Autor Wątek: Wędka do metody i koszyczka do 200-250 zł  (Przeczytany 19249 razy)

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wędka do metody i koszyczka do 200-250 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 05.03.2017, 18:43 »
W razie czego dam Radkowi Sygnuma, aby się odganiał przed atakującymi :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 05.03.2017, 18:46 »
W razie czego dam Radkowi Sygnuma, aby się odganiał przed atakującymi :)

Gdybyś wiedział, jak Radek wygląda, to byś tak nie pisał ;)
Jacek

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 05.03.2017, 18:50 »
To tym bardziej mu dam :) Jak połamie będę miał pretekst aby go wymienić :D

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #33 dnia: 05.03.2017, 20:57 »
Martwi mnie tylko długość transportowa - ponad 170cm. Jak sobie radzicie z przewozem tak długich wędek?

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #34 dnia: 05.03.2017, 21:22 »

Co do recenzji, te wędki się nieco różnią - recenzowana ma 3 szczytówki i jest 3 składowa, moja propozycja 2 i 2.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale moim zdaniem pomiędzy wersją 2 częściową a 3 częściową jest tylko taka różnica, że blank wędki został "porżnięty" na 2 lub 3 sekcie.
To jest jeden model wędki a więc nie wiem czy są jakieś większe różnice, a nawet jeśli są to bardzo małe.
Martwi mnie tylko długość transportowa - ponad 170 cm. Jak sobie radzicie z przewozem tak długich wędek?
Więc kup 3-częściówke bo fakt  wędka o dł. transportowej 170-180 to kawał kołka. Mam karpiówki 180 cm długości transportowej i noszenie tego to katorga.
A przewożenie środkami komunikacji publicznej to sobie nie wyobrażam.

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 05.03.2017, 21:59 »

Co do recenzji, te wędki się nieco różnią - recenzowana ma 3 szczytówki i jest 3 składowa, moja propozycja 2 i 2.

Nie wiem czy dobrze kombinuje ale moim zdaniem pomiędzy wersją 2 częściową a 3 częściową jest tylko taka  różnica że blank wędki został "porżnięty" na 2 lub 3 sekcie.
To jest jeden model wędki a więc nie wiem czy są jakieś większe różnice a nawet jeśli są to bardzo małe.
Martwi mnie tylko długość transportowa - ponad 170cm. Jak sobie radzicie z przewozem tak długich wędek?
Więc kup 3-częściówke bo fakt  wędka o dł.transportowej 170-180 to kawał kołka.Mam karpiówki 180 cm długości transportowej i noszenie tego to katorga.
Różnica pracy w wędce 2 składy a trzy składy jest znacząca. W spiningu mam jednoskład i to już jest poezja. 174 cm tuba spokojnie wchodzi do auta. Ba przewożę nawet 213 cm w jednym składzie.

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 05.03.2017, 22:13 »

Nie wiem czy dobrze kombinuje ale moim zdaniem pomiędzy wersją 2 częściową a 3 częściową jest tylko taka  różnica że blank wędki został "porżnięty" na 2 lub 3 sekcie.
To jest jeden model wędki a więc nie wiem czy są jakieś większe różnice a nawet jeśli są to bardzo małe.
Więc kup 3-częściówke bo fakt  wędka o dł.transportowej 170-180 to kawał kołka.Mam karpiówki 180 cm długości transportowej i noszenie tego to katorga.
Różnica pracy w wędce 2 składy a trzy składy jest znacząca. W spiningu mam jednoskład i to już jest poezja. 174 cm tuba spokojnie wchodzi do auta. Ba przewożę nawet 213 cm w jednym składzie.
Porównywałeś jeden i ten sam model wędki??
PS. Wyobraź sobie, że nie wszyscy w tym kraju mają samochody.

Offline k3

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 05.03.2017, 22:16 »
Jeżdżę VW Polo i obawiam się, że bez złożonych tylnych siedzeń wędka + pokrowiec nie wejdzie na tylne siedzenie, jak to jest teraz. Jutro sprawdzę jak to wygląda w praktyce, ale już z pokrowcem 160 cm jest dość ciężko się upchać.

Offline klusek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #38 dnia: 05.03.2017, 22:35 »
Też miałem kiedyś VW Polo i to w 3 drzwiach, jednoskłady spiningowe w gługosciach od 170-213 cm spoko wchodzą bez składania siedzeń. Pod warunkiem że się jeździ samemu.

Co do pytania kolegi powyżej to różnice są znaczące jeśli chodzi o wędki 1,2,3 częściowe. Problem polega tylko na tym, że niezbyt często się zdarza aby producent wypuszczał wędzisko o tych samych parametrach różniących się tylko ilością składów. Ale na pewnym forum, ludzie którzy się na tym znają przeprowadzali testy i cieli wędki i przerabiali (mówię tu o pracowniach i kijach spinninogwych) i porównywali zmiany w zachowaniu blanku. Zmienia się bardzo dużo, przesztywnienia na łączeniach czy chociażby wymuszony inny spacing. Albo przenoszenie sygnałów z balnku co w spinningu bardzo ważne.
Kuba

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 05.03.2017, 22:44 »
Mając odpowiedni środek transportu to i 13 m tyczkę można wozić rozłożoną ;)

