Autor Wątek: Kiedy najlepiej jechać na ryby?  (Przeczytany 12854 razy)

aroo04

• Gość
Odp: Kiedy najlepiej jechać na ryby?
« Odpowiedź #15 dnia: 09.03.2017, 19:02 »
Ja już nie mówie o takiej pogodzie jak teraz. Ale w tamtym roku byłem o różnych porach (wiosna, lato, jesień, pochmurno i zimno, ciepło)  na różnych łowiska i żadnych rezultatów. Siedziałem po ok. 10 godzin. I maksymalnie 3/4 ryby. Dlatego założyłem temat bo już niewiem o co z tym wszystkim chodzi. Nie ma u nas ryb czy jak??
W takim wypadku powodów może być milion, ale bardziej prawdopodobne jest to, że problem tkwi w Tobie. Jak zazwyczaj łowisz (metoda, zbiornik/rzeka, zanęty, przynęty itp.)?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2242
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 09.03.2017, 19:02 »
Ja już nie mówie o takiej pogodzie jak teraz. Ale w tamtym roku byłem o różnych porach (wiosna, lato, jesień, pochmurno i zimno, ciepło)  na różnych łowiska i żadnych rezultatów. Siedziałem po ok. 10 godzin. I maksymalnie 3/4 ryby. Dlatego założyłem temat bo już niewiem o co z tym wszystkim chodzi. Nie ma u nas ryb czy jak??

Teraz taka pora chimeryczna, to raz. Dwa - istotnie, w wielu zbiornikach zwyczajnie prawnie nie ma ryb.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Stan_Stanowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #17 dnia: 09.03.2017, 19:29 »

Ot to, zależy gdzie łowisz, braciak mój ma działkę nad jeziorem Chodeckim (czy jakoś tak..), zbiornik piękny, spory, wydawałoby się świetne miejsce.. w 2016 prawie zero brań, jedynie to drobizna od czasu do czasu wpadła, jego znajomi co tam łowią też prawie nic nie wyciągali. Powód? Prawie nie ma ryb w tym fajnym jeziorze, a jak coś wpadnie to zaraz mięsiarze biorą, stąd myślę, że za rok dwa można będzie robić tam zawody w rodzaju "złap cokolwiek, a wygrywasz"

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #18 dnia: 09.03.2017, 19:33 »
Łowi metodą na spławik i grunt. Zawsze łowienia na zbiornikach. Łowie przeważnie na białe lub na pinke. Ewentualnie raz na jakiś czas łowie na kukurydzę. A jeśli chodzi o zanęty. To z reguły wybieram coś ze średniej półki np. ostatnio miałem Premium Jaxon na leszcza. Do zanęty nic nie dodaje bo ogólnie niewiem co można dodawac. W tym temacie jestem zielony.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #19 dnia: 09.03.2017, 19:34 »
Odpowiem trochę przewrotnie, ale ja jeżdżę kiedy tylko mam możliwość ;)

Robię dokładnie tak samo.

Co do warunków atmosferycznych to bawiłem się w obserwację przez ostatnie 4 sezony. Zbiorniki zaporowe.

Wnioski jakie wyciągnąłem przedstawiają się następująco.

Nie ma żadnych reguł. Ryby biorą jak chcą.

Mam nadzieję, że pomogłem.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #20 dnia: 09.03.2017, 19:37 »
Właśnie jeżeli chodzi o księżyc to ludzie mówią jak jest pełnia to ryby nie biorą. A co Wy koledzy na temat fazy księżyca możecie powiedzieć. Czy to jest prawda z tą pełnią. Czy ktoś może prowadzi notatki ?

Notatek nie prowadzę, ale pamiętam do dziś pewną nockę, z 10 lat temu... Księżyc w pewnym momencie tak mnie raził, że musiałem założyć czapkę
z daszkiem ??? :P :facepalm:! I co,...
....miałem w nocy chyba ze 4 wyjazdy karpi 6-9kg 8). Tyle, że wtedy ryby jeszcze sporo było w małym stawku, dopóki ostra zima i kłusownicy nie zebrali plonów... :'(. Od tej pory pełnia księżyca nabrała powagi słowa... :facepalm:
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #21 dnia: 09.03.2017, 19:40 »
Łowi metodą na spławik i grunt. Zawsze łowienia na zbiornikach. Łowie przeważnie na białe lub na pinke. Ewentualnie raz na jakiś czas łowie na kukurydzę. A jeśli chodzi o zanęty. To z reguły wybieram coś ze średniej półki np. ostatnio miałem Premium Jaxon na leszcza. Do zanęty nic nie dodaje bo ogólnie niewiem co można dodawac. W tym temacie jestem zielony.

