Autor Wątek: Trwaj chwilo, trwaj  (Przeczytany 5191 razy)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
Trwaj chwilo, trwaj
« dnia: 20.02.2017, 01:46 »
Czasem jak tak sobie usiądę to tak mnie nachodzi  :facepalm: :D

Trwaj chwilo, trwaj!

Nareszcie na wymarzonym  urlopie. I to gdzie ? Prastara puszcza, 4 jeziora w zasięgu ręki i ten spokój, brak zgiełku, pośpiechu, zgiełku, pośpiechu... Cisza. Można usłyszeć własne myśli; przebudził się pierwszej nocy i nie wierzył, że może być tak cicho, że ciemno może być tak, że nie można dostrzec nawet konturów czegokolwiek w pokoju. że nie słychać żadnych pomruków zgiełku miasta, że nie ma żadnej poświaty, że, że, że.... Kojąco.
Wieczorem nie mógł zasnąć po tym, jak zobaczył linisko przyniesione przez bratanka gospodarza; 3,5 kg ciemnooliwkowego prosiaka.
Złowione na ziemniaka, metr od brzegu.
Wcześniej warunki połowu w tym miejscu trochę go zniechęcały; co prawda wody na ok. 4m ale dno miękkie o grubości ok. 6m ! Woda ciemna, skrajnie nieprzezroczysta, no i dostęp do brzegu poprzez trzęsawisko. Ale teraz to co innego, cały wieczór nie mógł przestać snuć marzenia ani pózniej zasnąć. Wstał o 2.30 zabrał ziemniaki,  sprzęt i po cichutku wyszedł na podwórze. Za chwile był już nad jeziorkiem. Niebo było bezchmurne, księżyc świecił, nie było problemu z trafieniem po chybotliwej kładce na pomościk przygotowany dla gości przez gospodarza. Podkradł się cichutko i drżącymi z emocji rękoma wrzucił do wody 3 garści rozdrobnionych ziemniaków, zarzucił przystawkę i w absolutnej ciszy przykucnął na krzesełku. Uwielbiał te nocne wędkarskie wyprawy. Niezapomniany widok świetlika spławika, czy szczytówki. .... Siedział tak w bezruchu, w sercu prastarego matecznika i chłonął tą ciszę. Nad powierzchnią wody unosił
się opar, bardziej go czuł niż widział bo lekki wietrzyk muskał go nim po twarzy. Nagle usłyszał ciche piii,piii - to zapewne raniuszki, najwcześniejsze ze skrzydlatych mieszkańców lasu dawały znać o swojej obecności. Zaraz inni uczestnicy koncertu witającego dzień zaczną się stroić ... Powolutku dniało. Uwielbiał te chwile w swych nocnych wyprawach, właśnie to zaranie dnia. Najcudowniejsze  momenty. A tutaj jeszcze prastara puszcza, sosny takie, że dobrze trzeba zadzierać głowę aby dojrzeć czubek. Chłonął to wszystko całym sobą czując, jak jednoczy się  tętnem pierwotnego życia. Co za wspaniałe chwile ! Trwaj chwilo, trwaj .... Boże,  Ty  to wszystko nam dałeś a co myśmy z tym zrobili ?
Nagle kątem oka zauważa lekkie przesunięcie się spławika. Kładzie dłoń na wędce, spławik powoli wraca na swoje miejsce i znów zaczyna się przesuwać, tym razem szybciej. Na haczyku spory kawałek ziemniaka, więc postanawia zaczekać z zacięciem. Jest mu bardzo niewygodnie, bo zle położył wędkę a boi się ruszyć, spławik przecież tuż, tuż. Od pół godziny nic się nie dzieje, postanawia powolutku poprawić się na krzesełku i prostuje obolałe plecy. To co nastąpiło potem zapamięta na zawsze - potężny gejzer wody wybucha przed nim tak, że serce podskakuje do gardła. Osłupiały, skamieniały,  ociera popryskaną twarz i patrzy na kręgi rozchodzące
 się po powierzchni. Co to było ?  Czyżby,  jakiś głupi dowcip kogoś kto w ten sposób postanowił się rozerwać ? Ale nie ma nikogo....
Gospodarz wyjaśnił mu, że to musiał być bóbr, który przestraszony -  walnął ogonem o wodę....
Posejnele, 2012, jezioro Świerszczań.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Trwaj chwilo, trwaj
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2017, 01:55 »

Marcin

Marcin

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2017, 08:22 »
Dzięki za życzliwość :D I za to, że chciało Ci się zarwać noc aby czytać moje wypociny ;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2017, 08:22 »
Jurku, gratuluję debiutu ;)
Jacek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2017, 08:24 »
A już myślałem, że to olbrzymi lin :)
Zbyszek

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 20.02.2017, 08:46 »
:bravo: Jurek :thumbup: :beer:
Pozdrawiam Darek

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 20.02.2017, 08:51 »
Czytam i czytam... przed oczami stanęły mi moje pierwsze wakacje na Mazurach (zupełnie niedawno, 2010r.). No pisz wymaluj moje wakacje w środku lasu gdzieś na końcu świata. Na końcu się okazuje że przywołałeś moje wspomnienia z tego samego miejsca - Posejnele - moje najlepsze wakacje w życiu.  :)  :thumbup:  :beer: 

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 20.02.2017, 09:24 »
A już myślałem, że to olbrzymi lin :)

Ja też :D :D :D

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 20.02.2017, 09:27 »
Czytam i czytam... przed oczami stanęły mi moje pierwsze wakacje na Mazurach (zupełnie niedawno, 2010r.). No pisz wymaluj moje wakacje w środku lasu gdzieś na końcu świata. Na końcu się okazuje że przywołałeś moje wspomnienia z tego samego miejsca - Posejnele - moje najlepsze wakacje w życiu.  :)  :thumbup:  :beer:
Cieszę się, że się cieszysz :) To był też mój najlepszy urlop 8)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 20.02.2017, 09:34 »
Świetne :thumbup:
Marcin

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20.02.2017, 10:21 »
Takie wypociny to ja lubię :) :thumbup:

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 20.02.2017, 10:21 »
Widzę że kwitnie twórczość literacka po nocach :) :bravo:
Zasługujesz na :thumbup:
Takie wspomnienia sprawiają, że chcemy wciąż być nad wodą.
O ile ludzie w swej głupocie i pazerności nie zniszczą ostatnich, nieskażonych zakątków przyrody.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 20.02.2017, 10:24 »
Radku, wielkie dzięki :D Bo tak naprawdę, to bardziej zależy mi na tym, aby takie zakątki się uratowały od zagłady,  niż na rozgłosie literackim ;)

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
« Odpowiedź #13 dnia: 20.02.2017, 10:46 »
Cieszę się, że się cieszysz :) To był też mój najlepszy urlop 8)

Bardzo chętnie bym tam wrócił, ale moja "nieprzejednana" połowica stwierdziła, że w miejsca gdzie psy dupami szczekają już nie pojedzie ;)  :facepalm:

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 20.02.2017, 10:49 »
Moja też :D :D :D