Autor Wątek: Jaki feeder 3,30 lub 3,35 cw około 60 g  (Przeczytany 13138 razy)

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jaki feeder 3,30 lub 3,35 cw około 60 g
« dnia: 13.02.2017, 17:50 »
Wiem że takich tematów było już sporo i kilka z nich przejrzałem, ale jakoś na nic nie mogę się zdecydować, najbliżej mi do Shimano Beastmaster DX Feeder 335cm -60g (czy to dobry wybór?), posiadam wersje tej wędki 3,66/90 i 3,90/110 i jestem z nich zadowolony, ale potrzebuję czegoś krótszego, polećcie coś proszę i nie krzyczcie że już było itd. tematy które przeglądałem były w wcześniejszych lat i ciężko te modele znaleźć. Będę łowił na wodach stojących a wiosną na Wieprzu.
Wojtek

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaki feeder 3,30 lub 3,35 cw około 60 g
« Odpowiedź #1 dnia: 13.02.2017, 18:06 »
Zobacz kije Trabucco. Mam jednego 3,3m a jutro u mnie będzie kolejny 3m. Nie wiem jak na rzekę ale wody stojące jak najbardziej.
Paweł

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #2 dnia: 13.02.2017, 19:35 »
Mnie osobiście kije Trabucco nie spasowały. Nie twierdzę, że są złe bądź dobre, po prostu mi nie leżą ;)

Być może nie tego się spodziewałeś, ale skoro już masz 2 różne Beastmastery, znasz je, jesteś zadowolony, obeznany itd.
To dlaczego nie kolejny? :P
Akurat ta seria wędzisk oferuje spory wachlarz długości, cw, przeznaczenia. Ja poszedł bym tym torem ;)
Szukasz odmiany? Czy coś w nich nie do końca Ci pasuje?
Czesiek

Offline meteo76

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #3 dnia: 13.02.2017, 19:39 »
Mnie osobiście kije Trabucco nie spasowały. Nie twierdzę, że są złe bądź dobre, po prostu mi nie leżą ;)

Być może nie tego się spodziewałeś, ale skoro już masz 2 różne Beastmastery, znasz je, jesteś zadowolony, obeznany itd.
To dlaczego nie kolejny? :P
Akurat ta seria wędzisk oferuje spory wachlarz długości, cw, przeznaczenia. Ja poszedł bym tym torem ;)
Szukasz odmiany czy coś w nich nie do końca Ci pasuje?
mądrego, po szkołach to aż przyjemnie posłuchać :bravo: właśnie zamawiam ;)

z wędkami to jest tak jak z żonami, inna niż ta którą masz wydaje ci się lepsza ;)
Wojtek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #4 dnia: 13.02.2017, 21:19 »
Ja bym przemyślał te dwie wędki plus Sonik S4 którego przedstawiał ostatnio Staś1.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=6043.0

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3412.0
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Thompson

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #5 dnia: 13.02.2017, 21:45 »
Hmmm jaki jest sens kupować feeder-a 11FT jeżeli masz już 2 kije o długości juz 12FT i 13FT. Lepszym wyborem była by długość 10FT albo 9FT jeżeli masz go wykorzystać "prawdopodobnie" na komercjach. Zastanów się dobrze co do długości czy rzeczywiście potrzebny ci jest kij krótszy aż o całe 30 cm. Firmy ci nie będę polecał ponieważ zależy do grubości portfela oraz preferencji "akcji" samego kija. Sugerował bym kij o akcji parabolicznej  ponieważ te które masz prawdopodobnie  charakteryzacja się akcja bardziej szczytowa (ze względu na długość wędek)

Offline kubik63466

• Reputacja: 36
« Odpowiedź #6 dnia: 13.02.2017, 22:24 »
Ja mogę zaproponować wędkę team daiwa feeder power method 335/60.

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #7 dnia: 13.02.2017, 23:24 »
Widzę że mamy podobne plany zakupowe.
Też myślę nad takim feederem 3.3m  i też łowię na Wieprzu. Tylko ja zastanawiam się nad większym cw. coś koło 80-90g. Mam pickera 3,0m  o wyrzucie teoretycznym 2 oz. Byłem z nim kilka razy nad Wieprzem aż do czasu gdy wziął mi na niego jaź w kwietniu, taki prawie 2 kg. Prawie połamał mi kij przy braniu, już nie mówiąc o holu przy którym mój Shakespear był na granicy wytrzymałości. Feederem o wyrzucie 60g najwygodniej łowi się koszami  w przedziale 10g - 30g. Nie wiem jaki jest u ciebie Wieprz ale u mnie 30g to absolutne minimum a im krótsza wędka, tym cięższy musi być kosz aby na takiej samej odległości od brzegu ustał.
ja uważnie przyglądam sie temu kijkowi.
http://allegro.pl/dragon-elite-pro-feeder-80-3-30-m-80-g-i6697528141.html

