Autor Wątek: Krzesło karpiowe jako kombajn feederowy  (Przeczytany 3427 razy)

MrProper

• Gość
Krzesło karpiowe jako kombajn feederowy
« dnia: 18.02.2017, 18:29 »
Witam.

Temat już znany co dla nie których
Ale w związku z pytaniami, postanowiłem wydzielić wątek odnośnie przeróbek których dokonałem  w krześle karpiowym, które to pozwalają na zamontowanie osprzętu feederowego

Będzie to trochę inaczej wyglądało, ponieważ pytania będą cytowane na zasadzie kopiuj wklej - Ale myślę że damy radę. ;D

I Ja może nie kupiłem ale wymodziłem - od takie coś :D
Drażniły mnie wieczne przeróbki akcesoriów, a żeby zamocować je do krzesła karpiowego.

A że nie mam takich możliwości jak w Polsce ( brak dostępu domaszyn, odpowiedniego sprzętu )- gdzie większość mogłem wykonać sobie sam, lub też korzystając ze znajomych pracujących na odpowiednich obrabiarkach. Nie wygląda może to całkiem profesjonalnie, ale jest i nie spędza mi snu z powiek

Wymaga może jedynie wyobraźni aby stworzyć Kombajn Wędkarski :P

Super,prosto bez cudowania :thumbup:

Dokładnie Staś, łatwo i przy oszczędności czasu na rozbicie się ;) :thumbup:

Super rozwiązanie :) fajnie wygląda, aż sam nie wiem czy nie zacznę kombinować przy swoim krześle :) :thumbup:

Tak w tajemnicy Ci powiem, że materiał którego użyłem to  klamki do drzwi ;) :thumbup:
Tanio i skutecznie, można? - można :P

:bravo: Mariusz.
Można prosić o zdjęcia ,jak to zmontowałeś i namiary na tą klamkę (jaka średnica?) :)

Dziękuje Panowie :D

A proszę Bardzo :D - Z tym że namiarów na klamkę nie dostaniesz, ponieważ klamki przyniosłem z budowy ( dla zainteresowanych nie ukradłem, lecz odzyskane z odpadów) Średnica klamki to 22 mm
Pasuje mi do tulejek które gdzieś nabyłem wraz z osprzętem- bez dopasowywania. Ale można też dopasować tulejki o profilu kwadratowym 19mm, lekko dopiłowując srodkiem z kazdej strony. Też pasuje i trzyma sie  jak w orginale ;)

Sorki za złą jakość zdjęć

W ramię krzesła wywierciłem otwór Fi8 mm - oczywiście umiejscowienie, w zależności od gustów i preferencji- Ja wybrałem optymalne dla mnie, i chyba dla większości.

Wpierw wyprofilowałem klamkę pilnikiem, aby dobrze dolegała do ramy fotela. Mając na uwadze kąt rurki aby klamka stała prostopadle do podłoża.
W klamkę wkleiłem śrubę bez łba, na klej do metalu dwuskładnikowy. I dodatkowo zanitowałem.
Można - jeśli ktoś ma dostęp do tokarki, oryginalny pręt kwadratowy z kompletu przetoczyć na Fi 8 i przegwintować.
Ja zrobiłem jak zrobiłem ze względu na ograniczenia >:(

Po wyschnięciu kleju nic tylko zamontować do krzesła za pomocą nakrętki

To wszystko wykonałem ot w takim to imadle :P

Można wszystko wykonać bardziej profesjonalnie , jak i estetycznie mając możliwości

Dziękuje Panowie :D

A proszę Bardzo :D (...)

Mariusz, to jest genialne w swej prostocie. Łap palucha :thumbup:  :beer:

Zastanawiam się tylko, czy w czasie transportu te adaptery nie będą się przekrzywiać, chyba że je demontujesz. Ale pomysł super!

Podziękował :thumbup:
Nie bedą się przekrzywiac - po to wypilowalem ten promień, aby ściśle klamka dolegała do ramy krzesła, co zapobiega obracaniu się w osi montażu
Po zamontowaniu osprzętu na tych rogach one nawet nie drgną ;)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Krzesło karpiowe jako kombajn feederowy
« Odpowiedź #1 dnia: 18.02.2017, 18:58 »
:bravo: :thumbup:
Pozdrawiam - Gienek

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
Odp: Krzesło karpiowe jako kombajn feederowy