Autor Wątek: Lorpio, Feeder Bait  (Przeczytany 14214 razy)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Lorpio, Feeder Bait
« Odpowiedź #15 dnia: 11.02.2017, 13:48 »
O to chodzi , że obecnie jest jakaś parodia. O ile jeszcze wyżej wymienione firmy sprzedawałyby opakowania kilogramowe w tej cenie , nie było by tematu bo cena była by adekwatna.
Ale tego nie robią .

Ogólnie cały rynek jest pełny podobnych problemów. Dla osób wędkujących rzadko pewnie nawet nie zauważa różnicy w cenach . Ale są grupy co wędkują często i wywalają grubą kasę na samą zanętę , a gdzie pellet i dopalacze ?

W innych przypadkach płacimy 5,6zł za odpad cukierniczy z domieszką ziaren .
Parodia
Feeder & spinning

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 11.02.2017, 13:51 »
Są tanie produkty i drogie produkty. Ponadto, pojęcia "tanie" i "drogie" są względne - dla różnych wędkarzy mogą znaczyć co innego. Każdy używa produktów na jakie ich stać lub na jakie chcą sobie pozwolić. Feeder Bait i Lorpio to nie jedyne firmy, które sprzedają pellet i mixy, są tańsze opcje, gdzie nikt nikogo nie "ładuje w balona", chociażby wspomniany Aller Aqua. Miks do metody można samemu zrobić lub droższy wymieszać z tanią zanętą. Czujesz się oszukiwany, to nie kupuj, proste.

Równie dobrze można marudzić, że Mercedes nie robi aut tak tanich jak Fiat.

Zupełnie nietrafione porównanie. Możnaby było tak napisać gdyby  tańsze pellety typu aller aqua czy coppens nie robiły roboty. A moim zdaniem robią taką samą robotę, za dwa razy niższą cenę. A mercedes i fiat to zupełnie inna półka jakościowa.
Pozdrawiam
Darek

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 11.02.2017, 13:53 »
A ja szperam w sieci i znajduję 3 kg dobrej zanęty i rewelacyjne oraz szczelne wiaderko w cenie. Życie to sztuka wyborów 8)

http://crazycarp.pl/miksy/5487-bait-tech-camo-bucket-marine-halibut-method-mix-3-kg.html
Czyli największe i najtańsze śmieci jakie tylko mogą być w zanęcie.

Doprawdy ??? Skąd taka radykalna teoria ??? Pytam, bo na te śmieci biorą mi dobrze karpie :P
Pisałem o cenie a nie o skuteczności.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 11.02.2017, 13:56 »
Znowu to samo, ale się wypowiem...
O ile Lorpio "robi" pellety typwe, czyli czerwony/czarny halibut, betaina, jasny - i łatwo bardzo to zastąpić pelletem na C... to FB robi już pellety nasączane swoimi atraktorami, więc o zamiennik trudno.
Co do ceny... nie chcesz, nie kupuj. Po co ta dyskusja. Jedyne z czym mogę się zgodzić, to fakt, że pakowanie po 700-900 gramów to lecenie w kulki z klientem. W sklepach spożywczych ten problem rozwiązano tak, że każdy produkt obok ceny musi (?) mieć teraz podaną cenę za kilogram/litr.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 11.02.2017, 13:57 »
Zupełnie nietrafione porównanie. Możnaby było tak napisać gdyby  tańsze pellety typu aller aqua czy coppens nie robiły roboty. A moim zdaniem robią taką samą robotę, za dwa razy niższą cenę. A mercedes i fiat to zupełnie inna półka jakościowa.

No właśnie, Twoim zdaniem robi taką samą robotę. Innemu wędkarzowi może robić różnicę.

Co do aut, Fiat dupy nie wozi? Wozi, więc spełnia taką samą funkcję jak Mercedes. Tak samo jak w przypadku zanęt, płacisz za jakość.
Marcin

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #20 dnia: 11.02.2017, 14:00 »
Moim zdaniem zanim cokolwiek napisze się na temat danego produktu to trzeba go minimum kilka razy przetestować.
Pozdrawiam
Mirek

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #21 dnia: 11.02.2017, 14:02 »

No właśnie, Twoim zdaniem robi taką samą robotę. Innemu wędkarzowi może robić różnicę.

