Autor Wątek: Zanęty Traper Gold Series  (Przeczytany 11255 razy)

Offline Pepe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
Zanęty Traper Gold Series
« dnia: 14.02.2015, 10:34 »
Czy ktoś używał tych zanęt i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat ich skuteczności? Nie chodzi mi o porównywanie ich do zanęt typu Sonubaits czy Sensas, bo wiadomo, że to inna półka. Po prostu szukam na ten rok przyzwoitych zanęt, że średniej półki cenowej a cena 8 zł za 1 kg jest zachęcająca. Zawodnicy klubu Traper osiągają na nich świetne wyniki na arenie krajowej i międzynarodowej wiem, że jest spowodowane to w dużej mierze ich umiejętnościami, ale jak by odstraszała ryby to by nie połowili :P

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zanęty Traper Gold Series
« Odpowiedź #1 dnia: 14.02.2015, 10:46 »
Uzywalem tych zanet, od poczatku swojej przygody z wedkarstwem ;) Stosowalem je glownie na zawodach, wyniki czasami byly bardzo dobre, wchodzily piekne leszcze po 40cm ;), plocie po ponad 20cm, i masa mniejszych ryb :) Lecz pamietam jedne zawody, gdzie lapalem tylko (i teraz uwaga) rybki do 10cm!! i tak przez calutkie zawody!! A lowilem je na tej samej wodzie, co te leszcze i plocie :( :( Jak dla mnie ta zaneta jest naprawde godna uwagi :) tylko trzeba uwazac przy zanecie Gold Series Karp, Leszcz, Amur - drobnica baardzo lubi ta zanete ;)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #2 dnia: 14.02.2015, 10:47 »
Ja osobiście mogę polecić  z tej serii zanęte Magic Płoć ( pisałem już o tym chyba w innym temacie zanęt Trapera). W tej cenie naprawdę przyzwoita płociowa zanęta moim zdaniem nawet dorównująca nie co droższym zanętą swoimi właściwościami. Posiada bardzo dużo konopii  z czego mocno pracuje w wodzie co podoba się płocią.Stosując tą mieszankę miewałem dosyć dobre wyniki.
Grzegorz > Kołobrzeg

river

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14.02.2015, 11:11 »
Nie wypowiem się konkretnie co do tego Trapera ale mogę polecić jeśli szukasz czegoś to zobacz ofertę Bolanda - Bruda ja jestem z tych zanęt zadowolony do rekreacji są ok a seria zawodnicza 10,50 za kg
Do tego dobrze komponują się z Sensas ale to już droższy temat trochę wtedy
Na Bolandzie seria popularna zmieszana płoć z leszczem miałem w roku ubiegłym mocne rozpoczęcie sezonu weszły piękne ryby kilka leszczy największy 1,5kg,jazie ,klenie,płocie byłem w lekkim szoku tym bardziej że dookoła nikt nie łowił nic na feedery kwestia miejsca też była ważna ja zawsze lubię łowić na przepływanke przed rozmytą główką tam są jedne z naturalnych miejsc  gdzie biorą ryby  bo się po prostu tam zatrzymuje pokarm

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #4 dnia: 22.02.2015, 17:32 »
Zanęta raczej dobra. dawniej  sporo jej wrzuciłem do wody, choć nie samej. Często mieszałem ją z MVDE i innymi dodatkami.  Często widywałem ją w sklepach wędkarskich we Włoszech, kosztowała ok.5 euro i chwilami jej brakowało więc... 
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #5 dnia: 08.10.2019, 14:38 »
W jakich proporcjach woda/zanęta najlepiej rozrabiać?

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #6 dnia: 08.10.2019, 14:54 »
W takich, jakich chcesz osiągnąć efekt:) nie skupiaj, się na tym ma się kleić ale ma nie być beton. Tutaj żadne porady Ci nic nie dadzą musisz kupić i spróbować😀

