Autor Wątek: Jaki kołowrotek do Acolyte Ultra 390 cm?  (Przeczytany 2113 razy)

Offline kerut

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jaki kołowrotek do Acolyte Ultra 390 cm?
« dnia: 05.03.2017, 19:01 »
Witam,
za nim przywitam się na forum ,zadam pytanie . Jaki kołowrotek dobrać do takiego kija ? DRENNAN Acolyte Ultra 390cm / 2-14g.  Nabyłem go od znajomego który otrzymał go w prezencie od syna,ale jak stwierdził ,że to nie dla niego. ... Nieważne. Jeżeli mogę prosić o podpowiedź ?
A teraz przechodzę do przywitania...

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaki kołowrotek do Acolyte Ultra 390 cm?
« Odpowiedź #1 dnia: 05.03.2017, 19:05 »
To dopisz jeszcze jaki budżet chcesz na to przeznaczyć, bo to jednak już sporo wniesie do dyskusji ;)
Poza tym czy to ma być typowy pod spławik młynek ?
Czesiek

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #2 dnia: 05.03.2017, 19:08 »
Witaj. Ja do tego kijka używam Rive r-match. Lekki i z duzym przelozeniem. Fajna maszyna. Taki sam kreciol oferuje także Traper. To samo tylko logo inne. Ja jednak kupowalem jak Trapera kołowrotka jeszcze nie bylo. Mozesz tez zainteresowac sie Shimano Aero 2500 HGFA. Ja sprzedalem bo nie byl mi potrzebny. Tez fajna maszynka. Cos topowego to Shimano Stradic z 2016 roku. Ale cena tez wysoka.
Darek

Offline kerut

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05.03.2017, 19:19 »
... jako że wędka dużo mnie nie kosztowała (nie powiem ile by nie denerwować ;D) więc na kołowrotek mam ok 600 pln. Co nie oznacza że muszę tyle wydać.

Offline Matthew1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.03.2017, 21:18 »
Polecam Shimano Exage z tylnim hamulcem w rozmiarze 3000.
Opcja z dwoma hamulcami jest konkretna. cena około 300zl teraz chyba ja płaciłem 330
"Panie wypuść go, on jest złoty..."

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1270
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 05.03.2017, 22:29 »
Selekcję można zacząć od ustalenia optymalnej w naszym odczuciu wagi kołowrotkowego partnera dla rozważanej matchówki. Są w tej sprawie różne szkoły myślenia i gusta - niektórzy wolą wariant lekki (w granicach 250 g), inni średni (okolice 280 g), a jeszcze inni ciężki (powyżej 300 g). Najlepiej poprzykręcać do Akolitki kołowrotki o rozmaitej wadze, odnotowując własne wrażenia.

Ważna jest również kwestia planowanego zastosowania zestawu: jeżeli nastawiamy się na łowienie krótkodystansowe, można brać pod uwagę rozmiar (zbliżony do) "2508" Daiwy czy "3000" Shimano; jeżeli chcemy łowić na większym dystansie, lepszy będzie rozmiar (zbliżony do) "3012" Daiwy czy klasycznego "4000" Shimano (w grę wchodzą również specjalne szerokoszpulowe modele "2500" Shimano w rodzaju Aero FA/HGFA oraz Super GT RD).

Offline kerut

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06.03.2017, 09:57 »
Dziękuję za obecne podpowiedzi , szukam jednak coś lekkiego wagowo.Planuję wędkę do bliższych rzutów. Może głupio zapytam ,?, ale czy coś lekkiego od spinningu się nada...? ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06.03.2017, 09:58 »
Może posiadam inny kijek serii Acolyte ( Plus 14ft ) Ale ja bym jednak skupił się na wyważeniu kijka, biorąc pod uwagę to co Modus napisał. Czyli rozmiar

Prawidłowe wyważenie, ułatwi Ci wędkowanie, polepszy komfort łowienia. Biorąc pod uwagę że odległościówką, bardzo często łowimy z ręki, zwłaszcza te mniejsze ryby, i przy intensywniejszym żerowaniu.