Co do aut, Fiat dupy nie wozi? Wozi, więc spełnia taką samą funkcję jak Mercedes. Tak samo jak w przypadku zanęt, płacisz za jakość.
Oczywiście, że inny wędkarz może mieć inne zdanie i odczucia.
Skoro według mnie robią taką samą robotę to znaczy, że jakość jest taka sama. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.
Pozdrawiam
Darek

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #22 dnia: 11.02.2017, 14:09 »
Od samego początku z tego co widzę promowaliście najdroższe firmy Dynamite Baits, Sonubaits, itd.
Zapewne wielu osobom nie sprawdziły się one, więc po co ponownie przepłacać i kupować coś, co znowu się nie sprawdzi.
To popyt tworzy podaż, więc skoro są chętni na pellety w cenie 20zł za 700G to po co to zmieniać?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 11.02.2017, 14:17 »
Nie za bardzo rozumiem, co to znaczy, że coś promowaliśmy. Polecamy tu rzeczy, które nam działają. Wielu osobom działa Aller Aqua, a już taniej się nie da. Czy wg Ciebie go tutaj promujemy?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 11.02.2017, 14:25 »
Pellety lorpio omijam szerokim łukiem w moim sklepie, ze względu właśnie na cenę i te dziwne paczki. Mam do wyborku kolorowy smakowy pellet za 10zl/kg i aqua 8zl/kg. Wychodzi mi że za cene 1 kg pelletów lorpio mam gotowy miks z 1 kg taniego pelletu i zanęty. W porównaniu do kumpla który łowi na pellety lorpio i ich miks wyniki mamy równe więc nic mnie nie przekonuje póki co do dopłacania do interesu pod szyldem lorpio :) Ale słusznie koledzy zauważyli że to zależy od zasobności portfela i upodobań wędkarza czasem przywiązanie do marki jest tak silne że żadnej ekonomi sie przy tym nie da zbudować :D
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 11.02.2017, 14:41 »
Od kiedy hobby jest ekonomiczne :P
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 11.02.2017, 14:44 »
Od kiedy hobby jest ekonomiczne :P

A od kiedy musi być drogie ? Chyba, że przyjmiemy założenie bogatych Panów których stać na różne fanaberia i uważają to za hobby ;P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 11.02.2017, 14:57 »
Paczka zanety czy peletu to tyle, co paczka fajek, którą kupujemy prawie codziennie, zresztą o czym rozmowa, jest wybór.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 11.02.2017, 15:03 »
Czy ja gdzieś napisałem , że są złe ? nie są lorpio bardzo lubię i jest łownym mixem , ale drogim 700gram idzie mi na jeden dzień raz przeciętnie 3,4 wypady tygodniowo to już duży koszt razem z pelletem , który i tak biore najtańszy .
Tu nie chodzi o taniośc czegoś , a o brak rozwagi bo niby czemu kurde nie ma paczek kilówek jak w przypadku innych zanęt?
Po wymyślali 700gram / 800 gram .
Sonu jakoś można sprzedawać w 2kilowych paczkach
Feeder & spinning

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 11.02.2017, 15:05 »
Paczka zanety czy peletu to tyle, co paczka fajek, którą kupujemy prawie codziennie, zresztą o czym rozmowa, jest wybór.
Ja nie pale i nie pije, to wg Ciebie mam na swoje hobby przeznaczać tyle co nałogowy palacz czy alkoholik na swoje używki ? Czyli zrujnuje swój budżet dla hobby kierując się zasadami nałogowca... :bravo:

Czy ja gdzieś napisałem , że są złe ? nie są lorpio bardzo lubię i jest łownym mixem , ale drogim 700gram idzie mi na jeden dzień raz przeciętnie 3,4 wypady tygodniowo to już duży koszt razem z pelletem , który i tak biore najtańszy .
Tu nie chodzi o taniośc czegoś , a o brak rozwagi bo niby czemu kurde nie ma paczek kilówek jak w przypadku innych zanęt?
Po wymyślali 700gram / 800 gram .
Sonu jakoś można sprzedawać w 2kilowych paczkach

Zawsze możesz iść starą szkołą wędkarską i przyzwyczajać ryby do jednego rodzaju zanęty (tej tanszej) o ile czesto łowisz w tym samym miejscu :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43