Autor Wątek: Którą plecionkę wybrać?  (Przeczytany 972 razy)

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
Którą plecionkę wybrać?
« dnia: 28.02.2017, 20:58 »
Witam. Zastanawiam się nad wyborem plecionki na nowy sezon. Do wyboru trzy plecionki: Guru 8 Pulse, Matrix Submerge oraz Preston Reflo Braidcast - kolejność nieprzypadkowa. Guru najdroższa, ale chyba wygląda mi najlepiej, Preston najtańsza, ale może jakością nie odbiega więc po co przepłacać. Czy któryś z szanownych forumowiczów może miał styczność, wady i zalety i może z czystym sumieniem polecić.
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Którą plecionkę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2017, 22:01 »
Witam. Zastanawiam się nad wyborem plecionki na nowy sezon. Do wyboru trzy plecionki: Guru 8 Pulse, Matrix Submerge oraz Preston Reflo Braidcast - kolejność nieprzypadkowa. Guru najdroższa, ale chyba wygląda mi najlepiej, Preston najtańsza, ale może jakością nie odbiega więc po co przepłacać. Czy któryś z szanownych forumowiczów może miał styczność, wady i zalety i może z czystym sumieniem polecić.
Używałem plecionki Guru i Prestona.Obie polecam. Toną mniej więcej w takim samym tempie różnią się barwą. Zacznij od tańszej, zobaczysz czy łowienie na plecionkę Ci pasuje. Nie zapomnij o przyponie strzałowym. Nie znam Matrixa, być może też jest dobrym wyborem. Zapytaj o nią Dżamukkę.

Pozdrawiam.
Andrzej Lisowski

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 28.02.2017, 22:26 »
Barwa mało istotna i tak idzie przypon strzałowy. Może masz rację lepiej zacząć przygodę z plecionką feederową od tańszej, jeśli Preston nie odbiega znacznie od Guru. Ogólnie to łowienie na plecionki dla mnie to nie nowość. Spina to już dobre kilkanaście lat ogarniam z pletką więc luzik, jakieś próby gruntowe też już były, ale typowy feeder long range w połączeniu z plecionką jeszcze przede mną. Dwa lata już się przymierzam, ale zawsze coś... 
Głównie chodzi mi o jakość tych plecionek, gładkość powierzchni, szybkość zużycia, strzępienie, trzymanie parametrów itp.itd.

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.02.2017, 22:33 »
Z zasady wymieniam to co nawinę na kołowrotek po jednym sezonie.Obie spokojnie wytrzymały, nie zaobserwowałem też strzępienia. W dotyku gładsza wydaje się pletka Guru. I jeszcze jedno używałem średnic 0,08 mm.

Andrzej Lisowski

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 01.03.2017, 20:46 »
Dzięki za info, kurczę 0,08 mm troszkę cieniutkie myślałem o 0,10 mm. Chyba jednak skuszę się na Guru.