Autor Wątek: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu  (Przeczytany 10853 razy)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu
« Odpowiedź #30 dnia: 24.02.2017, 19:32 »
Wy tak na poważnie z tym kopiowaniem i natarciu Drennana?

Chyba zaczęli tęsknić za wyborem jak za PRL-U :)

A co ma to wspólnego z PRL, bo nie widzę powiązania? :facepalm:
Pozdrawiam,
Maciek

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #31 dnia: 24.02.2017, 19:45 »
Wydaje mi się, że niektórzy zbyt skrajnie podchodzą do tematu. Koszyki te nie są aż taką innowacją żeby jedna czy druga firma mogła mieć pełny monopol na produkowanie. Ciekawe jestem czy jest w ogóle na ten kształt patent...

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 24.02.2017, 20:05 »
Wydaje mi się, że niektórzy zbyt skrajnie podchodzą do tematu. Koszyki te nie są aż taką innowacją żeby jedna czy druga firma mogła mieć pełny monopol na produkowanie. Ciekawe jestem czy jest w ogóle na ten kształt patent...

Życie pokazuje, że skrajności nie są dobre, to fakt.
Jeżeli nie ma patentu, to według mnie nie ma o czym mówić. Pozostaje tylko kwestia nas samych, czy akceptujemy kopiowanie czyichś pomysłów i ich kupowanie, czy też nie. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, gdy Drennan posiada patent. Wtedy mówimy o łamaniu prawa.
Zawsze uważałem, że im mamy większy wybór, tym lepiej, pod warunkiem, że prawo nie jest łamane. Natomiast nawiązywanie do PRL-u i gospodarki centralnie planowanej jest według mnie błędem, bo nie odzwierciedla omawianej tutaj sytuacji :)

Tak na koniec, delikatnie nawiązując do tematu, poczytajcie historię maszyn do szycia. To dopiero była wojna o konstrukcje, patenty i ogromnie pieniądze :o ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #33 dnia: 24.02.2017, 20:06 »
Jest czy nie patent na ten kształt w tej chwili to chyba nie ważne. Istotą problemu jest to, że jak coś się pokaże na rynku co firmuje jakiś tam producent z logo na swoim wyrobie i jak ten wyrób jest dość drogi  to za jakiś czas w 99% pojawia się taki sam wyrób. Świadomie piszę, że w 99% bo tak zrobił Jaxon i Mikado. Rożnica jest tylko w krętliku. Jestem przekonany, że jak i by zrobili ten łącznik sprawa by odbiła się szerokim echem. Zastanawiam się tylko dlaczego np. Jaxon lub Mikado nie zrobili podajnika w kształcie ośmiokąta, trapezu lub innego wielokąta. Kto im broni? Niech robią może takie kształty będą lepsze niż te które w tej chwili większość z nas ma.

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #34 dnia: 24.02.2017, 20:08 »
Chodziło mi raczej o brak substytutów produktu jak dawniej jeden rodzaj papieru toaletowego :)

Jurek, uważam, że dzięki takim firmom jak Mikado i Jaxon masz wybór - droższy i (zwykle) lepiej wykonany i tańszy. Jeżeli prawo nie jest łamane, to postępowanie tych firm to tylko plusy dla konsumenta.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 24.02.2017, 20:10 »
Chodziło mi raczej o brak substytutów produktu jak dawniej jeden rodzaj papieru toaletowego :)

Haha :) ok :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 24.02.2017, 20:18 »
Jurek, uważam, że dzięki takim firmom jak Mikado i Jaxon masz wybór - droższy i (zwykle) lepiej wykonany i tańszy. 

Na temat podajników Mikado nie mogę się wypowiadać, bo ich nie mam ale Jaxona mam cztery sztuki. Co do ceny to się zgodzę ale jakość wykonania to naprawdę jest zła o czym wcześniej pisałem. Do tego mogli by pomyśleć nad łącznikiem a nie pakować zwykły krętlik.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 24.02.2017, 21:00 »

W związku z powyższymi zdjęciami Proszę o zamknięcie tematu w trybie natychmiastowym !! :D ;D :P :P  Tylko Proszę nie pisać że Drennan nie miał wyjścia, zastosował politykę innych firm etc..
Ciekawe kto już kupił i "szpanuję" że ma Drennana ;D :P :facepalm:
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #38 dnia: 24.02.2017, 22:58 »
Ja mam
W tej cenie też wszystkie przypadłości i 3 pełne szpule.

Marcin

Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 24.02.2017, 23:10 »

Życie pokazuje, że skrajności nie są dobre, to fakt.
Jeżeli nie ma patentu, to według mnie nie ma o czym mówić. Pozostaje tylko kwestia nas samych, czy akceptujemy kopiowanie czyichś pomysłów i ich kupowanie, czy też nie. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, gdy Drennan posiada patent. Wtedy mówimy o łamaniu prawa.
Zawsze uważałem, że im mamy większy wybór, tym lepiej, pod warunkiem, że prawo nie jest łamane. Natomiast nawiązywanie do PRL-u i gospodarki centralnie planowanej jest według mnie błędem, bo nie odzwierciedla omawianej tutaj sytuacji :)

Tak na koniec, delikatnie nawiązując do tematu, poczytajcie historię maszyn do szycia. To dopiero była wojna o konstrukcje, patenty i ogromnie pieniądze :o ;)
Nawet nie wiem Maćku co napisać mogę. Najrozsądniej, raczej nic. I choć PRL pamiętać zbytnio nie możesz, odrobiłeś lekcje zajebiście. Szacun. Aż się boję coś dodać by nie wyjść na durnia. :beer: :beer: :beer: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #40 dnia: 25.02.2017, 01:14 »