Tak poktótce pokażę to na zdjęciu, o co chodzi.

Ja do swojego kijka używam kołowrotka  Shimano Aernos o rozmiarze 4000 i  Masie: 330 g
I dla mnie jest on za lekki będę zmieniał na jakiś inny

Jak dla mnie jest to nie prawidłowe wyważenie, ponieważ jestem zwolennikiem trzymania kijka  "łokciem" nie "nadgarstkiem"
Co sprawia większy komfort podczas połowu, jak kij nie leci na przysłowiowy "pysk" czyli do przodu, a zachowuje swoją równowagę, wygodnie trzymając go przy kołowrotku.
Więc, najoptymalnie wyważony kij będzie wyglądał w ten sposób.

Tu jest pokazany kij Acolyte Plus 10ft feeder, przy tym samym kołowrotku  - Shimano Aernos 4000 o wadze 330gr.
Czyli do twojego kijka szukał bym coś ciut cięższego, ponieważ jest dłuższy.

Ale jeśli jednak łowisz stacjonarnie odległościówką, czy innym kijem nastawiasz się na większe ryby. To to wyważenie już nie ma takiego znaczenia.

Ale podczas łowienia z ręki ma znaczenie ogromne- Jak dla mnie. ;)

Offline kerut

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2017, 10:24 »
????... faktycznie trudno wybrać najlepszą teorię . MrProper masz rację. Mam Drennana fd 3000 i kij leci na łeb a wydawał się ciężki. Myślałem że kołowrotek +/- 200g. bedzie fajny i da lekki zestaw. Ale czy wygodny. Moje łowienie polega zazwyczaj na zarzuceniu,podpórka i wygodny fotel. Może inaczej, nie mam lekkiego kołowrotka i dlatego zastanawiałem się nad kupnem takowego by spróbować jak to będzie działać...?  Tylko proszę się nie śmiać ze mnie... ;D

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06.03.2017, 10:32 »
Musiał byś sobie kiedyś wyważyć kijek tak jak opisałem.
A "zobaczył" byś różnicę w komforcie łowienia, i rzekł byś wtedy co innego - że waga kołowrotka nie pogarsza, wręcz polepsza komfort i wygodę ;)

Nikt się nie śmieje :-X :-X

edit: Najgorsze co może się przydarzyć, to trzymać ciężar kija na łokciu, wspomagając jego równowagę nadgarstkiem :(

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 06.03.2017, 10:46 »
Z mojego doświadczenia  z serią acolyte 13 ft lub 14ft, minimalną wagą jest 300g. Przy lżejszych młynkach mają one tendencję do lecenia na pysk. Ale to są moje osobiste odczucia, łowię trzymając kij w ręce rzadko go odkładam na bok.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2017, 10:54 »
Edit: przepraszam wkradł się Chochlik.  Przy pierwszym kijku który opisywałem, mowa jest o kiju 14 ft nie 12ft :(
Już poprawiam

Offline kerut

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2017, 11:02 »
Chyba koledzy Macie rację.Ten kij bardzo leci do przodu ,nawet przy cięższym kołowrortku. Założyłem Ryobi Zauber 4000 i też ciut brakuje do wyważenia.Chyba że coś żle robię? :-X ;D...
Dobrze ,idę z psami na spacer ,ochłonę trochę ... .Potem do pracy   a dalej będę myślał... Dzięki na razie za zainteresowanie.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2017, 11:05 »
Pomyśl, ponieważ po mimo tego czy będziesz łowił z ręki, czy też stacjonarnie (na podpórkach ) to takie wyważenie ułatwi też operowanie kijem na łowisku ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2017, 11:06 »
To wiesz co - to i Ja pójdę z psami :D