Autor Wątek: Ramię feederowe - na krześle czy koniecznie na podnóżku?  (Przeczytany 1609 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Cześć,
pytanie do praktyków feedera ze stanowiskiem wyposażonym w ramię feederowe. Jak montujecie je w sytuacji, gdy nie łowicie z kosza lub fotela z podnóżkiem?
W sklepie obejrzałem sobie jakiś czas temu gotowe stanowisko z akcesoriów Matrixa, na którym masywny 3D Feederarm tej firmy był przykręcony bezpośrednio do jednej z przednich nóg fotela. Bujało nim przy każdym ruchu w fotelu i moim zdaniem to praktycznie wyklucza skuteczne łowienie na DS, zwłaszcza przy delikatnym sprzęcie i subtelnych skubnięciach.
Czy jeśli feederarm i fotel to tylko z podnóżkiem do fotela, do którego przykręcimy ramię? A może da się to zastąpić np. solidną, wkręcaną głęboko w ziemię podpórką karpiową o odpowiedniej średnicy? A może mi się tylko wydaje i drgania przenoszone z fotela na ramię wcale nie zakłócają prawidłowego odczytu wskazań szczytówki?
Podzielcie się, proszę, uwagami, bo myślę o zakupie takiego zestawu.

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Ramię feederowe - na krześle czy koniecznie na podnóżku?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2017, 22:01 »
Kolego to zależy jak drga szczytówka w zestawie matrixa lekkie drgania myślę że nie przeszkadzają aż tak bynajmniej mi. Łowiac gdy wieje wiatr także szczytówka drży. Przykręcając do nogi podnóżka zmniejszają się drgania chyba że ktoś rusza nogami.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.03.2017, 06:44 »
Jak się ruszasz szczytówka drga pionowo, jak jest branie to jest w poziomie.
Ja nie mam problemu z odróżnieniem brania od drgania przy ruchach ale częściej łowię karpie niż leszcze, a karpie biorą mocno.
Drgania mi nie przeszkadzają więc używam feeder arma doczepionego do nogi Cuzo.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
« Odpowiedź #3 dnia: 01.03.2017, 09:56 »
Jak się ruszasz szczytówka drga pionowo, jak jest branie to jest w poziomie.
Ja nie mam problemu z odróżnieniem brania od drgania przy ruchach ale częściej łowię karpie niż leszcze, a karpie biorą mocno.
Drgania mi nie przeszkadzają więc używam feeder arma doczepionego do nogi Cuzo.

Dokładnie trafne określenie drgania takie jak przy ruchach na krześle są do odróżnienia po za tym nawet wskazania dobrze widać ja także mam do krzesła i traz już nie wrócę do zwykłych podpórek. Łowiąc na mazurach miałem problem z ustawieniem się ponieważ był pomost i nie miałem gdzie wbić podpórki. A teraz nie miał bym problemu.

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.03.2017, 09:59 »
Dzięki chłopaki za informacje.
A powiedzcie - mam w ogóle sens dodawanie do fotela podnóżka? Czasem się pewnie sprawdzi, ale jeśli łowię niemal zawsze z brzegu czy to warte tych 250-300 zł? Poza tym zaczyna mnie przeraża mnie ilość gratów do spakowania ;-)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #5 dnia: 01.03.2017, 10:45 »
A powiedzcie - mam w ogóle sens dodawanie do fotela podnóżka? Czasem się pewnie sprawdzi, ale jeśli łowię niemal zawsze z brzegu czy to warte tych 250-300 zł? Poza tym zaczyna mnie przeraża mnie ilość gratów do spakowania ;-)
Każdy gadźeciarz Ci powie, że warto.
Wielu patrząc na swoje miejscówki też powie, że warto mieć.
Ale tak naprawdę ocenić musisz sam. Podnóżek to sporo większe możliwości i wygoda. Ale wplywu na wyniki połowu generalnie nie ma.
Jednak dzięki niemu często otwieraja się nowe możliwości zarówno na siedzenie jak i na wyposażenie.
Pewnie nie pomogłem ale polecam się. :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 01.03.2017, 10:46 »
:thumbup:
Każdy gadźeciarz Ci powie, że warto.
Wielu patrząc na swoje miejscówki też powie, że warto mieć.
Ale tak naprawdę ocenić musisz sam. Podnóżek to sporo większe możliwości i wygoda. Ale wplywu na wyniki połowu generalnie nie ma.
Jednak dzięki niemu często otwieraja się nowe możliwości zarówno na siedzenie jak i na wyposażenie.
Pewnie nie pomogłem ale polecam się. :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
:beer: