Autor Wątek: Poziom wody a tarło  (Przeczytany 3665 razy)

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Poziom wody a tarło
« dnia: 16.03.2017, 11:06 »
Koledzy kiedy dane gatunki ryb składają ikrę. Pytam się bo na moim łowisku (sztuczny zbiornik) poziom wody jest drastycznie niski. Poziom jest regulowany głównie dla potrzeb elektrowni.
Z pewnością będzie to miało wpływ na ilość narybku.

aroo04

• Gość
Odp: Poziom wody a tarło
« Odpowiedź #1 dnia: 16.03.2017, 11:16 »
A jakie gatunki Cię interesują?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 16.03.2017, 11:18 »
Pierwszy jest szczupak - marzec, później okoń (marzec-kwiecień), następnie płoć i leszcz (kwiecień-maj), później karaś (maj-czerwiec), stawkę zamyka lin (maj-lipiec).

Niestety, zbiorniki retencyjne cechuje zmienność poziomu wody, przez co często w danym roku może nie dochodzić do tarła poszczególnych gatunków. Z tym raczej wiele się nie da zrobić, aczkolwiek są sposoby sztuczne, aby pomóc rybom. Płoć można wspomóc, poprzez robienie miejsc tarłowych. Na deskę z pływakami, nabija się materiał, coś jak firanki, w pasach 10-20 cm, które zwisają w wodzie. Takie krześlisko przyciąga ryby, i można je przesuwać razem z opadającą wodą. Tak w UK robią na rzekach - zapłodnioną ikrę z 'firanek' przenosi się do basenów, gdzie hoduje się ryby. Tutaj można po prostu sprawić, aby takie stacje dały się rybom wytrzeć, ikrę zaś można umieścić w głębszym miejscu.
Lucjan

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16.03.2017, 11:20 »
Generalnie wpływ na tarło ma wiele różnych czynników, więc określenie dokładnego tygodnia, czy choćby miesiąca jest raczej nie możliwe...
Jak się domyślam jest to zbiornik zaporowy. Wg. mnie, lepiej żeby był niski stan teraz a później większy. Po pierwsze kłusole nie będą mieli dostępu do tarlaków tak dobrego jak zwykle ma to miejsce. Po drugie, gdyby stan wody teraz był duży a po tarle zaczeli by obnożać to zapłodniona ikra, a napewno jej część byłaby odcięta od wody i wyschła by...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 16.03.2017, 11:31 »
Aroo ma rację. Na wiosnę poziom zbiorników jest niski, ponieważ grunty sa nasączone wodą bardzo mocno, i deszcze łatwo powodują  drastyczny wzrost poziomu wód i ryzyko powodzi, stąd przygotowanie na przyjęcie dużej jej ilości. Bardzo często w takich warunkach tarło ma miejsce w kilku etapach, na pewno czynnikiem podstawowym jest temperatura wody.
Lucjan

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #5 dnia: 16.03.2017, 11:39 »
Jako, że łowię w 99% w Wiśle to u mnie jest tragicznie. W okolicy jest tak, że często tarło odbywa się w stawach, które są połączone rowem z Wisłą. Najczęściej jest tak, że leszcz się trze to następnego dnia stan wody jest o 50-70 cm niższy i całą ikra jest już na lądzie. Takie wahania stanu wody na Wiśle są normalne - i wynikają z regulacji przepływu wody na tamie we Włocławku.
Pozdrawiam
Mirek

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16.03.2017, 11:39 »
Aroo ma rację. Na wiosnę poziom zbiorników jest niski, ponieważ grunty sa nasączone wodą bardzo mocno, i deszcze łatwo powodują  drastyczny wzrost poziomu wód i ryzyko powodzi, stąd przygotowanie na przyjęcie dużej jej ilości. Bardzo często w takich warunkach tarło ma miejsce w kilku etapach, na pewno czynnikiem podstawowym jest temperatura wody.
Tak jak pisze Lucjan. O tym, że ryba ma przystąpić do tarła informuję ją temperatura wody. Stąd też np. pstrąg ma tak wydłużony okres ochronny zresztą różny w różnych wodach, bo w różnych regionach w różnym czasie woda osiąga wymaganą temp. Ma to związek choćby z ocieplaniem się klimatu. Stąd też coraz lepiej rozmnażają się u nas gatunki ciepłolubne sztucznie wprowadzone.
Na pobliskim zbiorniku woda jest też niska. Tak jest co roku. Upuszczają wodę na wiosne aby pomieścić wodę śniegową i zawsze przed prognozami powodziowymi. A u Nas także o niektórych porach w sezonie o ile to możliwe przez wzgląd na flisaków :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16.03.2017, 11:42 »
A propos tych wahań, ciekawi mnie skąd biorą się tak niskie stany wody rzeki Białki. Wiem, że w zimie wyciągi narciarskie robią swoje, ale teraz chyba kończą sezon, śniegi z Tatr topnieją powoli, a Białka to przecież źródła wypływające z Tatr wysokich. Wody gruntowe też powinny być pełne a tu woda tragiczna...

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 17.03.2017, 08:55 »
A jakie gatunki Cię interesują?
Takie tylko moje pytanie narodziło się z obserwacji.
Mała ilość ryb, coraz mniejsza a do tego takie coś. Z pewnością są możliwości by pozyskać fundusze unijne na poprawę funkcjonowania takiego dużego zbiornika jak zalew sulejowski (chociażby pogłębienie). Zadzwoniłem do urzędu gminy w Sulejowie to mi powiedziano....panie coś pan w wielu miejscach nie mamy kanalizacji bo brak funduszy a pan o jakieś ryby się pyta.
Nie ma jednego porządnego gospodarza. Przecież poprawa atrakcyjności poprzez............
Ja tylko tak sobie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 17.03.2017, 09:09 »
Nie wiem czy zauważasz, ale w Polsce przestano dbać praktycznie o naturalne tarło... Są wyjątki, jak klub Salmo czy inne tego typu organizacje związane z rybami łososiowatymi, ale normalnie? Teraz mają być tylko zarybienia i tyle. Wszystko załatwią zarybienia, a że idzie głównie karp i jakiś tam szczupak to już inna sprawa...

Według mnie wędkarze powinni robić coś takiego na łowiskach gdzie brakuje ryb, tutaj na przykład jest płoć:

Lucjan