Autor Wątek: Wypełnianie rejestru  (Przeczytany 32966 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Wypełnianie rejestru
« Odpowiedź #135 dnia: 09.03.2017, 22:49 »
Kup sobie 2-3 sztuki zamiast piwka :) lepiej mieć niż zapłacić stówkę.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #136 dnia: 09.03.2017, 22:52 »
Ja w magazynie to mam ze 30 szt. - co robiłem zakupy w wędkarskim to mi gratis dawali wypychacz :)

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #137 dnia: 09.03.2017, 22:57 »
A czy jest jakaś forma obowiązująca tego przyrządu ??? bo w zasadzie mogą być różne formy - pęseta, szczypce, nożyce chirurgiczne, wychaczacz plastikowy do mikro haczyków, wystrugane z drewna widełeczki -  bezsensowny przepis.

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 09.03.2017, 22:58 »
I znowu jakaś nowość, mam wypychacz i nawet używam, ale żeby to był obowiązek posiadania to nie wiedziałem.
Tomsza

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #139 dnia: 09.03.2017, 23:06 »
A czy jest jakaś forma obowiązująca tego przyrządu ??? bo w zasadzie mogą być różne formy - pęseta, szczypce, nożyce chirurgiczne, wychaczacz plastikowy do mikro haczyków, wystrugane z drewna widełeczki -  bezsensowny przepis.
Chyba nie ma i to jest słuszna uwaga bo jak mi się wydaje nie ma definicji wypychacza :) Za małolata robiliśmy z patyczka przeciętego na górze :)
Natomiast posiadanie "wypychacza" jest wymogiem i lepiej w razie kontroli coś co robi za wypychacz mieć.
Na marginesie łowiąc kiedyś w Niemczech był wymóg, że trzeba mieć pałkę do zabijania ryb :/ Nie wiem czy ten wymóg jest aktualny,
Europa...:(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #140 dnia: 09.03.2017, 23:07 »
Wypychacz to bardzo ważna rzecz Panowie! Nie wyobrażam sobie aby go nie mieć, no chyba, że blank goni blank... Ale są gatunki, które wymagają odpowiedniego traktowania. Bo jak można traktować brzanę latem, ja połknie głęboko? Okonia? A mniejsze ryby?

Patyczkiem się dobrze robić tego nie da. Zapis jest słuszny, ale powinien też dotyczyć podbieraka, który jest równie istotną częścią wyposażenia.
Lucjan

Offline kshell66

« Odpowiedź #141 dnia: 09.03.2017, 23:13 »
Luk pełna zgoda i z podbierakiem bardzo popieram. Ale Basp28 chyba słusznie zauważył, że nie ma w polskim RAPR definicji wypychacza. Mogą nim być np.szczypce, może nim być standardowy wypychacz, a może nim być nacięta antenka spławika. Warto aby sobie to uregulowali bo łatwo się z takiego zapisu "wykręcić"

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #142 dnia: 09.03.2017, 23:21 »
Wypychacz to bardzo ważna rzecz Panowie! Nie wyobrażam sobie aby go nie mieć, no chyba, że blank goni blank... Ale są gatunki, które wymagają odpowiedniego traktowania. Bo jak można traktować brzanę latem, ja połknie głęboko? Okonia? A mniejsze ryby?

Patyczkiem się dobrze robić tego nie da. Zapis jest słuszny, ale powinien też dotyczyć podbieraka, który jest równie istotną częścią wyposażenia.
Nie chodzi o wykręcania, ale weź odhacz sandacza plastikowym wypychaczem, suma odhacz wypychaczem - bezsensowny zapis jeśli nie jest doprecyzowany. A jak brzana połknie 30 cm ???

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 10.03.2017, 10:13 »
Panowie, jeśli chcemy dbać o nasze ryby, nośmy i używajmy wypychaczy, stosujmy podbieraki z siatki bezwęzłowej, nie róbmy zdobyczom milionów zdjęć, wypuszczqjmy je z należytą troską i co ważne, zaginajmy zadziory, a jeśli ryba połknie głęboko hak to odetnijmy przypon przy pysku, ale tu apel- NIE STOSUJMY HAKÓW Z MATERIAŁÓW KOSMICZNYCH, bo soki trawienne ryby tego nie rozpuszczą. Miałem o tym pisać przy okazji ostatnio dodanego wpisu do nowości sprzętowych o hakach pokrytych teflonem, ale odpuściłem...
I niech ktoś w końcu napisze co wpisywać do rejestru, żeby było lepiej-złowine ryby mimo iż nie zabrane, czy kreski?

