Autor Wątek: Czy jest na forum lekarz (ortopeda)?  (Przeczytany 7635 razy)

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Czy jest na forum lekarz (ortopeda)?
« Odpowiedź #15 dnia: 30.01.2017, 19:59 »
Wydaje mi się, że takiego urazu nie powinieneś bagatelizować. Tak naprawdę to sam nie wiesz co ci dolega. Oczywiście to tylko moja skromne zdanie.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30.01.2017, 20:56 »
Siema mnie tez dwie nogi bolały ale przebiłem kolegę miałem kiedyś trabiego 601 dwusuw ale miał jeden feler czasem nie odpalał ze stacyjki.Pamiętnego dnia a było to zimą gdzieś mi się spieszyło oczywiście nie chciał zapalić to biorę wkrętak i palę na krótko na rozruszniku.Niunia zapala ale ma włączony pierwszy bieg i jest zaciągnięte ssanie , zaczyna się jazda ja z przodu jadę jak na nartach a niunia dopycha mnie do betonowego płotu nogi bolą jak cholera jest ślisko więc nie gaśnie tylko mieli kołami w miejscu.Szybko myślę co robić jest plan złapę za fajki i do góry to zgaśnie -i zaczyna się zabawa fajki mokre dostały przebicia mnie telepie a to dalej warczy .Pomógł mi sąsiad ale dopiero jak doszedł do siebie :D
Jasiu ode mnie ktoś w końcu mnie rozbawiło dzisiejszego dnia.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 30.01.2017, 21:09 »
Co prawda jestem tylko weterynarzem ale wiem że pierwsze co się powinno zrobić to zimny kompres na to miejsce . Kostki lodu do woreczka, jak nie ma to coś zamrożonego z czeluści zamrażarki , jeśli Altacet to mocno schłodzony, moze też być lodowata woda z octem. W pierwszym etapie leczenia takich urazów trzeba chłodzić, nigdy natomiast nie stosować jakichś maści rozgrzewających
Gdyby jutro bolało jeszcze gorzej bez wizyty u lekarza nie obejdzie się
Pozdrawiam - Gienek

Offline Woy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #18 dnia: 30.01.2017, 21:22 »
Hej, jestem lekarzem w trakcie specjalizacji z radiologii, opisuje dużo zdjęć ortopedycznych ze szpitalnego oddziału ratunkowego. Uważam, ze powinieneś iść na SOR i zostać zbadany przez ortopedę i mieć wykonane RTG bolesnego stawu skokowego. Urazy tej okolicy to bardzo powszechne zdarzenia i na prawdę mnóstwo ludzi przychodzi z tym do szpitala. Nawet jeśli złamanie nie zostanie stwierdzone to możliwe, to ortopeda rozpozna skręcenie i bez gipsu sie nie obędzie.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 30.01.2017, 21:58 »
Siema mnie tez dwie nogi bolały ale przebiłem kolegę miałem kiedyś trabiego 601 dwusuw ale miał jeden feler czasem nie odpalał ze stacyjki.Pamiętnego dnia a było to zimą gdzieś mi się spieszyło oczywiście nie chciał zapalić to biorę wkrętak i palę na krótko na rozruszniku.Niunia zapala ale ma włączony pierwszy bieg i jest zaciągnięte ssanie , zaczyna się jazda ja z przodu jadę jak na nartach a niunia dopycha mnie do betonowego płotu nogi bolą jak cholera jest ślisko więc nie gaśnie tylko mieli kołami w miejscu.Szybko myślę co robić jest plan złapę za fajki i do góry to zgaśnie -i zaczyna się zabawa fajki mokre dostały przebicia mnie telepie a to dalej warczy .Pomógł mi sąsiad ale dopiero jak doszedł do siebie :D
Popłakałem się ze śmiechu :D :D :D
Zbyszek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 30.01.2017, 22:07 »
Wprawdzie ortopedą nie jestem, ale tego typu urazy to codzienność w POZ. Bardzo ciężko jest stwierdzić, co mogło się zadziać. Czasem wydaje się, że to nieznaczny uraz, stłuczenie, lekkie skręcenie, a potem w RTG widać zwichnięcie lub cechy złamania. Podpisuję się zatem pod tym, co napisał Woy.
Zawsze w takich przypadkach najlepiej jest od razu zgłosić się na ostry dyżur ortopedyczny, gdzie zostanie wykonane zdjęcie, ortopeda zbada, oceni stan, w razie potrzeby założy opatrunek gipsowy. Nie ma sensu udawać się w takich przypadkach do lekarza pierwszego kontaktu, bowiem on też nie będzie do końca pewien, nie wykona RTG. Może jedynie zlecić leki przeciwbólowe, maści, zimne okłady. Bardzo często pacjent powraca po paru dniach i finalnie i tak musi zostać wykonane zdjęcie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #21 dnia: 30.01.2017, 22:25 »
Właśnie sam leże w łóżku ze spuchnietą kością piszczelowa i smaruje się altacetem... Oby nie pęknięcie bo w środę lecie na Mazury :-/  Powód? Nietypowy zjazd na sankach na stojąco... Niby mała górka, jak pier.....lem o glebę to myślałem ze nie wstane, sanki niezdatne do użytku, trzeba będzie synowi odkupić... Człowiek stary a glupi ;)

:'( popłakałem się ze śmiechu ! Wiem, że nie powinienem się śmiać ale żzłuję, że tego nie widziałem. Dasz synowi za sanki jedną ze swoich wędek. Bardziej mu się na wiosnę przyda, a Ty będziesz miał pretekst, żeby kupić sobie nową.
Pozdrawiam i  życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.