To zdjęcie z Warszawy też mam zrobić bo mam blisko?
1. Idziesz do sklepu na "rybny" prosisz o informację na temat pochodzenia ryb. Dają ci kartkę do wglądu i robisz zdjęcie lub nie dają.
2. Piszesz, że Pan/Pani Jan/Janina Nowak i dane adresowe po drugiej stronie np. Sąd Rejonowy WWA Śródmieście ulica xyz 1
Na środku Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, poniżej własnymi słowami co widziałeś/widziałaś i gdzie + zdjęcia i co Ci powiedzieli na rybnym.
Dodać należy, że teraz dana ryba ma okres ochronny i zachodzi podejrzenie, że ryba jest złowiona w wodach podlegających ochronie.
Podpis.
Można też wysłać maila z tą informacją.
Później dostajesz informację na piśmie, że masz się zgłosić tu i o tej. Dzwonisz (i nagrywasz tą rozmowę) do tego urzędu, że nie możesz wtedy bo coś tam ale złożysz zeznania na piśmie (np. jutro), piszesz i tutaj UWAŻNIE bo za każde kłamstwo możesz mieć nieprzyjemności dlatego trzeba umieć pisać takie rzeczy. Zanosisz do SR, Komisariatu z kopią podbijają Ci oryginał a biorą kopię. Później dostaniesz info co dalej czy umorzyli czy nie itd.
Proszę masz instrukcję tylko jak nakłamiesz to pretensje nie do mnie.
Tak, trzeba chcieć, dodajmy, że zgodnie z art. 304 KPK masz obowiązek złożyć zawiadomienie, jeżeli podejrzewasz, że mogło zostać popełnione wykroczenie lub przestępstwo.
Niech będzie jak piszesz bo ja nie lubię się chandryczyć na odległość. Ty wiesz swoje ja swoje. Mała sugestia jak masz gdzieś blisko po drodze komisariat po wejdź i zapytaj a wtedy dowiesz się o co chodzi. W temacie czynności procesowych uważam rozmowę za ostatecznie zakończoną. Pozdrawiam
Nie chandryczę się, nie traktuj tego jako pstryczek w nos tylko jako chęć pomocy.