Autor Wątek: Shimano Baitrunner DL 4000  (Przeczytany 13546 razy)

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
Odp: Shimano Baitrunner DL 4000
« Odpowiedź #30 dnia: 12.02.2017, 18:55 »
Porownujac cene , a nawet nie, mam Daiwe Ninja 4000 (180pln) i ona daje radę na karpiach od 2 -8 kg czyli jest lepsza od Shimano ? . Cos mi sie wierzyc nie chce. Jak wyreguluje hamulec to wszystko da radę...
Hamulec w kolowrotku w ogóle nie jest potrzebny.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 12.02.2017, 18:57 »
Kolego co ty odpowiadasz.... dla mnie to nie odzowny mechanizm w kreciołku.
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 12.02.2017, 19:01 »
Porownujac cene , a nawet nie, mam Daiwe Ninja 4000 (180pln) i ona daje radę na karpiach od 2 -8 kg czyli jest lepsza od Shimano ? . Cos mi sie wierzyc nie chce. Jak wyreguluje hamulec to wszystko da radę...

Ja wielki temu wyciągałem wielkie ryby na sprzęt sto razy gorszy więc bez ludzie troszeczkę przesadzają....

Też tak uważam....
Krzyś? Wiec czemu chcesz wydać niema 4 setki na kręcioł? ???
Arek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #33 dnia: 12.02.2017, 19:02 »
Ja chce wydac 230pln za uzywke . Patrz olx.  Mam utargowane z 270 :P
Krzysztof

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 12.02.2017, 19:02 »
To tak jak jazda samochodu bez hamulca. ... tylko skrzynią? ? Temat idzie donikąd 😎

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #35 dnia: 12.02.2017, 19:11 »
Jeżeli używasz kolowrotka poprawnie czyli zwijasz luz który powstaje podczas "pompowania" to ten kołowrotek da radę i na karpie 30 kilo lecz gdy chcesz używać go jako wciągarki to się trzeba puknąć w głowę  ;)

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 12.02.2017, 19:14 »
To tak jak jazda samochodu bez hamulca... tylko skrzynią? ? Temat idzie donikąd 😎
W samochodzie nie masz wolnego wstecznego ;)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 12.02.2017, 19:17 »
Złowiłem na mojego Aero karpia ponad 15kg i pięknie dał radę .Ma ekstra hamulec i pozwala dobrze kontrolować rybę. Ale na częste zwijanie ciężkich koszyków w nurcie rzeki się nie nada i basta. Źadne techniki i sztuczki temu nie zaradzą. I mówię t jako osoba która próbowała łowić tym batrunnerem na Bugu i Sanie

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 12.02.2017, 19:21 »
Złowiłem na mojego Aero karpia ponad 15kg i pięknie dał radę .Ma ekstra hamulec i pozwala dobrze kontrolować rybę. Ale na częste zwijanie ciężkich koszyków w nurcie rzeki się nie nada i basta. Źadne techniki i sztuczki temu nie zaradzą. I mówię t jako osoba która próbowała łowić tym batrunnerem na Bugu i Sanie

:thumbup: zero komfortu

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 12.02.2017, 19:23 »
Jeżeli używasz kolowrotka poprawnie czyli zwijasz luz który powstaje podczas "pompowania" to ten kołowrotek da radę i na karpie 30 kilo lecz gdy chcesz używać go jako wciągarki to się trzeba puknąć w głowę  ;)
Piszesz bzdury mój przyjacielu i to w dość ordynarny sposób.  Podaj instrukcję, gdzie napisano, jak powinno się holować. Ja w J/p takiej nie widziałem. Wędkarze, to zróżnicowane społeczeństwo. Nie każdy z nas to móżgowiec. Jesteś tu Modem. Nie powinieneś nas obrażać. >:O Przykro mi przyjacielu za te słowa. Mnie tu tonowano niejenokrotnie za podobne wypowiedzi. >:O Sory Kamilu. pompowanie, to najbardziej zalecany i wydajny sposób holu. Ale nie każdy musi go znać i stosować.
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #40 dnia: 12.02.2017, 19:31 »

