Autor Wątek: Opłaty za wędkowanie poza PL  (Przeczytany 4501 razy)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Opłaty za wędkowanie poza PL
« dnia: 16.03.2017, 18:28 »
Jako że w dziale kupiliśmy wywiązała się dyskusja o opłatach PZW jestem bardzo ciekawy jak to wygląda gdzie indziej.
Czy koledzy którzy opłacają swoje hobby gdzie indziej (stowarzyszenia czy inne kraje) mogą napisać jak to u nich kosztuje. Wiadomo że są rożne zarobki w rożnych krajach to prosiłbym o podanie też przybliżonej wartości procentowej średniej pensji w danym kraju np place 100€ co jest równe 20% średniej pensji.
Dla przykładu w PL średnia oplata roczna 250zl to około 9$ średniej krajowej (netto)
Jestem strasznie ciekawy czy wędkarstwo w innych krajach to rozrywka raczej droga czy też raczej hobby dla każdego?
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
Odp: Opłaty za wędkowanie poza PL
« Odpowiedź #1 dnia: 16.03.2017, 18:49 »
U mnie to wygląda trochę inaczej - nie każdego roku płace PZW, w tym roku opłaciłem ze względu na lód i brzany, niestety na prywatnej wodzie w mojej okolicy brzany występują w małej ilości i niewielkie.
Ale do rzeczy
PZW 225 zł ze wszystkimi składkami - czyli wpisowe (w zeszłym roku nie płaciłem),
Woda wodociągów - nie pamiętam ale chyba 170 zł za zeszły rok - płaci się pod koniec marca.
Z 5 razy w roku jade na "wanny" typu Ochaby, Wodna Dolina, Agroryb itd. - ok 150 zł
Stowarzyszenie do którego albo wstąpię (400zł), albo wykupie pozwolenie 3 dniowe 3, 4 razy - 120 zł
Więc moje koszty łowisk w tym roku wyniosą ok 670 zł, w zeszłym roku nie płaciłem PZW - reszta podobnie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 16.03.2017, 18:59 »
Kolego Basp, nie ten wątek. Przeklej swoją wypowiedz, tam gdzie inni koledzy o tym dyskutują, wtedy ten tutaj usunę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 16.03.2017, 19:00 »
Kolego Basp, nie ten wątek. Przeklej swoją wypowiedz, tam gdzie inni koledzy o tym dyskutują, wtedy ten tutaj usunę.

Kłócić się nie będę ale kolega napisał, że w PL 220 zł a mnie kosztuje 670 zł :), Podobnie jest w WB można zapłacić 27 funtów ale w tym g... masz, a są stowarzyszenia gdzie ile wykupisz ich sobie,  tyle zapłacisz i masz, więc co porównywać do czego ??

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.03.2017, 19:02 »
Ach, o to chodzi. Przepraszam.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline andre1975

• Ekspert
  • Reputacja: 46
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 16.03.2017, 19:12 »
Na całą Belgię są dwa pozwolenia, jeden na łowienie z brzegu, jest to koszt około 50 € (ok.3% zarobku). Drugie pozwolenie, to łowienie z brzegu i z pomostów łódek etc. to koszt 90€ (ok. 6% zarobku). Bez egzaminów, idziesz na pocztę w danym regionie (w Belgii są 3 regiony) i masz kartę wędkarską :D.
Andrzej

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 16.03.2017, 19:16 »
Czyli Belgia podobnie jak u nas, ciekawie macie z tymi pomostami, że one liczą się jak łódka.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 16.03.2017, 19:19 »
A jak pracowałem w DEU to za komercje pstrągową płaciłem 20 Euro - taki folklor - właściciel łapał 8 pstrągów z baseniku i wpuszczał koło mnie do stawu w którym łowiłem - zapłacone - ryba musi być wpuszczona :), u nas komercja 30 - 50 zł za dzień tam 20 Euro - zarobki około 2000 Euro - 1 % u nas -  tez podobnie. 

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16.03.2017, 19:22 »
Czyli Belgia podobnie jak u nas, ciekawie macie z tymi pomostami że one liczą się jak łódka.
Belgia wcale nie podobna, przecież kolega pisał, że opłata na całą Belgię.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16.03.2017, 19:24 »
Tylko koledzy podajmy kwotę na "rękę" (netto po wszystkich podatkach) bo ciekawe ilu tu zarabia miesięcznie 4400 zł na rękę wg @ ptaku_1

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 16.03.2017, 19:24 »
No przecież jej nie podzielą na okręgi ona taka wielka że od granicy do granicy pewnie w 3h przeleci i to na najszerszym miejscu.

Kadłubek a gdzie ja napisałem że na rękę, napisałem że taka jest średnia a wiedze zaczerpnąłem z strony GUS
Pzdr. Paweł

Offline andre1975

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 16.03.2017, 19:27 »
Czyli Belgia podobnie jak u nas, ciekawie macie z tymi pomostami, że one liczą się jak łódka.
Nawet jak masz tą mniejszą kartę, to przy wyciąganiu ryby, nie wolno ci wejść do wody :facepalm:
Andrzej

Offline andre1975

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 16.03.2017, 19:30 »
No przecież jej nie podzielą na okręgi ona taka wielka że od granicy do granicy pewnie w 3h przeleci i to na najszerszym miejscu.

Są trzy okręgi, flamandzki waloński i brukselski. Najdroższa karta to:
1) Flandria 45€
2) Walonia 42€
3) Bruksela 20€ ( nie ma wiele łowisk, więc się nie opłaca kupować)
Andrzej

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 16.03.2017, 19:32 »
Kadłubek zedytowałem na netto
Pzdr. Paweł

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16.03.2017, 19:38 »
http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rynek-pracy/pracujacy-zatrudnieni-wynagrodzenia-koszty-pracy/przecietne-zatrudnienie-i-wynagrodzenie-w-sektorze-przedsiebiorstw-w-lutym-2017-roku,3,63.html

Najnowsze dane pamiętajmy, że to są wynagrodzenia:
Dotyczy podmiotów, w których liczba pracujących przekracza 9 osób

Jak komuś się nie chce klikać: średnia 4304,95 zł brutto co daje około netto 3060 zł.