Autor Wątek: Który z tych kołowrotków lepiej się nada do średnio lekkiego feedera  (Przeczytany 5018 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Hmm...
Co do serwisu Cormorana, to Cię pocieszę. Tak działa chyba każdy serwis na naszym rynku :P
Z tego co zauważyłem, nie ma problemu w serwisach z nasmarowaniem, dołożeniem podkładki, wymianą łożyska, albo sprężyny kabłąka. Inne części i ich wymiana, to dość trudny temat. Shimano też nadal kuleje, mimo iż miało być tak dobrze, gdy Shimano Polska zajmie się też wędkarstwem :facepalm:

Dla mnie Ninja lub Cresta to najlepsze wybory, chociaż również nie przemawia do mnie przełożenie Cresty. Z pomocą przychodzi niezbyt popularny Spro Custom. Jest to Cresta w innym designie i z mniejszym przełożeniem.
Model Method Blaster do pickerków w sam raz, nieduży i z niską masą własną. Jeśli chcesz większą wersję tej maszynki, to Spro nie oferuje, ale MAP już tak(Carptec). Wg mnie jest to ta sama konstrukcja, na dodatek z bezpiecznym klipem i innymi bonusami ;)

Pamiętaj, że wszystkie powyższe konstrukcje są mimo wszystko budżetowe. Nie znaczy to, że złe, że lipne, że nietrwałe. Po prostu mam wrażenie, że niektórzy spodziewają się ósmego cudu świata za 200zł ;) A niestety ósmym cudem nie są nawet te za 2000 :P
Czesiek

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Witam.
Kolejny raz zwracam się z prośbą do was. Tym razem poszukuję przyzwoitego kołowrotka w niskiej cenie do srednio-lekkiego feedera, kołowrotek musi być w miarę wytrzymały ponieważ będzie musiał stawiać czoła kilku kilogramowym rybą. Puki co upatrzyłem sobie 4 maszynki:

1. To w miarę nowy kołowrotek : robinson method feeder 305
Link: http://www.lowisko.net/2156,kolowrotek-robinson-method-feeder-305.html

Jego zalety:
-cena do jakości (za taką cenę, podobno bardzo dobry kołowrotek z wolnym biegiem)
-metalowy okrągły klip( tu się zdziwiłem, że za takie pieniądze oferują takie rozwiązanie, nawet gdyby był zwykły, nie przeszkadzało by mi to, ponieważ raczej zdaje się na swoją celność podczas rzutu)
-5 lat gwarancji

Wady:
- słabo precyzyjny hamulec

2. Jaxon (też jeden z nowszych): http://e-rybka.pl/kolowrotek-jaxon-neo-method-feeder-400-p-2809.html

Zalety:
- w zasadzie za główniejszą zaletę, można uznać, że jest on z metalu, nie plastiku ;)
- metalowy okrągły klip
- podobno charakteryzuje się płynną pracą i dobrej jakości hamulcem

Wady:
- rok gwarancji

3. Cresta: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-cresta/20216-cresta-extra-tuned-match-feeder-3000.html

Zalety:
- przełożenie 6:1 (czy wielka zaleta nie wiem, jeżeli kołowrotek ma przez to gorzej znoscić walkę z rybą....)
- 2 lata gwarancji
- możliwość kupna szpul zapasowych

Wady:
- brak owych szpul zapasowych w zestawie

Co do cresty: sklep na D oferuje wiele ciekawych kołowrotków w granicach 250 zł, więc jeżeli ktoś poleca inny model, chętnie się dowiem który

4. Daiwa ninja: https://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-ninja-3000-a-p-8768.html

Zalety:
- podobno dobra, czysta praca
- 2 lata gwarancji

Wady:
-klip

Skromniejszy budżet z racji kupna lepszego kija nie pozwala na lepszą betoniarke, więc max budżet 250 zł (około ;) ). Tanie kołowrotki wcale nie muszą być złe, nauczył mnie tego dragon viper, więc jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Pozdrawiam.

Kolego Kubik!
Nie napisałeś tak naprawdę jak łowisz, a to ma kapitalne znaczenie. Dlaczego? Ano:
- jeździsz na zasiadki długie czy krótkie? Jeżeli na kilka godzin to zakładam, że nie odchodzisz od wędek. Jeżeli jednak na dłuższe, to podejrzewam, że zdarza Ci się odchodzić od wędek, a wtedy dla własnego dobra dobrze mieć wolny bieg. Zresztą widziałeś na tym forum film kolegi, który w ostatnim momencie złapał wędkę. Sam miałem przypadek, że musiałem gonić za wędką do wody. Na szczęście był to lipiec, więc nie było problemu. A na końcu wisiał karpik 1,5kg.
Nie licz na to, ze będziesz luzował hamulec, bo sam przez to przechodziłem i doprowadzało mnie to po pewnym czasie do pasji.
- łowisz blisko czy daleko? Jeżeli daleko to może warto poszukać czegoś z dużą szpulą i długim nawojem? Po duże liczbie rzutów czujesz czy kołowrotek ma nawój 80 czy 100cm, a jak łowisz na metodę to przerzuca się w miarę często. Może trzeba też wziąć pod uwagę szpulę typu long cast?

