Autor Wątek: Tran i Omega - wielka ściema  (Przeczytany 21470 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Tran i Omega - wielka ściema
« Odpowiedź #90 dnia: 15.02.2017, 10:08 »
OK. :thumbup: 
Arek

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 15.02.2017, 10:09 »
...łatwiejsze życie, mniej stresu - dzięki temu żyjemy dłużej. ...

No z tym się nie mogę zgodzić!
No chyba, że piszesz o tej cześci populacji, która jest wędkarzami - to się ZGODZĘ!

;D

Ciekawostka dotycząca łatwości żywota obecnego: Mój kumpel pracujący do niedawna na stanowisku dyrektora w pewnej korporacji (całe życie zawodowe się szkolił, rozwijał, inwestował w swoje kwalifikacje, kosztem swego czasu, kasy i zdrowia) Niedawno stracił tę pracę i szuka nowej - nie koniecznie na takim stanowisku. Nie może jednak znaleźć, gdyż ma... zbyt wysokie kwalifikacje. Tak mu powiedzieli w agencji
Tomek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 15.02.2017, 10:09 »
Dobra idę pracować - bo śledzie w domu na mnie czekają :)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 15.02.2017, 11:51 »
Oj Luk, Luk - jeśli chodzi o methodę to jesteś dla mnie guru, ale zauważyłem, że kolega jest  wrażliwy na przeciwstawianie się jemu ;) w innych kwestiach. No wybacz, ale musisz się zgodzić, że ktoś może mieć inne zdanie, a nawet rację :D . A do statystyk ZUS może każdy zajrzeć i nie mam zamiaru zaśmiecać tu wątku :D :D :D

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 15.02.2017, 11:51 »
Dla tych co nie pamiętają... W obrębie naszej linii brzegowej mamy jest w pip pamiątek z wojny i sąsiadów.
Co roku morze wyrzuca beczki z IPERYTEM... Wszelkie służby nie chcą się zabrać za temat, bo beczki są już tak zgnite że dłubanie przy tym to KATASTROFA EKOLOGICZNA po której życie z Bałtyku zakończy działalność.
Nikt nie ma pomysłu co robić, a bomba tylka....
Nie wspominając co Rosja pompuje rzekami do Bałtyku.

Marcin

Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #95 dnia: 15.02.2017, 12:05 »
Oj Luk, Luk - jeśli chodzi o methodę to jesteś dla mnie guru, ale zauważyłem, że kolega jest  wrażliwy na przeciwstawianie się jemu ;) w innych kwestiach. No wybacz, ale musisz się zgodzić, że ktoś może mieć inne zdanie, a nawet rację :D . A do statystyk ZUS może każdy zajrzeć i nie mam zamiaru zaśmiecać tu wątku :D :D :D

Bez przesady. Lubię dyskutować, tak to nazwijmy :) Niektóre argumenty po prostu do mnie nie trafiają, wolę bardziej rzeczową dyskusję, podpartą jak już jakimiś faktami. To, że Norwegia robi tran w Chile, nie jest dla mnie równoznaczne z tym, że pellety których używamy są tak samo trujące jak ten tran. To, że choruje się więcej  teraz jest zaś pokłosiem wydłużającego się życia i coraz skuteczniejszej medycyny. Przeżywalność wzrasta, i ktoś umierający w wieku powiedzmy 90 lat, może zaliczyć koniec życia z kilkoma chorobami na koncie, których dawniej uleczyć było nie sposób. Zależy jak pokażemy pewne rzeczy. Nie wierzę, że w latach 80tych na przykład umierało się później niż obecnie.

Nie uważam, że nie masz racji, ale pewne rzeczy, jak też i kolegi Koczownika, uważam za swojego rodzaju upraszczanie lub manipulację, zależną od sposobu prezentacji. W latach 80tych wcale jedzenie nie było zdrowsze, zwłaszcza, że było go o wiele mniej, nie było też czyściej. Co nie znaczy, że nie mamy na pewne rzeczy zwracać uwagi oczywiście ;D
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 15.02.2017, 12:09 »
Luk, prowokatorze ;) zawaliłbym Ci Private jak byśmy mieli na poważnie dyskutować. 8) Ale i tak Cię lubię ;)

Offline Koczownik

« Odpowiedź #97 dnia: 15.02.2017, 12:10 »
No to bez manipulacji - podaję fakt autentyczny - mój dziadek całe życie żył skromnie, ciężko pracował na wsi, jadł niewiele, zdrowo (bo wówczas chemii nie było) i jak go lekarz badał w wieku lat 80, to stwierdził, że ma serce dwudziestolatka. Umarł śmiercią naturalną w sędziwym wieku. Wprawdzie dostał pod koniec żywota udaru - ale to na własne życzenie bo szalał w pracy na upale, a to każdego by wykończyło.

Z medycyną miał kontakt tylko taki, że mu przepuklinę zszyli.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #98 dnia: 15.02.2017, 12:13 »
Mój fakt. Dziadek mojego przyjaciela przeżył okupację, partyzantkę, więzienia, komunę, całe życie palił jak smok, do samego końca. Zmarł w sędziwym wieku. Bez kitu! ;D Dodam, że prawie w ogóle nie chorował.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #99 dnia: 15.02.2017, 12:14 »
Koczownik, ale takie przykłady do niczego nie służą. A ja znałem faceta, który palił całe życie i zmarł po 90. A raka płuc nie dostał. Jaki z tego wniosek? Że palenie raka nie powoduje?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Koczownik

« Odpowiedź #100 dnia: 15.02.2017, 12:16 »
Nie no, to świadczy o tym, że Ci ludzie nie mieli skłonności do raka albo nie dostali kumulacji toksyn z innych źródeł. Najważniejsza jest oczywiście dobra pula genów.

Zresztą wystarczy pochodzić po szpitalach dzisiaj - tam są tłumy.

Reasumując - chyba nikt nie twierdzi, że wpływ środowiska nie przyczynia się do tego jaki jest stan naszego zdrowia?
Długość życia to tylko jeden aspekt. Który przeważa to ja nie wiem - to może wiedzą lekarze...

Zresztą ta długość życia to może w Anglii wystepuje, bo jak się chodzi w Polsce po cmentarzu, to jakoś ja nie widzę tych stulatków za wielu. Zwłaszcza facetów.
Tomek

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 15.02.2017, 12:17 »
Michał, a ja znam ponad 20 facetów, którzy umarli przed 55 na raka i wszyscy palili :'(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #102 dnia: 15.02.2017, 12:18 »
Zresztą wystarczy pochodzić po szpitalach dzisiaj - tam są tłumy.

Jak pisałem, żyjemy dłużej i chorujemy częściej, więc szpitale będą bardziej obłożone. Dawniej piłka była o wiele krótsza :)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #103 dnia: 15.02.2017, 12:24 »
Michał, a ja znam ponad 20 facetów, którzy umarli przed 55 na raka i wszyscy palili :'(

Jurku, nie wiem, czy się zrozumieliśmy. Ja doskonale wiem, że palenie wywołuje raka. Dałem tylko przykład, że przykład :D odwrotny nie jest żadnym przykładem.

Wysłowiłem się wprost genialnie!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Koczownik

« Odpowiedź #104 dnia: 15.02.2017, 12:26 »
Michał  - to co piszesz to istna dyskryminacja przykładów. Przykład prosty jest dobry, ale przykład odwrotny już nie jest przykładem?

Zaczynamy powoli mówić jak Bolesław Wałęsa. ;D
Tomek