Autor Wątek: Spławik uniwersalny (biała ryba i drapieżniki)  (Przeczytany 2111 razy)

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
Problem mam od paru sezonów taki - jadę na białą rybę, z feederem albo spławikiem a tu okazuje się, że cały dzień szaleją drapieżniki, chlapią niemal pod moimi nogami i wszystko płoszą. Biała ryba się gdzieś chowa w tym zgiełku i cały wyjazd okazuje się bezsensownym. Wprawdzie można wówczas przejść na spinning ale ja chciałbym jednak jedną gruntówkę mieć w wodzie, a takie połączanie nie wiedzieć czemu jest w PZW zabronione.

Wpadłem więc na pomysł aby użyć dociążonego spławika do jednej z gruntówek, na tyle ciężkiego abym daleko rzucił bez dodatkowego obciążenia na żyłce, aby się nie plątało. Na haku albo pęczek czerwonych, rosówka albo martwa rybka. Ewentualnie żywa dążąca do dna.
Spławik powinien być zbliżony do kształtu wagglera aby nie był podatny na fale. No i bardzo ważne - antenkę muszę widzieć z daleka aby nie męczyć oczu. Mile widziane byłoby miejsce na świetlik.

Szperałem w ofertach rożnych firm ale najlepszy wydał mi się model firmy Jenzi - z zanętnikiem do białych robaków. Ten zanętnik usunąłem, spławik zakleiłem na stałe i oto mam ów ideał. Zanuża się prawie cały korpus bez żadnego obciążenia więc większa przynęta powinna go odpowiednio przytopić. (W razie czego można nawinąć miedzianego drutu na obciążnik)

Dlaczego uniwersalny? Ano pęczek czerwonych czy rosówka daje szanse zarówno na drapieżnika jak i dużą białą rybę, gdyby akurat drapieżniki spały. I taki tandem (feeder+spławik) chcę stosować w tym sezonie.
Tomek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Spławik uniwersalny (biała ryba i drapieżniki)
« Odpowiedź #1 dnia: 02.02.2017, 12:26 »
Fajny pomysł. Mimo iż mam opory w łowieniu na żywca, czy zabijania rybki aby łowić na martwą, to za "pomyślunek"

Ile razy ja widziałem jak drapieżnik szaleje...

Marcin

Marcin

Offline Koczownik

« Odpowiedź #2 dnia: 02.02.2017, 12:44 »
Dzięki
 :)
Ja również na żywca nie łowię, z podobnych względów. To tak bardziej napisałem dla tych co łowią.

Zamierzam zakładać pęczek czerwonych, rosówkę, może jakiś zmniejszony scyzorykiem pellet na suma, ewentualnie kanapka z pelletem i robakami. Zauważyłem, że jak drapieżnik jest na chodzie to weźmie nawet na nabite na duży hak ziarna kukurydzy (miałem na to szczupaka kiedyś na takich chyba 8 ziaren). Może kojarzy mu się z jakąś larwą czy rybką? Więc "ośmiorniczka z robali" powinna sprawdzić się na każdą większą rybę.
Tomek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 02.02.2017, 14:08 »
W tym roku , łowiłem spokojnie feederem na martwe rybki , czy filety .
Szupak czy okoń dawał wygina szczytówkę jak karp :)
Nie bawiłem się , w żadne uniwersały , bo takiego pojęcia obecnie nie ma.
 Klasyczny zestaw przelotowy z koszykiem , przypon 50-70cm z linki szczupakowej 3kg
Szyty trupek i zacinam od razu po wygięciu szczytówki , nie bawię sie w wolne biegi bo nie ma to sensu .

A i tak największy esox wziął na methode ;D
Feeder & spinning

Offline Koczownik

« Odpowiedź #4 dnia: 02.02.2017, 17:12 »
W tym roku , łowiłem spokojnie feederem na martwe rybki , czy filety .
Szupak czy okoń dawał wygina szczytówkę jak karp :)
Nie bawiłem się , w żadne uniwersały , bo takiego pojęcia obecnie nie ma.
 Klasyczny zestaw przelotowy z koszykiem , przypon 50-70cm z linki szczupakowej 3kg
Szyty trupek i zacinam od razu po wygięciu szczytówki , nie bawię sie w wolne biegi bo nie ma to sensu .

A i tak największy esox wziął na methode ;D

No to tym samym udowadniasz, że methoda czy ogólniej drgająca szczytówka jest wędką uniwersalną - na każda rybę. Czyli jednak są uniwersały ;)
Gruntówka sprawy nie załatwia bo te drapole chlapią na powierzchni - spławik jest więc niezbędny.
Tomek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 02.02.2017, 18:49 »
Uniwerał czyli wędka do każdej ryby, a niestety takiej jeszcze nikt nie wyprodukował i nigdy nie wyprodukuje ;D Zależy jaką masz głębokość łowiska zawsze można łowić ze spławikiem podwodnym
Feeder & spinning