Nie znam modeli, które podałeś. Ale ja bym wziął pod uwagę też okumy, które mają 5 lata gwarancji, jeżeli ważna jest dla Ciebie niezawodność.
Pozd

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Witam.
Kolejny raz zwracam się z prośbą do was. Tym razem poszukuję przyzwoitego kołowrotka w niskiej cenie do srednio-lekkiego feedera, kołowrotek musi być w miarę wytrzymały ponieważ będzie musiał stawiać czoła kilku kilogramowym rybą. Puki co upatrzyłem sobie 4 maszynki:

1. To w miarę nowy kołowrotek : robinson method feeder 305
Link: http://www.lowisko.net/2156,kolowrotek-robinson-method-feeder-305.html

Jego zalety:
-cena do jakości (za taką cenę, podobno bardzo dobry kołowrotek z wolnym biegiem)
-metalowy okrągły klip( tu się zdziwiłem, że za takie pieniądze oferują takie rozwiązanie, nawet gdyby był zwykły, nie przeszkadzało by mi to, ponieważ raczej zdaje się na swoją celność podczas rzutu)
-5 lat gwarancji

Wady:
- słabo precyzyjny hamulec

2. Jaxon (też jeden z nowszych): http://e-rybka.pl/kolowrotek-jaxon-neo-method-feeder-400-p-2809.html

Zalety:
- w zasadzie za główniejszą zaletę, można uznać, że jest on z metalu, nie plastiku ;)
- metalowy okrągły klip
- podobno charakteryzuje się płynną pracą i dobrej jakości hamulcem

Wady:
- rok gwarancji

3. Cresta: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-cresta/20216-cresta-extra-tuned-match-feeder-3000.html

Zalety:
- przełożenie 6:1 (czy wielka zaleta nie wiem, jeżeli kołowrotek ma przez to gorzej znoscić walkę z rybą....)
- 2 lata gwarancji
- możliwość kupna szpul zapasowych

Wady:
- brak owych szpul zapasowych w zestawie

Co do cresty: sklep na D oferuje wiele ciekawych kołowrotków w granicach 250 zł, więc jeżeli ktoś poleca inny model, chętnie się dowiem który

4. Daiwa ninja: https://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-ninja-3000-a-p-8768.html

Zalety:
- podobno dobra, czysta praca
- 2 lata gwarancji

Wady:
-klip

Skromniejszy budżet z racji kupna lepszego kija nie pozwala na lepszą betoniarke, więc max budżet 250 zł (około ;) ). Tanie kołowrotki wcale nie muszą być złe, nauczył mnie tego dragon viper, więc jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Pozdrawiam.

Kolego Kubik!
Nie napisałeś tak naprawdę jak łowisz, a to ma kapitalne znaczenie. Dlaczego? Ano:
- jeździsz na zasiadki długie czy krótkie? Jeżeli na kilka godzin to zakładam, że nie odchodzisz od wędek. Jeżeli jednak na dłuższe, to podejrzewam, że zdarza Ci się odchodzić od wędek, a wtedy dla własnego dobra dobrze mieć wolny bieg. Zresztą widziałeś na tym forum film kolegi, który w ostatnim momencie złapał wędkę. Sam miałem przypadek, że musiałem gonić za wędką do wody. Na szczęście był to lipiec, więc nie było problemu. A na końcu wisiał karpik 1,5kg.
Nie licz na to, ze będziesz luzował hamulec, bo sam przez to przechodziłem i doprowadzało mnie to po pewnym czasie do pasji.
- łowisz blisko czy daleko? Jeżeli daleko to może warto poszukać czegoś z dużą szpulą i długim nawojem? Po duże liczbie rzutów czujesz czy kołowrotek ma nawój 80 czy 100cm, a jak łowisz na metodę to przerzuca się w miarę często. Może trzeba też wziąć pod uwagę szpulę typu long cast?

Nie znam modeli, które podałeś. Ale ja bym wziął pod uwagę też okumy, które mają 5 lata gwarancji, jeżeli ważna jest dla Ciebie niezawodność.
Pozd

Cześć.
Preferuję łowienie na metodę, podajniki raczej nie przekraczają wagi 35g + towar, kijem będzie tutaj team daiwa commercfial feeder xp 3,20 lub 3,50 (wszystko przede mną) Łowię na odległościach przeważnie 15-60 m. Bardzo rzadko zdarzają mi się zasiadki, przeważnie jest  to łowienie w dzień, a nawet jeśli łowię w nocy... nigdy nie chowam się do namiotu bez wyjęcia wędki z wody.... nauczyła mnie tego strata kija spowodowana mocnym snem nie do zakłócenia  :-\. Kołowrotek z wolnym biegiem nie jest tutaj koniecznością, a bardziej jakimś udogodnieniem, korzystam z 2 wędek, ( ta druga to mocniejszy feeder 360 z kołowrotkiem z przednim hamulcem i wydłużoną szpulą do dalekich rzutów) więc nawet mając jedną z wolnym biegiem, drugiej muszę pilnować. Co do jakości klipu... jak dla mnie nie jest on wielką koniecznością ponieważ raczej nie korzystam, co nie zmienia faktu, że mogę zacząć ;). Puki co rozważam creste match/feeder i daiwe ninja. Jeśli masz jakieś ciekawe propozycje w granicach 250 zł, chętnie się zasugeruję.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Od roku mam D.A.M quick Camaro FS, póki co sprawuje się bez problemów. Skusiłem się na niego, bo model 650 ma 100 cm nawoju, a cena grubo poniżej 200 zł.
2 rybki ponad 10kg na nim zaliczyłem i pięknie wtedy pracował.
Ale mam go jeden sezon, więc nie będę chwalił niezawodności.