Autor Wątek: Kołowrotek do pickera - cena ok. 100 PLN  (Przeczytany 10345 razy)

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Kołowrotek do pickera - cena ok. 100 PLN
« Odpowiedź #30 dnia: 28.03.2017, 14:22 »
Ja bym wybrał Lagunę. Teraz wyszedł odświeżony model ze składaną rączką.  Ładnie nawija żyłkę, ma dobrą rolkę. Płynna maślana praca.

Ecusima kręciłem przy spinie. Kiepsko nawija żyłkę. Na środku nawój jest "wklęsły".

Mistral szybko złapał luzy, problemy z rolką, pojawiły się wyraźne chrobotania w pracy przekladni.

Pozostałych nie miałem.

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 28.03.2017, 14:32 »
Ja do mojego Mikado Black Draft używam kołowrotek Dragon Viper z przednim hamulcem. Jak za taką cenę, naprawdę polecam.
Jego główną zaletą jest 5 lat gwarancji i jego bardzo duża wytrzymałość.
Też mam Vipera tylko z tylnym, kwotę na niego wydaną już odpracował :)  brakuję mu płynności w hamulcu, ale po za tym jest ok, jak na rozmiar 3000 w moim przypadku.

Właśnie dlatego mam przedni hamulec .... szczególnie w tych tańszych raczej nie ma co liczyć na płynny tylni ( w większości przypadków)

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #32 dnia: 28.03.2017, 16:04 »
Robinson Dakota, dołóż 40 zł i masz dwa.

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 28.03.2017, 16:16 »
Nie bierz żadnych Robinsonow, Mikado, Jaxon, Mistrall i tym podobnych. Ryobi są super, ale te od 200 złotych wzwyż - Arctica, verum itp. Tańsze są lipne. Skłaniam się ciągle ku siennie lub daiwe. Tak wiem, niby dobre shimano i Daiwa to 600 wzwyż. Ale do spinningu. Tutaj nie mielimy tym kołowrotkiem 6 godzin na raz, tylko
Wędkę odkładamy. Jedynym rozsądnym wyborem będzie albo Daiwa laguna, albo sienna w tej cenie. Kup sienne, a zobaczysz. Fajna maślana praca, kilka wystarczających łożysk, szpila typu V, z metalu, żadnego plastiku. Masywna konstrukcja. Wybieram ten zamiast Daiwy, bo prostu go mam, jak i moi koledzy. Dobrze się na niego łowi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #34 dnia: 28.03.2017, 20:08 »
Laguna to dobry kołowrotek. Mam i używam (koszyki do 40 gram). Mi polecili chłopcy z FTR Lagune

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28.03.2017, 20:13 »
Nie bierz żadnych Robinsonow, Mikado, Jaxon, Mistrall i tym podobnych. Ryobi są super, ale te od 200 złotych wzwyż - Arctica, verum itp. Tańsze są lipne. Skłaniam się ciągle ku siennie lub daiwe. Tak wiem, niby dobre shimano i Daiwa to 600 wzwyż. Ale do spinningu. Tutaj nie mielimy tym kołowrotkiem 6 godzin na raz, tylko
Wędkę odkładamy. Jedynym rozsądnym wyborem będzie albo Daiwa laguna, albo sienna w tej cenie. Kup sienne, a zobaczysz. Fajna maślana praca, kilka wystarczających łożysk, szpila typu V, z metalu, żadnego plastiku. Masywna konstrukcja. Wybieram ten zamiast Daiwy, bo prostu go mam, jak i moi koledzy. Dobrze się na niego łowi.

Mam dwa Robinsony i Kongera i są bardzo dobre. Poza tym kolega pisał o kołowrotku do 100zł, a nie powyżej 200zł.

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #36 dnia: 28.03.2017, 20:20 »
Shimano Sienna kosztuje 120 złotych, jak nie mniej.

Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 28.03.2017, 20:23 »

Laguna faktycznie ma dość dobre opinie, mimo że to budżetowy młynek Daiwy.
Sienna też robi niezgorsze wrażenie.
Jednak uwaga! Model poprzedni (FD) znacząco różni się od aktualnego (FE).
Nowszy model to inny napęd, a w zasadzie rozwiązanie posuwu szpuli. FE daje też możliwość dołożenia kilku łożysk i to w bardzo sensownych miejscach, poza tym jest kompatybilny z całą rodzinką nowszych Shimano. Po takiej rozbudowie maszyna jest całkiem całkiem.
Czesiek

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 28.03.2017, 20:31 »
Nie wiem, co reprezentują sobą inne Robinsony niż ten, który pokazałem, ale jak napisałem - te na które łowię, są dla mnie lepsze niż niejeden droższy kołowrotek. Co do Laguny - rozleciała mi się po dwóch łowieniach (może miałem pecha, ale już nie kupiłem następnej). Miałem też np. Drennana, który zupełnie mi nie przypasował (i tak mógłbym długo wymieniać). Ok, każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale myślę, że nie zawsze jakość idzie w parze z ceną. To jak zwykle moja subiektywna ocena. Inna sprawa - kołowrotki w cenie ok. 100zł. prezentują się podobnie i ja bym raczej patrzył np. na jakość nawinięcia żyłki w tych kołowrotkach. Chyba żeby poszukać jakiejś okazji na pewnym portalu aukcyjnym (tu poszedłbym np. w jakieś starsze - nie mylić z gorsze - modele DAM; sam poszukuję jednego modelu :))

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 28.03.2017, 20:33 »

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #40 dnia: 28.03.2017, 20:42 »
Ja pierdu Panowie.
Przy pickerku chyba większość kołowrotków na rynku da radę. Nawet Jaxony-sraksony czy inne Robinsony.
W końcu nie nawiniemy żyłki 0,30 mm więc kołowrotek nie musi być jakoś super wytrzymały.

Posiadam Kongera (chyba carbomaxx) z tylnym hamulcem 3-4 sezony, co prawda nie za często używany ale działa, hamulec też jest oki. Mistral Navigator z tylnym hamulcem też działa.
Więc nie ma co demonizować kołowrotków z tylnym hamulcem.
PS. Zastanawiam się w jaki sposób "kiedyś" w czasach "Delfinów", "Tokozów" czy innych "Prexserów" łowili ryby.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 28.03.2017, 21:10 »
Nie wiem, co reprezentują sobą inne Robinsony niż ten, który pokazałem, ale jak napisałem - te na które łowię, są dla mnie lepsze niż niejeden droższy kołowrotek. Co do Laguny - rozleciała mi się po dwóch łowieniach (może miałem pecha, ale już nie kupiłem następnej). Miałem też np. Drennana, który zupełnie mi nie przypasował (i tak mógłbym długo wymieniać). Ok, każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale myślę, że nie zawsze jakość idzie w parze z ceną. To jak zwykle moja subiektywna ocena. Inna sprawa - kołowrotki w cenie ok. 100zł. prezentują się podobnie i ja bym raczej patrzył np. na jakość nawinięcia żyłki w tych kołowrotkach. Chyba żeby poszukać jakiejś okazji na pewnym portalu aukcyjnym (tu poszedłbym np. w jakieś starsze - nie mylić z gorsze - modele DAM; sam poszukuję jednego modelu :))

Bardzo sensowna opinia, Rysiek. :thumbup: Tego bym się trzymał. Za kilka stron koledzy dojdą do 4 setek. Ktoś wspominał Carbonite Okumy. Fajny nawijak, tylko radzę sprawdzić pojemność szpuli jak na wasze potrzeby. Ja, mam go do "maczówki"
Arek

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 28.03.2017, 21:34 »
Crestę kupiłem, właśnie po przeczytaniu opinii na tym forum, bo chciałem jeszcze jeden kołowrotek i pewnie się go nie pozbędę, ale drugiego raczej już nie kupię ;) Ale to tak  na marginesie

Jaka opinia Cię konkretnie skłoniła do zakupu Cresty?

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 28.03.2017, 22:39 »
Np. taka prezentacja :)  Z tym, że stałem się posiadaczem mniejszego modelu

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=7381.0

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 28.03.2017, 23:15 »
To wydaje się, że pora zdecydować Shimano Sienna, czy Daiwa Laguna. Jeden z nich, tylko który? 😊

Pozdrawiam Marcin (Maruda)