W związku z powyższymi zdjęciami Proszę o zamknięcie tematu w trybie natychmiastowym !! :D ;D :P :P  Tylko Proszę nie pisać że Drennan nie miał wyjścia, zastosował politykę innych firm etc..
Ciekawe kto już kupił i "szpanuję" że ma Drennana ;D :P :facepalm:

Ale numer! :) Ten sam kołowrotek :)
Ciekawe, który był pierwszy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline SzymonDG

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 25.02.2017, 06:47 »
Kurde, aż sprawdziłem czym się różnią i tak (rozmiar 30):
- Drennan waga 262 g, Mistrall 277g
- Drennan łożyska 8+1, Mistrall 5+1
- Drennan 3 szpule, Mistrall 2
- Drennan ma klipsy do oznaczenia średnicy żyłki a Mistrall nie.
Ciekawe faktycznie, który był pierwszy i czy różnią się jeszcze użytymi materiałami. Wizualnie są identyczne :D

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 25.02.2017, 07:59 »
Oj ciekawe sprawa.
To przecież dokładnie te same obudowy.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #43 dnia: 25.02.2017, 08:00 »
Ten model kołowrotka występuje jeszcze pod kilkoma innymi markami.
Nie sądzę, by którakolwiek z firm go oferujących była "autorem" owej konstrukcji. Raczej jakaś fabryka w Chinach stworzyła to cudo i zainteresowała nim różne firmy.
Co z jakością?
Firma A znana z jakości przystała na współpracę, ale chce produktu spełniającego najwyższy standard. Dobre łożyska, umiejscowione tam gdzie trzeba, kilka szpul, do tego płytkie i głębokie, korbka np podwójna, etc.
Firma B widzi szansę w średniej cenie i jakości, wyrzucą parę łożysk, 1 szpula mniej...
Firma C chce zawojować rynek niższą ceną, więc szpula na zapasie z tworzywa, łożyska gorszej jakości i w mniejszej ilości....
Firma D leci po kosztach, bierze to czego nie chcieli Ci powyżej, woli zarobić 5zł na sztuce i sprzedać 100tys, niż zarobić 50 na sztuce i sprzedać 1 tys.
A co na to fabryka?
Fabryka ma się bardzo dobrze. Już na etapie odlewni kontrola jakości segreguje odlane przekładnie wg standardu 0, 1 klasa, 2 klasa, co oznacza firma A, firma B, firma C... ;)

Zauważcie jedną prawidłowość.
Firmy, które faktycznie produkują i konstruują kołowrotki, są na swój sposób oryginalne i trudno znaleźć ich konstrukcje pod szyldami innych. Być może trafia się coś podobnego, ale nie da się poprzekładać szpul, korbek, trybików.
Graczy mamy kilku.
Shimano,Daiwa,Ryobi,Okuma. Firmy te jednak dorabiają sobie na "boku".
Daiwa stare konstrukcje popycha jeszcze w Cormoranie, Okuma romansuje z DAM'em czy też nawet z Dragonem, Ryobi zaś idzie na żywioł i sprzedaje swoje konstrukcje wielu markom: Dragon, Spro, Trabucco...
Shimano na swój sposób jest najbardziej "samolubne", sprzedaje jednak to samo w różnym standardzie (analogia do firm A,B,C,D...). Mamy więc przykładowo Hyperloop->Alivio->Catana->Nexave->Exage...
Czesiek

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #44 dnia: 25.02.2017, 08:06 »
Ten model kołowrotka występuje jeszcze pod kilkoma innymi markami.
Nie sądzę, by którakolwiek z firm go oferujących była "autorem" owej konstrukcji. Raczej jakaś fabryka w Chinach stworzyła to cudo i zainteresowała nim różne firmy.
Co z jakością?
Firma A znana z jakości przystała na współpracę, ale chce produktu spełniającego najwyższy standard. Dobre łożyska, umiejscowione tam gdzie trzeba, kilka szpul, do tego płytkie i głębokie, korbka np podwójna, etc.
Firma B widzi szansę w średniej cenie i jakości, wyrzucą parę łożysk, 1 szpula mniej...
Firma C chce zawojować rynek niższą ceną, więc szpula na zapasie z tworzywa, łożyska gorszej jakości i w mniejszej ilości....
Firma D leci po kosztach, bierze to czego nie chcieli Ci powyżej, woli zarobić 5zł na sztuce i sprzedać 100tys, niż zarobić 50 na sztuce i sprzedać 1 tys.
A co na to fabryka?
Fabryka ma się bardzo dobrze. Już na etapie odlewni kontrola jakości segreguje odlane przekładnie wg standardu 0, 1 klasa, 2 klasa, co oznacza firma A, firma B, firma C... ;)

Zauważcie jedną prawidłowość.
Firmy, które faktycznie produkują i konstruują kołowrotki, są na swój sposób oryginalne i trudno znaleźć ich konstrukcje pod szyldami innych. Być może trafia się coś podobnego, ale nie da się poprzekładać szpul, korbek, trybików.
Graczy mamy kilku.
Shimano,Daiwa,Ryobi,Okuma. Firmy te jednak dorabiają sobie na "boku".
Daiwa stare konstrukcje popycha jeszcze w Cormoranie, Okuma romansuje z DAM'em czy też nawet z Dragonem, Ryobi zaś idzie na żywioł i sprzedaje swoje konstrukcje wielu markom: Dragon, Spro, Trabucco...
Shimano na swój sposób jest najbardziej "samolubne", sprzedaje jednak to samo w różnym standardzie (analogia do firm A,B,C,D...). Mamy więc przykładowo Hyperloop->Alivio->Catana->Nexave->Exage...
Lepiej tego nie szło by podsumować :thumbup: :beer: :D
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...