Autor Wątek: Puddle Chucker Carp Feeder czy Method Feeder  (Przeczytany 4216 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Puddle Chucker Carp Feeder czy Method Feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 25.01.2017, 13:30 »
Sęk w tym,że te małe rybki przeważnie zadziwiają i biorą bardzo agresywnie, tak że szczytówka 6 oz ładnie pokazałaby branie :-)

Na szczytówce 6 oz z Drennana wiele nie zobaczysz, jest ona bardzo sztywna. Mam feedera 3,90 metra Drennan 7 i widoczność brań jest znikoma (na niej). Ugina się głównie blank. Przy szczytówkach 3 i 4 oz, szczytówka się ugina, przy mocniejszym pociągnięciu blank również. Trudno na 'szóstce' widzieć brania i mieć rozeznanie co to jest. Na lżejszych można odróżnić branie płociowe od leszczowego czy brzanowego, tutaj raczej nie. Opcja 6 oz to tylko rzeki, lub jakieś ekstremalne sytuacje na wodzie stojącej. Wg mnie blank nie pasuje do niej często, tak jak założenie szczytówki 1 oz często pogarsza ogólne użycie wędki przewidzianej do tych 3 i 4 oz.
Lucjan

Offline ZANDER

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Odp: Puddle Chucker Carp Feeder czy Method Feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 26.01.2017, 02:09 »
Z tymi 6 oz to tylko zaakcentowałem pewną przypadłość, że małe ryby mogą nas nieźle zadziwić i taka płoć podczas brania jest w stanie zrzucić wędkę z podpórki.
Oczywiście na jeziorach nie stosuję wyżej niż 2 oz - przeważnie 1 oz.