Autor Wątek: Jaki kołowrotek z przednim hamulcem, do 150 zł?  (Przeczytany 5408 razy)

Offline zlotowq

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam, posiadam feedera c.w. max 130 i szukam "dobrego" kołowrotka do max 150 zł. Troszkę o moim wędkowaniu: zazwyczaj są to zbiorniki bezodpływowe gdzie głębokość jest około 5 m. Łowię z brzegu. Czasem zdarzy się wyjazd nad rzeczkę. Chciałbym aby kołowrotek dał radę z jakimś karpiem i nie rozsypał się po 1 wyjeździe. Nie potrzebuję wolnego biegu, raczej wolę przedni hamulec, zależy mi też aby kołowrotek nie był mały lecz też nie za wielki ;) Moje propozycje:

Kołowrotek Okuma Enduro Baitfeeder 155

Kołowrotek Okuma Silvara Pro Baitfeeder

Kołowrotek Mikado Manaro

Kołowrotek Mikado Da Vinci Carp

Kołowrotek Okuma Revenger Pro

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Jaki kołowrotek z przednim hamulcem, do 150 zł?
« Odpowiedź #1 dnia: 19.02.2017, 20:22 »
A Travertine patrzyłeś??
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline zlotowq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19.02.2017, 20:27 »
Szczerze powiem że nie patrzyłem.

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #3 dnia: 19.02.2017, 20:28 »
Jeśli nie potrzebujesz wolnego biegu, to po co podajesz kołowrotki z wolnym biegiem?

Offline zlotowq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19.02.2017, 20:34 »
Znalazłem takie w odpowiedniej cenie które wydawały mi się na dobre do feedera. Jestem świeżym wędkarzem i po prostu wybrałem kołowrotki z zakładki do feedera.

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #5 dnia: 19.02.2017, 20:44 »
Szczerze powiem że nie patrzyłem.
Popatrz będziesz zadowolony, wielkość 40 powinna być w tym przedziale cenowym.

Sent from my E2303 using Tapatalk

Tomek

Offline zlotowq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19.02.2017, 20:50 »
Chodzi o ten kołowrotek http://allegro.pl/okuma-travertine-baitfeeder-fd-45-5-lat-gwarancj-i6724517907.html ?
Wiem, że Jaxon nie robi dobrych kołowrotków a jak jest z Mikado? Czy ktoś z was posiada lub posiadał taki kołowrotek i mógłby coś więcej o nim powiedzieć, lub polecić coś jeszcze?

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #7 dnia: 19.02.2017, 20:50 »
Jeśli bez wolnego biegu to myślę, że to będzie bardzo dobry wybór
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6692164873

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #8 dnia: 19.02.2017, 20:52 »
Znalazłem takie w odpowiedniej cenie które wydawały mi się na dobre do feedera. Jestem świeżym wędkarzem i po prostu wybrałem kołowrotki z zakładki do feedera.

Jeżeli jesteś świeżym wędkarzem to może lepiej wybieraj z wolnym biegiem trochę pomorze Ci to w złapaniu bakcyla na czym to polega :) i mniej zerwanych przyponów :D
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Mat_e92

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Paanie w tych czasach biorą wszyscy tylko nie ryby
« Odpowiedź #9 dnia: 19.02.2017, 20:53 »
Spro Passion ewentualnie Daiwa Laguna 3000-4000

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 19.02.2017, 20:53 »
Wolny bieg nie wyklucza przedniego hamulca, a może okazać się dodatkowym, użytecznym "gadżetem".

Z niewielką kwotą do wydania faktycznie warto poszukać w Okumie. W przedziale 150- 200 zł jesteś w stanie dostać już dość żywotny młynek, a jak trafisz w dobrą cenę, to rzeczonych 150zł nie przekroczysz.
Jeśli faktycznie masz nieco mocniejszą wędkę, trafić się może przyzwoity karp, albo połów na rzece, to spójrz na wielkość młynka. Raczej brałbym w związku z powyższym coś w okolicy 400g lub nieco powyżej. Wielkości 4000 i 5000 byłby w miarę optymalne wg mnie.
Wśród modeli rzuć okiem na : Travertine,Tactic,Ceymar/Longbow XT. Kolejność jest nieprzypadkowa, są to konstrukcje od najstarszej do najnowszej. Pod względem napędu różnic w zasadzie nie ma.
Nieco przekraczają budżet, ale to rozsądne propozycje. Warto dołożyć te 20-30zł lub poszukać dobrej promocji ;)
Recenzję Travertine masz na forum.

Jeśli zaś chodzi o kołowrotki bez wolnego biegu, to sensownych pozycji też się kilka znajdzie. Zapewne coś doradzimy, musisz jednak zdecydować ;)
Czesiek

Offline zlotowq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19.02.2017, 21:09 »
Wolny bieg nie wyklucza przedniego hamulca, a może okazać się dodatkowym, użytecznym "gadżetem".

Z niewielką kwotą do wydania faktycznie warto poszukać w Okumie. W przedziale 150- 200 zł jesteś w stanie dostać już dość żywotny młynek, a jak trafisz w dobrą cenę, to rzeczonych 150zł nie przekroczysz.
Jeśli faktycznie masz nieco mocniejszą wędkę, trafić się może przyzwoity karp, albo połów na rzece, to spójrz na wielkość młynka. Raczej brałbym w związku z powyższym coś w okolicy 400g lub nieco powyżej. Wielkości 4000 i 5000 byłby w miarę optymalne wg mnie.
Wśród modeli rzuć okiem na : Travertine,Tactic,Ceymar/Longbow XT. Kolejność jest nieprzypadkowa, są to konstrukcje od najstarszej do najnowszej. Pod względem napędu różnic w zasadzie nie ma.
Nieco przekraczają budżet, ale to rozsądne propozycje. Warto dołożyć te 20-30zł lub poszukać dobrej promocji ;)
Recenzję Travertine masz na forum.

Jeśli zaś chodzi o kołowrotki bez wolnego biegu, to sensownych pozycji też się kilka znajdzie. Zapewne coś doradzimy, musisz jednak zdecydować ;)
Odniosłem się do poradnika i wygląda to bardzo ciekawie, również powiem szczerze że o taką wypowiedź mi chodziło. Tak jak napisałeś nie będę wykluczał wolnego biegu. Myślę że  wybiorę ten kołowrotek który poleciłeś :)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 19.02.2017, 21:11 »
W tym tygodniu kupiłem Ceymara poniżej 150 zł :) i teraz zastanawiam się czy kupić drugiego takiego czy dołożyć i kupić Longbow-a, a może zostać przy dziadku (ponad 10 lat) Jaxonie Elegance, trochę mnie korci nowy kręciołek ale z drugiej strony po co kupować jak ma się komplet. Wmawiam sobie, że Jaxon może być rezerwowy ale z drugiej strony to nie jest towar deficytowy można kupić dopiero jak poprzednik się zepsuje.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 19.02.2017, 21:16 »
Jeżeli chcesz wolny bieg to proszę:
http://allegro.pl/kolowrotki-z-wolnym-biegiem-132194?string=ceymar%20355&bmatch=s0-spo-1-4-1020 - tak jak radzi kolega Wonski81, a jak on coś poleca to brać w ciemno :P
Z przednim hamulcem to:
http://allegro.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem-132192?string=daiwa%20laguna%204000&bmatch=s0-spo-1-4-1020 - zbiera dobre opinie - sam używam 3000 i sobie chwalę.

Pozdrawiam
Paweł

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 19.02.2017, 21:19 »
Spro Passion :D