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 10.03.2017, 10:53 »
wystrugane z drewna widełeczki -  bezsensowny przepis.

Jak coś takiego może w ogóle przyjść do głowy wędkarzowi? Mała płotka...haczyk nr 20 i grzebanie patykiem w pyszczku?  :bravo:
Przecież wypychacza nie sposób zgubić - są różne sposoby mocowania do ubrania czy powieszenia na szyi...

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #145 dnia: 10.03.2017, 11:27 »
wystrugane z drewna widełeczki -  bezsensowny przepis.

Jak coś takiego może w ogóle przyjść do głowy wędkarzowi? Mała płotka...haczyk nr 20 i grzebanie patykiem w pyszczku?  :bravo:
Przecież wypychacza nie sposób zgubić - są różne sposoby mocowania do ubrania czy powieszenia na szyi...
A wyobrażasz sobie grzebanie szczypczykami wędkarskimi w małej płotce ? A może wyobrażasz sobie grzebanie 20 cm wypychaczem w 100 cm szczupaku, który łyknął na 40 cm kotwice ? To przykłady ekstremalne jak i Twój.
Dlatego pisze, że bez doprecyzowania przepis jest bezsensowny, a patyczek rozwidlony na końcu to tez jest przyrząd do odhaczania ryb. Wypychacze gubię - bo są małe bo wypadają bo zaczepią o krzak no gubi się, łowie na skarpie wpadnie do wody. Jak pisałem mam ich ze 30 szt. bo dobre sklepy wędkarskie do zakupów dają je w gratisie.

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 10.03.2017, 11:30 »
http://allegro.pl/wypychacz-do-haczykow-cormoran-83-18010-i5674875581.html
Powiedz czym się różni ten wypychacz od takiego samego z drewna ???

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #147 dnia: 10.03.2017, 12:10 »
Temat przepisów, ich słuszności i precyzji zapisu... tutaj http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=7452.msg232812#msg232812
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 10.03.2017, 12:59 »

Nie powiem Ci czym się różni bo dla mnie to nie jest wypychacz tylko... nie wiem jak to nazwać... takie samo coś, jak strugane z patyka.
Wytwórcy wsadziłbym to głęboko - tylko oczywiście w dużo większym rozmiarze.
Powinniśmy używać takich, które nie kaleczą ryb.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838

Offline kshell66

« Odpowiedź #149 dnia: 10.03.2017, 13:38 »

Nie powiem Ci czym się różni bo dla mnie to nie jest wypychacz tylko...nie wiem jak to nazwać...takie samo coś, jak strugane z patyka.
Wytwórcy wsadziłbym to głęboko - tylko oczywiście w dużo większym rozmiarze.
Powinniśmy używać takich, które nie kaleczą ryb.

Po co taki agresywny ton? ;)
Rodzaje wypychaczy są różne i w różnych warunkach sprawdzą się inne.
Są szczypce którymi wyciągniesz kotwiczkę woblera z pyska szczupaka ale nie wyjmiesz haczyka 20 z pyszczka płotki.
Są jak to napisałeś "prawdziwe wypychacze" i sprawdzą się ogólnie na hakach i haczykach w różnych rozmiarach przy przynętach naturalnych. Ale o kant czterech liter taki wypychacz Ci się przyda w przypadku próby wyhaczenia twisterka w bocznym troku małemu okonikowi. No może i się da ja nie potrafię, można mu w pyszczek pchać szczypce ale jak jest naprawdę mały okonek to ciężko się nimi operuje. Wypychacz w podobnym kształcie do tego z linka tutaj sprawdzi się chyba najlepiej. I nie widzę różnicy czy kupię taki w sklepie, zrobię sobie z drutu nierdzewki czy wystrugam z patyczka po lodzie. Ma być skuteczne w określonych przypadkach i tyle :)

Proszę Szanownych Moderatorów o przeniesienie wątku o wypychaczu do odpowiedniego działu.