Autor Wątek: Mieszanie pelletów  (Przeczytany 5496 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Mieszanie pelletów
« dnia: 31.01.2017, 10:50 »
Panowie czy waszym zdaniem ma sens mieszanie kilku , kilkunastu rodzajów pelletów ze sobą i komponowanie z nich bądź woreczków pva .. bądź robiąc z nich mix 50/50 z zanętą.....
Sam robie tak od lat ...ale ..... od dłuższego czasu odzywa sie wemnie chęć z ubożenia do jednej nuty bądź woreczków pva ... bądź mieszanek zanętowych.......
Maciek

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
Odp: Mieszanie pelletów
« Odpowiedź #1 dnia: 31.01.2017, 11:18 »
Chyba ma :)

Z moich doświadczeń .

Jeżeli chodzi o mix  50/50, to  nie zauważyłem znaczącej różnicy . W obu przypadkach efekty były podobne czyli dobre :).

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 31.01.2017, 11:27 »
Łowiąc na mix 50/50 czasem używałem samego Lorpio MB, a czasem wymieszane Lorpio MB, GB, RH. Nie zauważyłem, żebym miał lepsze brania jak miałem zmieszane 3 rodzaje pelletów.

Jeśli chodzi o torebki pva, to dopiero od tego sezonu mam zamiar je wypróbować.
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Messer71

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 31.01.2017, 11:48 »
Miałem podobnie jak "przedmówca", ale ważne jest to żeby był to pellet dobrej/dobrych firm, a nie coś na wagę o zawartości trocin 95%.

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #4 dnia: 31.01.2017, 11:55 »
Mieszanie peletu o różnej  frakcji sprawia. Że każdy  rozmiar  w różnym odstępie  czasy pracuje  w ten sposób  dłużej utrzyma nam ryby w łowisku a także  każda  rybka znajdzie coś dla siebie ;D

Do metody nie mieszam peletu ale do zwyklego koszyka już  uzuwam kilku rozmiarow.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #5 dnia: 31.01.2017, 13:30 »
Ma sens mieszanie. I tu mamy duże pole do eksperymentowania.

Frakcje daję podobne bo i tak często przerzucam, czyli głównie 2 mm, czasem 1,5 mm.
;)

Offline Frankestin

• Ekspert
  • Reputacja: 114
    • SiG Polska Północ
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 17.08.2017, 20:45 »
Od kilku dni się zastanawiam do czego prowadzi mieszanie pelletów. Obserwowałem w weekend młodych wędkarzy stawiających pierwsze kroki z metodą i byłem zaskoczony tym jakich mieszanek używają. Mieli nad modą całą gamę pelletów różnych smaków i kolorów i robili z nich miks (wanilia - morwa- czosnek). To mnie skłoniło do refleksji i przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem bardzo podobnie. Teraz jednak sporo się zmieniło :)

Łowiąc na wodzie stojącej zaobserwowałem, że dla mnie dużo bardziej efektywny jest miks 50/50, a nawet 70/30 na korzyść zanęty. Dużo częściej sięgam po pellety rybne niż owocowe i raczej unikam mieszania owoców z innymi pelletami. Pellety stosuję różnych rozmiarów 2/4/6 mm najczęściej w kolorze brązu. Wielkim ułatwieniem tu jest stosowanie podajnika Mikado Aperio, nie ma żeberek ograniczających wielkość pelletu - naprawdę polecam. Bazuje na zanętach Sonu, rozrobionych w własną mieszanką na bazie filmu Luka, do tego trafia najczęściej jeden zapach pelletów. Staram się nie łamać zapachu zanęty bo to właśnie ten zapach ma być dominujący, pellety są tylko uzupełnieniem/wypełniaczem mającym zatrzymać rybę dłużej w łowisku. Jeżeli trafia pellet owocowy to zwykle tylko jedna nuta: truskawka, morwa lub multifruit.

Jeżeli chodzi natomiast o przynętę to uważam, że tu kluczowy jest kolor a nie smak. Nie wierzę by zapach ananasa z żółtego dumbelsa przebijał się przez zapach zanęty. Szczególnie po godzinie w wodzie i kolejnej rybie.

W efekcie łowię zwykle ciut od innych na łowisku.

Ciekawy jestem jak inni podchodzą do tematu?
Franki

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 17.08.2017, 21:37 »
Do wstępnego nęcenia sypię różne smakowo i rozmiarowo pellety. Od 2m do 12mm, smaki od morwy, przez kukurydzę na halibucie skończywszy.
Do metody z kolei używam w 80% zanęty,  a jeśli dodaję pellety to nie mieszam. W jednym pojemniku zanęta + owocowe 2mm, a w drugim zanęta + rybne 2mm.
. Staram się nie łamać zapachu zanęty bo to właśnie ten zapach ma być dominujący, pellety są tylko uzupełnieniem/wypełniaczem mającym zatrzymać rybę dłużej w łowisku. 
:thumbup:
Uważam tak samo, choć czasem i łamanie smaków się sprawdziło. :)
Uzależniony od wędkarstwa

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #8 dnia: 17.08.2017, 22:24 »
Łowiąc na wodzie stojącej zaobserwowałem, że dla mnie dużo bardziej efektywny jest miks 50/50, a nawet 70/30 na korzyść zanęty. ----> ja od 50/50 do 0/100 zanęty suche (czasem mieszam, czasem nie) / pellety (czasem mieszam, czasem nie)

Dużo częściej sięgam po pellety rybne niż owocowe
Latem bardziej owocowe, Wiosna - Jesień śmierdzichy (niekoniecznie rybne)

Pellety stosuję różnych rozmiarów 2/4/6 mm najczęściej w kolorze brązu.
2 - 4 mm, najczęściej 2. Kolory: różne.

Bazuje na zanętach Sonu, rozrobionych w własną mieszanką na bazie filmu Luka, do tego trafia najczęściej jeden zapach pelletów. BaiTech, Sonu, FeederBaits

Staram się nie łamać zapachu zanęty bo to właśnie ten zapach ma być dominujący, pellety są tylko uzupełnieniem/wypełniaczem mającym zatrzymać rybę dłużej w łowisku.
Dla mnie pellet równie ważny, czasem ważniejszy (szczególnie jak jest go 100% ;))

Jeżeli trafia pellet owocowy to zwykle tylko jedna nuta: truskawka, morwa lub multifruit.
Ja mieszam po 2-4, jeszcze też inne smaki.

Jeżeli chodzi natomiast o przynętę to uważam, że tu kluczowy jest kolor a nie smak.
To i to - ważne.
;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #9 dnia: 17.08.2017, 22:46 »
A ja mam mix pelletów z pokruszonymi kulkami, który uzupełniam już kilka lat  :P, tzn. jak kupuję nową porcję jakiegoś pelletu, w różnych kolorach, smakach i średnicach - to zawsze, garstkę czy dwie dosypuję do pojemnika o nazwie " multimix". Dzięki temu, mam bogaty przekrój czasu pracy pelletów, które głównie stosuję do kiełbasek pva, ale również jako dodatek do grubych zanęt.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