To poczytaj nasze forum dogłębnie :)
Nie ma przepisu na sukces, ale od kiedy jestem forumowiczem tutaj to leszczyki 40-45 przestały być wydarzeniem w moim życiu. Choć nie mogę powiedzieć, że łowię zawsze. O kiju też zdarza się schodzić :)
Tak jak mówili Koledzy - olej pogodę. Największego leszcza złowiłem o 11:30 w upalny dzień.
Więcej uwagi trzeba przywiązać do miejscówki, głębokości.
Do zanęty można dodać mnóstwo rzeczy, zależy na co się nastawiasz. Inwestycja w drogą zanętę naprawdę się zwróci. Gdy ja pierwszy raz kupiłem Sonubaits Match Method Mix byłem sceptyczny aż do pierwszego użytku. Jest różnica!
Przynęty, metody połowu. Łowisz na zbiornikach, a temat rzeka. :)
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 09.03.2017, 19:40 »
Gdy masz wolne i ochotkę to wyjeżdżaj nad wodkę :D :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #23 dnia: 09.03.2017, 19:45 »
Otóż to w dzisiejszych czasach i przy naszych stanach wód pogoda na brania nie ma znaczenia :)
Jedzie się kiedy się da bo czasami praca, praca, praca i akurat w wolny dzień pada wieje albo grzeje +40
Czasami wiadomo, że i tak nic się nie złapie, a i tak się jedzie, sypie, zanęty przynęty itd i sprawia nam to przyjemność :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09.03.2017, 19:51 »
Wnioskuję, że nie jesteś zbyt zaawansowanym wędkarzem (bez obrazy) co w połączeniu z kiepskim rybostanem naszych wód robi takie a nie inne wyniki. Jeśli mogę Ci coś doradzić, poczytaj trochę o metodach i o rybach, wybierz metodę, która wyda Ci się najodpowiedniejsza, nie "spławik", tylko np. odległościówka, pełny, czy skrócony zestaw, bolonka, nie "gruntówka" tylko konkretnie, np. ds, metoda, czy coś. Następnie skompletuj podstawowy sprzęt pod tę metodę. Dalej wybierz rybę, odpowiednią do danej metody i rzeczywiście występującą w danym miejscu. I trenuj. Czasami warto się trochę wyspecjalizować. I moja rada, łów jedną wędką, łatwiej się skupić i weryfikować błędy.
Z czasem zaczniesz łowić, i to sporo. A wtedy możesz iść w kolejne metody, łowiska, ryby...
Mam nadzieję, że Cię nie obraziłem moim wywodem :) ja też się wciąż uczę i próbuję nowych metod, przynęt, ryb, łowisk... Potrzeba czasu :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09.03.2017, 19:56 »
Jeszcze co do przynęt i zanęt. Przynęty można stosować przeróżne, a jest ich w piz... i jeszcze trochę. A zanęty...ważny jest nietylko skład, ale też sposób przygotowania, namoczenia, przesiania... Specem od tego nie jestem, bo prawie nie używam :) ale to wszystko jest ważne.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 09.03.2017, 19:56 »
Kiedy najlepiej jechać na ryby? Zawsze. Jest mi tam cudownie nawet, gdy nic nie bierze. Fakt, że ulewa, czy silny wiatr, mogą trochę zniechęcić :) Ale cóż, taki nasz los :)
Zbyszek

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #27 dnia: 09.03.2017, 19:56 »
Dzięki aroo04 za dobry pomysł. Nigdy w ten sposób nie myślałem.
I w sumie można chyba zamknąć temat. Tylko jedna jedyna rzecz. Zmienię temat ale odpowiedź na nie jest napewno 1. Co można dodawać do zanęty? Oprócz robaków.

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #28 dnia: 09.03.2017, 19:58 »
Gotowane/prażone konopie. Pieczywko fluo. Pellety. Ziarna. Atraktory.
Uzależniony od wędkarstwa

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09.03.2017, 20:00 »
Wszystko :) atraktory w proszku, atraktory w płynie, przynęty zanętowe (jokers(ochotka), kukurydza, białe robaki (żywe/martwe), czerwone robaki (całe/posiekane), pinkę, ziarna, pelety (drobne)), gliny, ziemie, żwiry, kleje i wiele innych... :)