Autor Wątek: Karuzela Stonfo - kilka pytań  (Przeczytany 2832 razy)

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
Karuzela Stonfo - kilka pytań
« dnia: 23.02.2017, 10:30 »
Witam
Interesuje mnie karuzela Stonfo w związku z czym mam do Was prośbę o odpowiedź na parę pytań.

1. Znalazłem info, że wchodzą do niej 2 małe i dwa większe pojemniki Stonfo w rozmiarach 0,6l, 1,2l oraz 1,8l. Stonfo ma jeszcze pojemniki 0,7l (z siateczką od dołu) czy one także pasują?
2. Czy pasują do niej pudełka innych firm (ktoś próbował lub może sprawdzić)?
3. Czy karuzela ma jakieś słabe punkty np. przez to, że jest składana szybciej się psuje/łamie/pęka? Czy warto w ogóle wkładać tam pojemniki 1,8l - trochę to waży.
4. Czy znacie jakieś sklepy internetowe gdzie mogę ją kupić ale jako tackę i osobno dobrać pudełka które mnie interesują? Na portalu aukcyjnym są już komplety wraz z pudełkami. Ja znalazłem ją jedynie w znanym sklepie na "L" niestety sklep ten u mnie ostatnio zaminusował i mają u mnie tymczasowego bana :)

Offline júlio

• Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Karuzela Stonfo - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 23.02.2017, 12:45 »
Siema

ad.1. tak pasują
ad.2 . tak pasują np. browning-a itd... z reguły producent jeden tylko napisy na pudełkach różne
ad.3. mało miejsca - subiektywna ocena - reszta brak słabych punktów
ad.4. nie wiem kupowałem w sklepie stacjonarnym "na haczyk"

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.02.2017, 12:54 »
Arek

Offline kshell66

« Odpowiedź #3 dnia: 23.02.2017, 13:03 »
Julio dzięki za szybką odpowiedź.
Arunio dokładnie o tą chodzi. Przepraszam, że nie zamieściłem zdjęcia ani linku. Stonfo chyba ma tylko tą jedną.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 23.02.2017, 13:07 »
Arek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #5 dnia: 23.02.2017, 13:27 »
3. Najsłabszym punktem każdej karuzeli/podstawki pod pudełka - jest gwint do podpórki/fajki kosza, który wykazuje tendencja do obracania się (nawet w przypadku użycia kontry) oraz kolebania w przypadku silnego obciążenia jednej z jego stron.

4. Uważaj bo pudełka na przynęty różnią się wymiarami! Używam i nie narzekam na trapera (mam concurs - są sztywne i dobrze odlane a w rynnę można wsadzić pudełka lub wsypać po prostu zanętę) - pasują do nich idealnie pudełka stonfo (wszystkie modele poza tymi małymi 0,6 litra), guru też pasują idealnie (te mniejsze używam po 2 w dziurę), drennan pasuje średnio (kolebie się lekko) ale nie przelatuje.  Bez pudełek kupisz karuzele drenana (3jka na duże oraz 5tka na małe pudełka z rynną), trapera (concurs i competition - oba na duże pudełka, pierwszy z rynną), trabucco (3jka na duże pudełka).... do żadnych z powyższych karuzel (ze stonfo włącznie) nie pasują pudełka avid!

lowisko.net (masz podstawki drennana i trapera), sprzetlorpio.pl - drennan, skleptrabucco.pl to samo
Pozdrawiam
Olo

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 23.02.2017, 13:41 »
Krzysztof

Offline kshell66

« Odpowiedź #7 dnia: 23.02.2017, 14:01 »
jest jeszcze podwójna. http://skleptrabucco.pl/podstawka-stonfo-2/
No tak zapomniałem o tym :)
Chodziło mi oczywiście o tą na 4 pudełka :)

(...) Używam i nie narzekam na trapera (mam concurs - są sztywne i dobrze odlane a w rynnę można wsadzić pudełka lub wsypać po prostu zanętę)(...)

Dzięki, bardzo wyczerpująca odpowiedź :thumbup:
Będziesz kiedyś mógł podać mi wymiary tej karuzeli od Trapera? Nie spieszy mi się, bo następne zakupy dopiero w marcu ;)
Szczerze też na nią patrzyłem i podobał mi się pomysł z tą rynną ale właśnie przyszła do mnie misa z obręczą od Jaxona i mam taki pomysł, że sobie na nią uszyję coś na kształt pokrowca, który zarzucę na ramię. I chodzi mi o to aby do tego pokrowca weszła misa wraz z fajką i do tej misy różne pierdoły (pudełka i właśnie karuzela).

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.02.2017, 14:12 »
Jak Tobie się nie spieszy to w marcu powinienem jak co roku sprzątać garaż :P i mam takowe cudo, zrobię garażową wyprzedaż :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.02.2017, 14:21 »

(...) Używam i nie narzekam na trapera (mam concurs - są sztywne i dobrze odlane a w rynnę można wsadzić pudełka lub wsypać po prostu zanętę)(...)

Będziesz kiedyś mógł podać mi wymiary tej karuzeli od Trapera? Nie spieszy mi się, bo następne zakupy dopiero w marcu ;)
Szczerze też na nią patrzyłem i podobał mi się pomysł z tą rynną ale właśnie przyszła do mnie misa z obręczą od Jaxona i mam taki pomysł, że sobie na nią uszyję coś na kształt pokrowca, który zarzucę na ramię. I chodzi mi o to aby do tego pokrowca weszła misa wraz z fajką i do tej misy różne pierdoły (pudełka i właśnie karuzela).

Nie ma za co. Co do wymiarów to ile mnie pamięć nie myli (a raczej mnie nie myli) to 37 x 37 cm :) - jest mniejsza niż competition ale mieści takie same pudełka.
Pozdrawiam
Olo

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 23.02.2017, 14:23 »
jest jeszcze podwójna. http://skleptrabucco.pl/podstawka-stonfo-2/
No tak zapomniałem o tym :)
Chodziło mi oczywiście o tą na 4 pudełka :)

Kshell66 ja mam też Trapera z kuwetą i tylko parasola do niej brak :P Jeżeli zależy Ci na pojemnikach to zobacz karuzelę Drennana z kuwetą i miejscem na 3 pojemniki. W którymś temacie już było o karuzelach i ta Drennana nawet wychodziła taniej niż Traper ;)
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.02.2017, 14:36 »
Mario1988 ma rację - jest jednak pewien szkopuł, do drennana z rynną wchodzą tylko i wyłącznie pojemniki 0.6 litra - czyli można zapomnieć o dużych pojemnikach 1.8 przydatnych przy przygotowywaniu peletu , o dzielonych czwórkach, o pojemnikach bez dziurek, o pojemnikach z siatką do ochotki ....
Pozdrawiam
Olo

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 23.02.2017, 14:48 »
Chaotic niestety Drennana nie miałem w ręku, więc nawet nie wiedziałem, że ma taki mankament :P
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 23.02.2017, 14:58 »
Radzę panowie zwrócić uwagę na słowa Ola. Pojemniki różnych firm, wyglądają podobnie. Ale na żywca jednak się różnią. Mam Drennanowskie i bodaj że Sangera. Niby to samo, ale w karuzeli Drennana, Sanger, jednak nie do końca stabilnie siedzi.
Arek