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #8 dnia: 14.02.2017, 01:08 »
Hmmm jaki jest sens kupować feeder-a 11FT jeżeli masz już 2 kije o długości juz 12FT i 13FT. Lepszym wyborem była by długość 10FT albo 9FT jeżeli masz go wykorzystać "prawdopodobnie" na komercjach. Zastanów się dobrze co do długości czy rzeczywiście potrzebny ci jest kij krótszy aż o całe 30 cm. Firmy ci nie będę polecał ponieważ zależy do grubości portfela oraz preferencji "akcji" samego kija. Sugerował bym kij o akcji parabolicznej  ponieważ te które masz prawdopodobnie  charakteryzacja się akcja bardziej szczytowa (ze względu na długość wędek)
Dobre podsumowanie.
Jeśli chodzi o kij brakło budżetu.
Krótsze kije do łowienia na mniejsze odległości powinien charakteryzować się bardziej paraboliczną akcją.
Ja zauważając to że już zamówiłeś kij mogę polecić sphere 3.30. Bestmaster 3.35 też będzie dobrym rozwiązaniem.
Jak precision picker od Trabucco.

Marcin

Marcin

Offline Thompson

« Odpowiedź #9 dnia: 26.12.2017, 20:50 »
Widzę że mamy podobne plany zakupowe.
Też myślę nad takim feederem 3.3m  i też łowię na Wieprzu. Tylko ja zastanawiam się nad większym cw. coś koło 80-90g. Mam pickera 3,0m  o wyrzucie teoretycznym 2 oz. Byłem z nim kilka razy nad Wieprzem aż do czasu gdy wziął mi na niego jaź w kwietniu, taki prawie 2 kg. Prawie połamał mi kij przy braniu, już nie mówiąc o holu przy którym mój Shakespear był na granicy wytrzymałości. Feederem o wyrzucie 60g najwygodniej łowi się koszami  w przedziale 10g - 30g. Nie wiem jaki jest u ciebie Wieprz ale u mnie 30g to absolutne minimum a im krótsza wędka, tym cięższy musi być kosz aby na takiej samej odległości od brzegu ustał.
ja uważnie przyglądam sie temu kijkowi.
http://allegro.pl/dragon-elite-pro-feeder-80-3-30-m-80-g-i6697528141.html
Sadze ze cw a wielkosc ryby nie ma zbytniego znaczenia poniewaz ja na Drennan Series 7 Puddle Chucker 10ft Carp Feeder (szczytowki 1.5 oraz 2.0 oz) wyciagnelem karpia 11.0 kg i jeszcze trochę było zapasu mocy na wędce. U ciebie będzie większy problem z zarzucaniem zestawu ponieważ prawdopodobnie musisz  używać cięższych podajnikow na rzekę (60 -70 g). Jak dołożysz zanęty do koszyka wyjdzie ci rzeczywista waga ok 90 g. Sugeruje kupić wędkę o cw ok 80-100 g. Takie krótkie feedery i odpowiadającym tobie cw robią nasi sąsiedzi banderowcy (firma flagman) ceny dosyć przystępne.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26.12.2017, 20:53 »
Ja uwielbiam Koruma został ostatni. Spełnia twoje przyjęte wymagania. To delikatny kij, o parabolicznej akcji. Doskonale pokazuje wszelkie zmiany tam gdzie nasze oczy nie widzą wystarczy bacznie obserwować czule szczytowki. Jak dla mnie w tej cenie trudno o równie dobrze i starannie wykonany kijek.
Korum Feeder Rod 11 ft
https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/korum/wa-dki/wedka-3-35m-feeder-korum-11ft-quiver.html

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11 dnia: 26.12.2017, 21:39 »
Ja uwielbiam Koruma został ostatni. Spełnia twoje przyjęte wymagania. To delikatny kij, o parabolicznej akcji. Doskonale pokazuje wszelkie zmiany tam gdzie nasze oczy nie widzą wystarczy bacznie obserwować czule szczytowki. Jak dla mnie w tej cenie trudno o równie dobrze i starannie wykonany kijek.
Korum Feeder Rod 11 ft
https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/korum/wa-dki/wedka-3-35m-feeder-korum-11ft-quiver.html

ProBono, jaki realny CW posiada ten Korum?
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26.12.2017, 21:58 »
Producent co prawda do każdej szczytowki podaje odpowiedni ciężar który spowoduje jej wygięcie na odpowiedni kąt. Z własnego łowienia przypisałbym odpowiednie CW poszczególnym feederom:
10 ft - 40
11 ft - 50
12 ft - 65

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #13 dnia: 26.12.2017, 22:19 »
Producent co prawda do każdej szczytowki podaje odpowiedni ciężar który spowoduje jej wygięcie na odpowiedni kąt. Z własnego łowienia przypisałbym odpowiednie CW poszczególnym feederom:
10 ft - 40
11 ft - 50
12 ft - 65
Dzięki, spodziewałem się trochę więcej ale za to potwierdzam, że te Korumy to świetne kije. Mam wersję 1,75 lb i robi wrażenie.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Thompson

« Odpowiedź #14 dnia: 26.12.2017, 22:30 »
1.75 lbs po przeliczeniu dla nowego typu wędek wyjdzie Cw= 61 g. Matrix Horizion S Class Feeder ma Cw równe 60 g a nie powiedział bym ze jest to jakiś  sztywny kij do łowienia z koszykami cięższymi niż 50 g. Wyglada na to ze przy tej długości zostaje ci tylko Flagman SquadronPro Carp Feeder 3,3 m :)