu float.
U mnie sprawdza się Daiwa Aqualite Sensor Float 4,20m (3-skład). Obecnie dostępne są chyba sztywniejsze Daiwa Aqualite Power Float.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 31.01.2018, 14:26 »
Szukam od dłuższego czasu dedykowanego kija i z przykrością stwierdzam że w Europie ciężko takowy znaleźć

Nic szczególnie przykrego w tym nie ma ;)  Dedykowane wynalazki amerykańskie są projektowane z myślą o (mocno specyficznym) łowieniu łososi, troci i pstrągów na grubaśne zestawy. W UK, czyli ojczyźnie wędkarstwa centrepinowo-trottingowego, stosuje się obecnie wędziska matchowe oraz (rzadziej i zwykle pod brzanowym kątem) wędziska typu float i avon. Już na pierwszy rzut oka widać, ze dłuższe kije typu amerykańskiego dobrym wyważeniem nie grzeszą (ze względu na obniżone mocowanie kołowrotka), a przy tym raczej nieszczególnie pasują np. do żyłki głównej około 0.14 mm i przyponów około 0.10 mm, których używa się na potrzeby lżejszego trottingu białorybowego.

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #51 dnia: 01.02.2018, 07:53 »
I też tak zrobię, poszukam dobrego matchowego kija.
Dzięki za feedback :)

EDIT
Znalazłem 2 kije
1. Drennan Acolyte Plus 15ft Float Rod
2. Drennan Matchpro Ultralight 13ft

Generalnie 13ft to minimum i wolałbym coś min 15ft, ale koszty tego Acolyte są spore i jak to porównuje do St. Croix AVS150MLM3 to chyba wolę dołożyć i wziąć dedykowany kij.

Może polecicie jakieś sprawdzone kije do ~800zł?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 02.02.2018, 00:12 »
Kij dedykowany do czego? Łowienie łososi i troci (na amerykańsko-centrepinową modłę) to całkiem inna para kaloszy niż łowienie kleni i płoci (na angielsko-centrepinową modłę) ;)

Wedle danych z firmowej strony AVS150MLM3 ma zalecaną wytrzymałość żyłki 6 - 10 lb, co z grubsza odpowiada zakresowi 0.20 mm - 0.24 mm, który znacznie przewyższa białorybowe standardy centrepinowe.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
« Odpowiedź #53 dnia: 02.02.2018, 06:08 »
To chcesz ryby łowić czy robić lans na łowisku :P Nie mam nic do Drennana  , nawet nie miałem w ręce :facepalm: ja łowię na Mikado z podpisu i się sprawdza , miałem kiedyś też maczówkę z Mikado HK Series łowiłem nią ponad 15 lat , ten kijek nadal żyje , jest teraz w rękach kolegi , ja kiedyś nadepnąłem na dolnik części szczytowej , serwis nie wiedział jak to naprawić , a wystarczyło dać jakąś tulejkę , bo po prostu ten czubek za płytko wchodził w kolejny skład po obcięciu , kumpel skleił to sobie na stałe i łapie ryby w przydomowym stawie , i też bardzo chwali sobie Mikado :thumbup:No ale kto bogatemu zabroni 8)
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 02.02.2018, 07:13 »
Pytanie zasadnicze, jakie ryby chcesz łowić Xeo? Modus bardzo dobrze prawi :thumbup:.

Ja używam do połowu mniejszych i średnich ryb Acolyte Ultra 14ft. Acolyte Plus to wersja mocniejsza z nastawieniem na grubsze rybki.
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #55 dnia: 02.02.2018, 07:57 »
Nastawiam się głównie na Leszcze, ale wpadają również Płocie, Certy. Mając doświadczenie co z feedera wpada w sensie wielkości - 0,5 do czasami nawet 2kg wolę mieć mocniejszy kij. Dodatkowo
odcinki tam gdzie będę łowił mają szybszy nurt i stąd cw jakiego szukam to min 30gr.
Wiem że koszty tych co podałem nie są niskie (co i mi nie do końca odpowiada) ale wynikają z tego co znalazłem w necie.
Drennan polecany jest w UK do centerpina, natomiast St. Croix jako jedyny w PL ma odpowiednie mocowanie kołowrotka z możliwością regulacji jego umieszczenia.

Znalazłem nawet  kij w Dec...nie ichniejszej marki w cenie ~150 zł ale z cw 25gr o długości 390 tylko obawiam się trochę jakości no i długość za mała.

Pytałem w pracowniach i tam koszty jeszcze wyższe stąd też zmiana podejścia i zamiast szukania bezskutecznie dedykowanego kija do tej metody zacząłem szukać matchowek.

Nie zależy mi na znaczku, kij ma spełniać wymagania i tyle.
Jeśli kij leszczyny by się do tego sprawdził to już dawno bym się w niego zaopatrzyl zamiast od kilku tygodni szukać co będzie pasowało i spełniało swoją rolę. ;)

Więc jeśli znajdzie się kij tani i spełniający wymagania tym lepiej dla zasobności mojego portfela albo będzie okazja na zakup innych rzeczy potrzebnych do łowienia :)

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #56 dnia: 02.02.2018, 13:09 »
Szukałem i znalazłem kilka typów
1. Precision XT Match Plus Trabucco 450 10-30
2. TURION MATCH KONGER 450 5-25
3. Okuma Carbonite Match 390/450cm 35g
4. Mikado X-Plode Match 420 10-40

Z opinii wyczytałem że Konger jest lepiej wykończony i wyważony niż Trabucco.
Mikado ma też dobre opinie a o Okumie za dużo nie znalazłem.
Fakt że cześć opinii jest starsza i zastanawia mnie czy coś w aktualnych seriach się nie zmieniło.
Łowicie może na któryś z powyższych kijów?

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 02.02.2018, 13:41 »
Jestem posiadaczem Mikado X-Plode ale w długości 390. Jestem zadowolony, mi się podoba i daje mi dużo frajdy....ale to opinie subiektywna...
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10035.0
Marcin

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #58 dnia: 02.02.2018, 14:18 »
Gdybym miał taki budżet jak Ty na zakup matchówki brałbym to.Najwyższa pólka Dragona.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-mega-baits-combat-match-a4-p2609-k17835.html

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #59 dnia: 02.02.2018, 15:58 »
Tylko czy najwyższa półka oznacza dobrą pracę?
Druga sprawa to cw bo celuje w 35 najlepiej 40 biorąc pod uwagę warunki w jakich będę łowił.