A tak na poważnie, to uważam, że należy dobierać sprzęt by sprawiał nam przyjemność nie tylko przy łowieniu, ale przy całej "otoczce" wędkarskiej. Dla mnie długość (a w zasadzie "krótkość") transportowa wędki ma ogromne znaczenie. Nie wyobrażam sobie, by w trakcie jazdy samochodem dopasowywać się do sprzętu, który wiozę w aucie. Ja stawiam komfort jazdy na pierwszym miejscu. Wszystko mam tak ułożone, że jedyną rzeczą, która nie jest w bagażniku to pokrowiec na wędki. I tutaj w trakcie testów wyszło, że maksymalna długość pokrowca, który gwarantuje komfort jazdy z przodu wynosi +/- 170 cm. Stąd też wybór padł na Preston Monster 3+3 Holdall. Idealnie chroni moje 3-składy :D Idealnie mieści się wsadzony po skosie za przednimi fotelami (jeżdżę Octavią Combi). Nie przesuwam foteli, jadę/jedziemy wygodnie, nic nie ogranicza widoczności itd. Zdaję sobie sprawę z faktu iż wędki 2-składowe będą miały dużą lepszą charakterystykę pracy niż 3-składy, ale to mój świadomy wybór. Łowię dla przyjemności, więc również dojazd z/na łowisko ma być przyjemny i komfortowy ;)
Nikogo do niczego nie namawiam, tudzież zniechęcam, to tylko mój zakręcony punkt widzenia ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline klusek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #40 dnia: 05.03.2017, 23:27 »
Ja również nikogo do niczego nie próbuję przekonać. Chciałem tylko z grubsza przedstawić koledze, że jednak różnice występują.

Co do transportu, o ile przy spiningu tylko wkładałem wędki, brałem torbę z przynętami i jechałem to przy łowieniu z gruntu z organizacją żeby się zabrać z kijami 2 składowymi było trochę zabawy ale się udało. Fakt, że w aucie jeżdżę sam lub towarzyszy mi narzeczona. Gdybym miał zabrać jeszcze jednego wędkarza ze sprzętem nie było by opcji.

Każdy musi dobrać do siebie to co mu będzie pasowało :)
Kuba

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 06.03.2017, 06:58 »

Porównywałeś jeden i ten sam model wędki??
PS. Wyobraź sobie, że nie wszyscy w tym kraju mają samochody.
Widzisz Jarekb11 Ja mam wędki 1,2,3 składowe i piszę jaka jest różnica a nie czy mi się wydaje. Forum jest po to aby dzielić się informacjami. Tak więc kolega ma swój rozum i da sobie radę z wyborem co będzie dla niego najbardziej odpowiednie :)

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 06.03.2017, 08:54 »
Troszkę źle mnie zrozumiałeś kolego Bartku B.
Ja wiem że są "jakieś"  różnice  ,bo muszą być .Oczywiście ideałem jest wędka jednoczęściowa .
Ja co prawda wędek jednoczęściowych nie mam , mam i dwu jak i trzy składowe a nawet teleskopa i wiem że są różnice.

Ale jeśli mamy wędkę tego samego producenta , ten sam model wędki i o tych samych parametrach To różnica pomiędzy wersją dwu a trzy składową będzie niewielka.Nie twierdzę że żadna ale nie aż tak znaczna aby można było powiedzieć że to zupełnie inna wędka.
A ilość tipów sygnalizacyjnych to żadna różnica.

Offline k3

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06.03.2017, 15:03 »
Mierzyłem dzisiaj wymiary samochodu, wędki muszę trzymać na tylnym siedzeniu, bo często jeżdżę na ryby w 2-3 osoby. Niestety nie jest kolorowo - 180cm to rozłożone tylne siedzenia i koniec wędziska praktycznie przy drążku zmiany biegów, 160cm nie mieści się na tylnym siedzeniu jeżeli chce by osoba na fotelu pasażera siedziała komfortowo i nie była twarzą na przedniej szybie. Tak więc muszę postawić kolejne ograniczenie do wędki, długość transportowa to max 140-150cm, im krótsze tym lepsze. Jednocześnie mogę zwiększyć trochę budżet tak do 300zł za wędkę.

Bardzo proszę o porady ws. wędek :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 06.03.2017, 16:16 »
No i tu się kłania praktyczność wędek. Mam dwa tele match i dwie składówki, picker 2+3 i muchówkę 4 skł. Zaraz każdy napisze, że teleskopy to porażka, masakra, wstyd i wogóle, z czym oczywiście się nie zgodzę. Co do składówek poprę jednak kolegę Jarekb11, bo uważam, że wędka 2- a 3-składowa praktycznie nie różni się pracą (jeśli mowa rzecz jasna o identycznych wędkach). Poza tym, jak dla mnie jak i dla wielu walory użytkowe (transportowe), są znacznie ważniejsze niż niewyczuwalne i niewidoczne gołym okiem różnice w obu wędkach. Mało tego, skoro im mniej składów tym lepiej to dlaczego w przypadku muchówek tylko tanie kije są w 2-składzie, a te naprawde drogie mają 4, a nieżadko nawet więcej??