Krzysiu nie sądzisz, że to może być pozorna oszczędność? Te kołowrotki mają "delikatne" bebechy. Maszyny z przebiegiem to spore ryzyko, mnie też nieraz ciężko coś wyłapać, dopóki nie zajrzę do środka.
Za niewiele ponad 300zł można dostać nowy model, wprost ze sklepu. Otwierasz, ładujesz smar i działasz.
Jak budżet masz ograniczony, to weź inna konstrukcję, ale nową!
Jeśli wolny bieg, to nie jest konieczność, to masz Arcticę, Crestę, Customa (mniejsze przełożenie, lepszy na rzekę).... ;)
Czesiek

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 12.02.2017, 19:33 »
Piszesz bzdury mój przyjacielu i to w dość ordynarny sposób.  Podaj instrukcję, gdzie napisano, jak powinno się holować. Ja w J/p takiej nie widziałem. Wędkarze, to zróżnicowane społeczeństwo. Nie każdy z nas to móżgowiec. Jesteś tu Modem. Nie powinieneś nas obrażać. >:O Przykro mi przyjacielu za te słowa. Mnie tu tonowano niejenokrotnie za podobne wypowiedzi. >:O
Moderator zaakcentował tylko pewien banał. Za pompowanie i hol ryby odpowiada wędzisko a kołowrotek służy jedynie do magazynowania luzu żyłki.
Oczywistym jest, że kołowrotek bardziej dostaje po garach, gdy przejmuję na siebie część obciążenia, które przejąć powinna wędka.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 12.02.2017, 19:36 »
Przewidziałem, kurna, przewidziałem :facepalm:

Koledzy, znów odbiegliśmy od tematu, bo tak się składa, co zapewne niektórych zdziwi, że jesteśmy w wątku dotyczącym zakupów.

Zalecane jest założenie nowego wątku w stosownym dziale, do czego zachęcamy ;)
Jacek

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #43 dnia: 12.02.2017, 19:37 »

Krzysiu nie sądzisz, że to może być pozorna oszczędność? Te kołowrotki mają "delikatne" bebechy. Maszyny z przebiegiem to spore ryzyko, mnie też nieraz ciężko coś wyłapać, dopóki nie zajrzę do środka.
Za niewiele ponad 300zł można dostać nowy model, wprost ze sklepu. Otwierasz, ładujesz smar i działasz.
Jak budżet masz ograniczony, to weź inna konstrukcję, ale nową!
Jeśli wolny bieg, to nie jest konieczność, to masz Arcticę, Crestę, Customa (mniejsze przełożenie, lepszy na rzekę).... ;)

A jeżeli z wolnym biegiem to Okumę Travertine trb45 -mam i sobie na rzekę bardzo chwalę

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #44 dnia: 12.02.2017, 19:41 »
Arek ja po prostu widzę jak ludzie w Anglii i w Polsce traktują kolowrotki, a sam też trochę ręce w smarach lubię ubrudzić.
Kiedy widzę jak ktoś ma podniesiona wędkę do góry i traktuje kołowrotek jak wyciągarke i mówi, że miał spinki przez haki bezzadziorowe to :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Jak słyszę że DL się nie nadaje do łowienia w nurcie (nie jest to żadna wycieczka osobista ) to ręce opadają, rozumiem że każdy ma inne wymagania ale nie godze się na szerzenie jakis tez ze tak jest i koniec.
Ja w zeszłym roku komfortowo używałem st 4000 z ciężarkiem 240 gram i nie czułem jakiegoś braku mocy.
Fakt że odczucia przy użyciu Dam'a Quick Calybra w dużym nurcie są dużo bardziej przyjemne.