Autor Wątek: Czy jest na forum lekarz (ortopeda)?  (Przeczytany 7634 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Czy jest na forum lekarz (ortopeda)?
« dnia: 30.01.2017, 18:58 »
Może ktoś się znajdzie kto mi coś poradzi. Mianowicie dzisiaj rano na spacerze z psem sie przewróciłem. Upadłem na lewą nogę, stłukłem sobię trochę nogę i kolano, ale mniejsza z tym. Tak około 2 godziny temu zaczęła mnie boleć prawa stopa a dokładnie na łączeniu stopy i nogi czyli w tym miejscu które się zgina. Najpierw bół nie był zbyt silny jednak szybko się zwiększał, aż do w moim odczuciu bardzo silnego. Teraz trochę pomogła maść i jakis opatrunek dla sportowców. Dziwi mnie to, że zaczęło boleć dopiero po takim czasie i nie ma żadnej opuchlizny...wygląda normalnie jaby nic się nie stało. Może ktoś się zna na tych sprawach lub miał podobny przypadek. Dziękuję z góry za chęć pomocy. Do learza się nie wybieram no chyba, że nie przestanie boleć.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Czy jest na forum lekarz (ortopeda)?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.01.2017, 19:05 »
Pewnie bez zdjęcia RTG nic się nie zrobi .
Jak miałem jakieś 20 lat to źle stąpnąłem ze schodów i kostka mi spuchła .
Zawieźli mnie na doraźną i lekarz stwierdził ,że to nic i kazał robić opatrunki z Altacetu .
Tydzień tak kuśtykałem i poszedłem do chirurga , okazało się ,że to skręcenie i 1 msc w gips .

Proponuję udać się na doraźną :D

Zdrówka życzę :beer:

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.01.2017, 19:10 »
Miałem podobnie jakiś czas temu. Diagnoza: pęknięcie płytki kostnej. Skończyło się na szynie przez 4 tygodnie.  Myślę, że nie powinieneś zwlekać z wizytą u chirurga.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #3 dnia: 30.01.2017, 19:14 »
Może ktoś się znajdzie kto mi coś poradzi. Mianowicie dzisiaj rano na spacerze z psem sie przewróciłem. Upadłem na lewą nogę, stłukłem sobię trochę nogę i kolano, ale mniejsza z tym. Tak około 2 godziny temu zaczęła mnie boleć prawa stopa a dokładnie na łączeniu stopy i nogi czyli w tym miejscu które się zgina. Najpierw bół nie był zbyt silny jednak szybko się zwiększał, aż do w moim odczuciu bardzo silnego. Teraz trochę pomogła maść i jakis opatrunek dla sportowców. Dziwi mnie to, że zaczęło boleć dopiero po takim czasie i nie ma żadnej opuchlizny...wygląda normalnie jaby nic się nie stało. Może ktoś się zna na tych sprawach lub miał podobny przypadek. Dziękuję z góry za chęć pomocy. Do learza się nie wybieram no chyba, że nie przestanie boleć.

Upadłeś na lewe kolano, prawa noga boli, pewnie jak leciałeś, zrobiłeś telemark i przykucnąłeś na prawą stronę, żeby zamortyzować uderzenie. Pewnie boli Cię od tej strony, w którą zginają się paluszki. Dla mnie to przeciążenie, choć ortopedą nie jestem. Ze dwa dni poboli... Jakbyś zerwał cokolwiek, byłaby bania. Wiem, co piszę.  :)

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 30.01.2017, 19:18 »
Właśnie sam leże w łóżku ze spuchnietą kością piszczelowa i smaruje się altacetem... Oby nie pęknięcie bo w środę lecie na Mazury :-/  Powód? Nietypowy zjazd na sankach na stojąco... Niby mała górka, jak pier.....lem o glebę to myślałem ze nie wstane, sanki niezdatne do użytku, trzeba będzie synowi odkupić... Człowiek stary a glupi ;)
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline pio19681

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 30.01.2017, 19:19 »
Wszystko przez to cholerne przyciąganie ziemskie... 8)
S. Lem.

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 30.01.2017, 19:21 »
Jak ktoś na osiedlu widział mój wyczyn to pewnie zwieracze mu puściły ze śmiechu :D
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #7 dnia: 30.01.2017, 19:21 »
Ja bym zastosował metodę PRICE.

Od pierwszych liter. Protect, Rest, Ice, Compress i Elevation.

Maści dla sportowców bym nie stosował gdyż najczęściej rozgrzewają, a to wiąże się z rozprzestrzenianiem krwiaka, nie masuj również bolącego miejsca.

Jedź na SOR jeżeli nie przejdzie ból żeby mieć spokojną głowę.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 30.01.2017, 19:22 »
Zimny okład pomoże bo jeśli staw był rozgrzany to bolec zacznie jak sie ostudzi co tez się stało.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 30.01.2017, 19:39 »
Dzięki panowie za rady. Też myslę, że to jakies naciągnięcie mięśni lub cos takiego. Na szczęscie bół w dużej mierze ustal więc na razie się wstrzymam ze szpitalem.

Offline johnny12

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #10 dnia: 30.01.2017, 19:48 »
Siema mnie tez dwie nogi bolały ale przebiłem kolegę miałem kiedyś trabiego 601 dwusuw ale miał jeden feler czasem nie odpalał ze stacyjki.Pamiętnego dnia a było to zimą gdzieś mi się spieszyło oczywiście nie chciał zapalić to biorę wkrętak i palę na krótko na rozruszniku.Niunia zapala ale ma włączony pierwszy bieg i jest zaciągnięte ssanie , zaczyna się jazda ja z przodu jadę jak na nartach a niunia dopycha mnie do betonowego płotu nogi bolą jak cholera jest ślisko więc nie gaśnie tylko mieli kołami w miejscu.Szybko myślę co robić jest plan złapę za fajki i do góry to zgaśnie -i zaczyna się zabawa fajki mokre dostały przebicia mnie telepie a to dalej warczy .Pomógł mi sąsiad ale dopiero jak doszedł do siebie :D

Chub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30.01.2017, 19:49 »
Nie ma to jak leczenie na forach :D

Offline pio19681

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 30.01.2017, 19:51 »
To takie polskie... Zaraz pojawią się reklamy leków. :P
S. Lem.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #13 dnia: 30.01.2017, 19:53 »
Miałem podobnie jakiś czas temu. Diagnoza: pęknięcie płytki kostnej. Skończyło się na szynie przez 4 tygodnie.  Myślę, że nie powinieneś zwlekać z wizytą u chirurga.

Dobra rada :thumbup: niema co czekać tylko szybko do lekarza ,nie uwierzycie ale moja teściowa wpadła do kanału w garażu ??? pojechałem z nią na pogotowie .Zrobili RTG biodra bo ją bolało i wypuścili do domu.Przez cały czas bolała ją noga  ,tej już nie przeswietlili ,po tygodniu następna wizyta  i okazuje się że kość jest pęknięta >:O
Pozdrawiam
Jacek

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 30.01.2017, 19:54 »
Nie ma to jak leczenie na forach :D

Leczeniem bym nie nazwał a raczej poradą. Są ludzie co byle za przeproszeniem "gównem" lecą do lekarza. Ja do tych nie należę, a na forum jest troche użytkowników więc warto spytać.