Autor Wątek: Zamarzające przelotki w feederze  (Przeczytany 1051 razy)

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
Zamarzające przelotki w feederze
« dnia: 04.02.2017, 16:42 »
Wędkowałem ostatnio z kolegą na niewielkiej rzeczce przy temp. -2 C. Tak się składa że mieliśmy takie same pickery Shakespeara. Łowiąc obok siebie i rzucając na podobną odległość, kolega co najmniej dwukrotnie oczyszczał przelotki zapchane lodem a ja ani razu. Nasze zestawy różniły się tylko kołowrotkami i żyłkami, przy czym żyłki były podobnej średnicy.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że ostatnio wyczyściłem wszystkie przelotki (zdziwiony byłem ilością syfu jaki osadziła na nich żyłka ). A może chodzi o technikę łowienia?

Ciekaw jestem co o tym sądzicie i  czy ktoś znalazł sposób aby ograniczyć zjawisko zamarzania przelotek bo jak widać da się.

aroo04

• Gość
Odp: Zamarzające przelotki w feederze
« Odpowiedź #1 dnia: 04.02.2017, 17:12 »
Wszystko się da. Wystarczy nasmarować żyłkę czymś tłustym i wtedy woda się jej nie łapie tym samym nie przechodzi na przelotki, nie przerzucać zbyt często zestawu.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #2 dnia: 04.02.2017, 17:19 »
Wszystko się da. Wytarczy nasmarować żyłkę czymś tłustym i wtedy woda się jej nie łapie tym samym nie przechodzi na przelotki,  nie przerzucać zbyt często zestawu.

Sugerujesz, że Świtek miał tłuste łapy? :P :beer:

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04.02.2017, 17:23 »
Nie wiem, ale to dziwne, że czyścił i mu nie zamarzały :D

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04.02.2017, 17:24 »
Swoją drogą Świtek, łowicie z kolegą jakimiś innymi technikami?

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #5 dnia: 04.02.2017, 18:06 »
Wędkujemy podobnie. Ale zastanawiam się czy wolniejsze ściąganie zestawu na podniesionym wysoko kiju nie powoduje że więcej wody spływa z żyłki i nie dociera do przelotek. A co do tłustych łap to mogło tak być bo kilka tłustych płoci złowiłem. :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04.02.2017, 18:11 »
Z tym wolnym zwijaniem z wysoko uniesionym kijem może mieć znaczący wpływ. Ale generalnie tak jak mówię, nadmarować żyłkę i tyle. I nie kłaść w bród bo się naklei dziadostwa. I w żadnym wypadku plecionek, które ostatnio są modne do metod gruntowych. Piją wode.