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 08.10.2019, 15:00 »
W takich, jakich chcesz osiągnąć efekt:) nie skupiaj, się na tym ma się kleić ale ma nie być beton. Tutaj żadne porady Ci nic nie dadzą musisz kupić i spróbować😀
No, leży właśnie przede mną "płoć"... wącham :-)
Pogoda dziś kiepska więc z rozrabianiem poczekam aż się ciut poprawi :-)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #8 dnia: 08.10.2019, 15:51 »
Norbas żeby Ci coś doradzić musisz podać jaką techniką i gdzie chcesz łowić.
Stopień namoczenia odpowiada za pracę (bądź brak pracy ) zanęty, oczywiście jeśli chcesz żeby mocno pracowała dajesz składnik pracujący czyli np mielone konopie, jak chcesz żeby lepiej kleiła to oprócz lepszego domoczenia będziesz musiał dać klej lub inne składniki klejące.
Ogólnie jeśli prace zanęty chcesz regulować tylko wodą to im mniej tym zanęta szybciej pracuje im więcej wody tym zanęta będzie się bardziej ścieliła na dnie.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 08.10.2019, 16:15 »
Powiem tak. Mam jeden zbiornik gdzie jest masa maluteńkich płoteczek które przy brzegu przy trzcinie biorą jak szalone ale nie są nawet w stanie haczyka 14 w dzioba zmieścić. Na tych mikrusach zresztą mi nie zależy.
Około 10-15m od brzegu gdzie głębokość jest już około 2,5m.+ są już wieksze osobniki około 20cm ale jest ich niewiele, a "wieść niesie" że zdarzały się tam też spore okazy ale ja takowego nie uświadczyłem jeszcze.
W efekcie kurduple przy brzegu po 5cm biorą co 2 minuty a większe dalej od brzegu powiedzmy raz na godzinę.
Dziś będąc w wędkarskim polecili mi tą zanętę by spróbować zwabić ryby w okolicę gdzie zarzucam. Do tego dopiero dziś zakupiłem odpowiedni ciężarek by zbadać faktyczną głębokość, więc do tej pory jak dałem 2m gruntu to miałem może jedno branie. Jak zmniejszyłem na okolice 1m czyli łowiłem już w toni to kilka brań się pojawiło ale nadal niewiele.
W sklepie doradzili mi by podnęcić tą zanętą moje miejsce, a że wspomniałem o toni to padło na czerwoną płociową która ponoć zostawia po sobie mocną mgiełkę wabiącą ryby.
Oczywiście cały czas mówię o spławikowym łowieniu i to też nie typowo jeziorowym spławikiem bo mam tylko Expert River 2g oraz 3g

a wagglery dopiero zamawiał będę bo jeszcze szukam jakiegoś spławika który dobrze pokaże nawet delikatne branie z odległości powiedzmy 1-15 metra.
Tak więc zanęte tą będę chciał podać w okolice tej odległości zapewne po prostu rzucając bo proca chyba na taką odległość zbędna, a i takowej na razie nie posiadam.
Jak się więc domyślam muszę nawilżyć ją tak by dało się zrobić kule które dolecą w całości do zamierzonego miejsca. Do kompletu chcę dodać kukurydzy i białe robaki, ale czy to będzie dobry pomysł?

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 08.10.2019, 16:45 »
Martwe białe jak najbardziej. Zamiast kuku dałbym gotowane konopie z których część bym zblędował tak z 20 procent. Zamiast białych lepiej już chyba sprawdzi się pinka . Zaczyna się robić chłodno. Oczywiście można też dać jokersa w zanęcie zmieszanej z ziemią i ochotke na hak. Pomyśl też o mniejszych hakach.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 08.10.2019, 17:06 »
Martwe białe jak najbardziej. Zamiast kuku dałbym gotowane konopie z których część bym zblędował tak z 20 procent. Zamiast białych lepiej już chyba sprawdzi się pinka . Zaczyna się robić chłodno. Oczywiście można też dać jokersa w zanęcie zmieszanej z ziemią i ochotke na hak. Pomyśl też o mniejszych hakach.

Dziękuję za poradę :-) Postaram się wprowadzić w życie.
Co do haków... spróbuję, ale czasem już wiązanie żyłki do haczyka 14 powoduje skok adrenaliny. Niby zdolności manualne mam, ale palce jakoś nie przywykły jeszcze do wiązania cieniutkiej zyłki do maleńkiego haczyka :-)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #12 dnia: 08.10.2019, 19:32 »
Spróbuj założyć na haczyk większą przynętę, aby te mikrusy przestały brać. We wrześniu jak łowiłem płocie to mikrusy (płotki i wzdręgi) brały z toni zanim przynęta (1-2-3 pinki na haczyku) opadła na dno zbiornika wodnego (ok. 4 m głębokości). Założenie na haczyk dużych ziaren konserwowej kuku z puszki spowodowało, że mikrusy przestały się czepiać haczyka, a zaczęły brać te większe sztuki. Co jeszcze to te większe sztuki podczas następnego łowienia brały wyłącznie z dna na kukurydzę. Były ładne brania podnoszone. Podczas łowienia z toni było dosłownie jedno branie.

PS. Proponuje kontynuować dalej w dedykowanym wątku łowieniu płoci.
Marcin

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 09.10.2019, 12:16 »
Zakładałem trzy białe na raz... mimo to maluchy rozbestwione dalej się nie mogły oprzeć.
Z kolei jak założyłem kukurydzę to widać było że maluchy próbują ale większa rybka weszła raptem 2 razy w ciągu 4 godzin. Zapewne też dlatego że większych mniej i nie miałem dobrze wygruntowanego zestawu.
Przepraszam, że w tym temacie ale może ktoś z was używał zanęt MatchPro Karp Truskawka w bigbagach 5kg? Nie mogę znaleźć opinii a 25zł za 5kg.... może się nada na spławikowanie albo by ją też z czymś wymieszać (kuku,konopie...)?
Wracając do Trapera czy "Płoć - czerwona" to optymalny dla mnie wybór czy może radzicie jeszcze spróbować innego "smaczku"?

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 09.10.2019, 12:22 »
Idzie ku zimie i ja bym brał już raczej ciemne zanęty od ciemnego brązu do czarnej. Czerwony kojarzy mi się bardziej z wiosną. Proszę moda o przeniesienie postów do odpowiedniego tematu.

FEEDER KLUB MAZOWSZE