Wędką nie łowiłem ale oglądałem kilka razy (w zeszłym roku na targach i zdarzyło się w sklepie). Wędka jest bardzo fajna, w miarę lekka i dość finezyjna, choć jest to już kijek do machania cięższymi spławikami na dalsze odległości. Moim zdaniem oprócz detali czysto wizualnych i subiektywnych preferencji wędkarza niczym nie różni się od innych, klasowych wędek tego typu, w tym przedziale cenowym (a jest to już wyższa klasa).
W zeszłym roku na targach dwie wędki zwróciły moją (i moich kolegów - łowiących sportowo) wyraźną uwagę - Tyczka Preston Masterclass X7 i Odległościówka Trapera Expert Match (wersja 420).
Wędka moim zdaniem fajna choć jej ceny są różne i tutaj, jeśli kupisz ją w przedziale 500-600 zł to cena/jakość będzie adekwatna. Jeśli kupisz ją powyżej 600 zł to moim zdaniem warto rozglądnąć się jeszcze nieco dalej i poszukać - choć wędka i tak spokojnie może konkurować z innymi. Wszystko kwestia Twoich upodobań i wymagań, jedni szukają odległościówki jako takiej, inni szukają już bardziej spersonalizowanego sprzętu. Ja na przykład ostatnio szukałem odległościówek długich, gdzie CW oscylowało by w granicy do 30 gram, na duże jezioro, do dalekiego i bardzo dalekiego łowienia. Wygrał Team Mivardi Match 430 bo jest 10 cm dłuższy niż wiekszość odległościówek, które są w dlugościach 420 cm, krótszy od 450 (to już dla mnie za dużo), mocny a zarazem lekki i precyzyjny. Do łowienia cięższymi wagglerami i sliderami na dużych dystansach odpowiedni - przetestowałem pod koniec zeszłego sezonu. W domyśle szukałem dwóch takich samych wędek, więc prawdopodobnie do wiosny dokupię drugą sztukę.
Wszystko jest więc kwestią wymagań i preferencji. Jeśli szukasz mocno spersonalizowanej wędki musisz wszystkie jej parametry rozłożyć na części pierwsze i wziąć pod uwagę takie wypadkowe jak zasięg łowienia, ciężar spławika/zestawu, głębokość łowiska, łowione ryby. Taka personalizacja pozwala na dobór najodpowiedniejszego sprzętu ale niestety, jest to dobór pod konkretny typ łowienia i konkretne, wybrane łowiska, które mu odpowiadają. Jeśli szukasz wędki w miarę uniwersalnej, to taki Expert Match Trapera na pewno mieści się w tej kategorii.