Autor Wątek: Wędka do dalekich rzutów potrzebna pomoc w wyborze  (Przeczytany 2495 razy)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Witajcie
Poszukuję wędki do dalekich rzutów coś koło 100 m. Zestaw to duża methoda lub podajniki z kiełbaskami PVA. Do wędki chciałem podpiąć posiadany kołowrotek Spro Long Cast 460 z żyłką 0,3 mm. Planowany budżet to jakieś 200 zł +-. Oglądałem w sklepie kij Mikado Xplode Carp 3 lbs 13 ft ale nie wiem czy sprawdzi się przy tych zestawach. Proszę o opinie tego kijka lub może ktoś zaproponuje coś innego w podobnych pieniądzach. Oczywiście nie musi to być typowa karpiówka długość transportowa do 150 cm.
Dzięki z góry za podpowiedzi.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do dalekich rzutów potrzebna pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 06.04.2017, 12:02 »
To trochę ponad Twój budżet, ale jakbyś się zdecydował, to polecam karpiówkę Dragon Mega Baits Night Hunter. Bardzo dobre kije, idealne do dalekich rzutów. Posiadam 3,60m, 3 lb.
https://www.karpmax.pl/klamoty/czytaj/karpiowki-mega-baits-night-hunter

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do dalekich rzutów potrzebna pomoc w wyborze
« Odpowiedź #2 dnia: 06.04.2017, 12:04 »
Zobacz
Daiwa Regal 13 ft 3,5 lbs  - jest to wędka 3 składowa czyli długość transportowa ok. Ja jej używam właśnie z ciężka metodą ESP 85 g i przy odrobinie wprawy rzuty na 100-110 m udają się bez problemu . Ważna jest żyłka - musisz zastosować strzałówkę bo bez tego urwiesz ciężarek jeśli za cienka żyłka lub niedaleko rzucisz jeżeli zastosujesz po całości gruba żyłkę. Ja stosuję Foxa Double Tapered i jest to żyłka koniczna na początku ma 0,50 i zwęża się na 12 m do 0,30.
Warto do tej Daiwy dołożyć parę dych bo do takiego łowienia jak piszesz jest ok