Autor Wątek: Korum Feeder Rod 3-częściowy 11 FT / 45 g - pytanie  (Przeczytany 3602 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Witam. Czy ktoś z użytkowników forum posiada ww wędkę ???
Interesuje mnie miękkość szczytówek sygnalizacyjnych w oz .
W opisie wędki jest tylko info
- 2,65 mm Light Orange
- 2,65 mm Medium Yellow
- 2,65 mm Heavy Red
Niestety nic to mi nie mówi.

aroo04

• Gość
Odp: Korum Feeder Rod 3-częściowy 11 FT / 45 g - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 07.03.2017, 10:10 »
Witaj kolego. Powiedz na ile potrzebny jest Ci tak precyzyjny opis? Oznaczenia, które podałeś mówią jasno:lekka, średnia i ciężka. OZ powie Ci więcej?
Tak tylko pytam, bo dla mnie OZ mało mi mówi w sumie... Jeżeli to głupie pytanie to z góry przepraszam.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.03.2017, 10:30 »
Witaj kolego. Powiedz na ile potrzebny jest Ci tak precyzyjny opis? Oznaczenia, które podałeś mówią jasno:lekka, średnia i ciężka. OZ powie Ci więcej?
Tak tylko pytam, bo dla mnie OZ mało mi mówi w sumie... Jeżeli to głupie pytanie to z góry przepraszam.

Ja te oznaczenia rozumiem tak, że załadowany podajnik/koszyk powinien być nieco cięższy niż oznaczenie szczytówki w uncjach (oz) czyli 28 g, żeby prostująca się szczytówka nie ciągła go po dnie. Zatem dla 0.5 oz - podajnik > 14 g, dla 0.75 oz - podajnik > 21 g itd. Może błędnie interpretuję te oznaczenia, ale tak zawsze do tego podchodziłem.
Marcin

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 07.03.2017, 11:13 »

Ja te oznaczenia rozumiem tak, że załadowany podajnik/koszyk powinien być nieco cięższy niż oznaczenie szczytówki w uncjach (oz) czyli 28 g, żeby prostująca się szczytówka nie ciągła go po dnie. Zatem dla 0.5 oz - podajnik > 14 g, dla 0.75 oz - podajnik > 21 g itd. Może błędnie interpretuję te oznaczenia, ale tak zawsze do tego podchodziłem.

Dokładnie chodzi mi o to że ten feederek chce kupić z myślą o wiosennych połowach płoci , waga koszyczka 5-15 gram max.
1 uncja-28 gram
A slow/medium/hart niewiele mówią mo np w wędce "mojej" wędce Jaxon do 110 g tip miękki to ok.2 oz a w Mikado (niby też 110) 1,5 oz więc pojęcie slow/medium/hard jest względne i niewiele mi mówi.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.03.2017, 12:03 »
Takiej informacji udzieli Ci osoba, która ma tą wędkę lub 3-częściowy 12FT - 45g lub 3-częściowy 12FT - 60g, bo te 3 kije mają takie same szczytówki. Ja niestety nie należę do grona tych osób. Może odezwie się ktoś, kto posiada któregoś z tych Korumów.
Marcin

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07.03.2017, 12:19 »
Ok, teraz już rozumiem :) nigdy się nad tym nie zastanawiałem szczerze. Ale jak kolega pisał, potrzebuje kij na wiosenne płocie do lekkich zestawów, to może jakiś picker? Ja ostatnio nabyłem i w życiu nie zamieniłbym go na feeder. Lekki, krótki, poręczny, delikatny... Na płocie w sam raz.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07.03.2017, 12:21 »
No i jak na taki kijek do 30-40g siądzie leszczyk lub większa płoć to zabawa będzie świetna :)

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 07.03.2017, 13:01 »
Tylko 2 częściowego patyka nie chce bo musi mi  wejść do pokrowca dł 120.Więc tylko 11 ft 3 częściowe.Jak wspominałem samochodu nie posiadam -na ryby dymam z buta/jadę pociągiem więc dł transportowa jest dla mnie ważna.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07.03.2017, 13:57 »
W którymś wątku było o Robinsonie. Tu masz link http://robinson.pl/produkty/wedka-vde-robinson-feeder-method-nano-core-tx2/ 3-składy, nie duży wyrzut. Chyba, że nie ta cena, lub firma...

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 07.03.2017, 16:16 »
Raczej to drugie.Nie wiem nic na temat jakości wędzisk Robinsona.
Poza tym dostępność wędek WW firmy jest raczej kiepska .W Bielsku Białej  tylko 1 sklepik handluje Robinsonem  (co jest nieco dziwne bo centrala firmy jest w Bielsku białej ) nawet w Fishing Markt nie ma Robinsona, a tego modelu nie umiem w żadnym sklepie internatowym  ani na allegro znaleźć.
Zresztą mówiąc szczerze nie podoba mi się ta wędka.
A skoro i tak kupuje w skl.Drapieżnik to raczej u nich zamówię wędkę .Ten Korum wygląda tam chyba najatrakcyjniej cenowo .

Kiedyś już na forum w temacie http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5914.msg225064#msg225064 wyszczególniłem  kilka modeli wędek które mnie interesują i stanęło ostatecznie na Korumie.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07.03.2017, 16:19 »
Ok, rozumiem Cię i nie namawiam. Ja mam dwie wędki robinsona i dwa kołowrotki i jestem z nich mega zadowolony. A dostępność, no cóż, to jest nowość na ten rok chyba. Jak już mówiłem nie namawiam.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07.03.2017, 16:23 »
Poza tym dostępność wędek WW firmy jest raczej kiepska .W Bielsku Białej  tylko 1 sklepik handluje Robinsonem  (co jest nieco dziwne bo centrala firmy jest w Bielsku białej ) nawet w Fishing Markt nie ma Robinsona, a tego modelu nie umiem w żadnym sklepie internatowym  ani na allegro znaleźć.
A skoro i tak kupuje w skl.Drapieżnik to raczej u nich zamówię wędkę .Ten Korum wygląda tam chyba najatrakcyjniej cenowo .
Jedna tylko uwaga: Korum jest pewnie z 10 razy trudniej dostępny niż sprzęt Robinsona ;)

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 07.03.2017, 18:16 »

Kiedyś już na forum w temacie http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5914.msg225064#msg225064 wyszczególniłem  kilka modeli wędek które mnie interesują i stanęło ostatecznie na Korumie.

Mam trochę kijków różnych firm (Korum, Tubertini, Trabucco, Shimano, Garbolino), ale match ROBINSON DIAFLEX PRO MATCH 3,96M 5-18G to prawdziwa perełka w moim sprzęcie.
Pozdrawiam.

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #13 dnia: 07.03.2017, 23:41 »
Interesuje mnie miękkość szczytówek sygnalizacyjnych w oz .

Wedle ustaleń kacapskiego wywiadu: 1 oz, 2 oz, 3 oz.

http://minnow.ru/forum/viewtopic.php?id=16580

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07.03.2017, 23:43 »
Dzięki wielkie. leci :thumbup: