Autor Wątek: Potrzebna pomoc w wyborze sita i miski/kuwety  (Przeczytany 12702 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Potrzebna pomoc w wyborze sita i miski/kuwety
« Odpowiedź #30 dnia: 27.01.2024, 21:51 »
Mam obie opcje i nie zamierzam z nich rezygnować :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 27.01.2024, 23:16 »
Mam zestaw Aquadry i zestaw Lorpio tylko, że w kwadracie. I od razu odradzam wersję kwadratową, kompletnie się u mnie to nie sprawdziło, towar ciężko dobrze domoczyć, zostaje po rogach i jest to udręka. Z plusów, że zajmuje mniej miejsca i jest bardziej ustawne niż okrągłe. Co do Aquadry widzę że poszukujesz, generalnie Lorpio okrągłe też powinno sprostać wymaganiom i będzie nawet lepsze ze względu na sito metalowe. Te z Aquadry jest w formie jakby plecionego EVA czy jakiegoś plastku, i nie przeciera tak super. Metalowe jest dużo lepsze. Plastikową miskę możesz też wymienić na EVA i będziesz miał ulepszony Aquadry :P
Ania

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #32 dnia: 28.01.2024, 15:02 »
Ja używam sita z blachy ciągnionej ,a do tego wiadra były mi za duże , więc jak już miałem sito to poszedłem do sklepu agd i dokupiłem trzy miski chyba 14l po ok 10 zł i wszystko gra :) Brakuje pokrywki , ale jak jest gorąco to przykrywam ręcznikiem :)

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #33 dnia: 29.01.2024, 08:30 »
Sito czy nawet zastaw sit to podstawa w spławiku i feederze klasycznym . Nie wyobrażam sobie obecnie nie przecierania zanęt i ziemii nawet w rekreacyjnym łowieniu . Wszyscy tu którzy piszą o sitach z blachy i sztywnych najlepiej plastikowych miskach mają rację . Wypróbowałem wcześniej kilka rozwiązań z sitkami plastikowymi i miękkimi torbami i nie wrócę już do tego .
Ten zestaw Lorpio i inne tego typu są ok , z tym że cena dla mnie nie współmiernie wysoka . Oczywiście rozumiem argument że dla ciebie może nie być wysoka , a to jest moje subiektywne odczucie.
Tu masz pokrowiec w którym przewieziesz zestaw i to pewnie robi znaczną część ceny . Ja wożę sita ( zawsze mam 2) wraz z miską w torbie typu carry all .
Gdybym chciał wszystko mieć w osobnym pokrowcu pewnie brakło by mi rąk i pleców do noszenia tego . Oczywiście temat nie istnieje gdy masz wózek . Ja nie używam , noszę torbę , plecak , fotel i pokrowiec na kije .
W moim przypadku, kupiłem 3 sita o jednakowej średnicy chyba w drapieżniku a miskę dobrałem w Castoramie , z mocnego , grubego , czarnego plastiku. Taka do zaprawy czy kleju .
Towar robię nad wodą , ma to tą zaletę że nie muszę kupować gliny , zawsze się znajdzie jakiś materiał który po przetarciu i czasem nawilżeniu spełnia funkcje glin i ziem ze sklepu .Tylko trzeba właśnie mieć ze 2 sita .
Koszt moich sit z miską to było około 100 zł ( były promocje w drapieżniku na te sita , być może są dalej ) .
Piszę tylko o moich spostrzeżeniach , moich być może specyficznych potrzebach i sposobie pakowania sprzętu .