Autor Wątek: Waga do ważenia ryb na zawodach  (Przeczytany 8247 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Waga do ważenia ryb na zawodach
« Odpowiedź #15 dnia: 23.11.2024, 19:22 »
Ja mam 2 czy 3 sezony taką https://pl.aliexpress.com/item/1005007478070576.html?spm=a2g0o.productlist.main.13.3b4b3zTG3zTGsT&algo_pvid=28ed1a83-b8f5-4d57-8fe4-3cc523bb9e7b&algo_exp_id=28ed1a83-b8f5-4d57-8fe4-3cc523bb9e7b-31&pdp_npi=4%40dis%21PLN%216.38%215.83%21%21%211.50%211.37%21%402103890117323860050182187ed0ea%2112000040918012615%21sea%21PL%21835972518%21X&curPageLogUid=Q6DnzjHm3rpM&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A Wcześniej jakiegoś jaxona co miał też chiński odpowiednik. Na plus rączka i baterie małe paluszki, które po prostu są dostępne, Waga po prostu działa czy to mały zakres czy duży, czy zimno czy ciepło, sprawdzona z kuchenną i lotniskowymi, więc tak jak piszę, nie widzę powodu by za takie narzędzie płacić więcej, ja coś ok 10zł od chińczyka kupowałem.

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #16 dnia: 23.11.2024, 21:21 »
ja taka wykonawczy po 2 sezonach.  Gdzie złapała wilgoć i dupa.

Offline Dyrek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 23.11.2024, 23:47 »
Szukam wagi z dokładnością do 1 g

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 24.11.2024, 08:54 »
Nie wiem czy znajdziesz, przy ważeniu ryb te się ruszają, i zazwyczaj waga się zmienia na wyświetlaczu, różnice są w zależności od ilości ryb czy raczej ich wagi. Im więcej tym większe wahania. W UK często trudno o dokładność co do oz, czyli uncji, a ta to 28 gramów. Przy ustawieniu wagi na kg i gramy, będzie huśtawka w obydwie strony. No chyba, że ryby będą martwe ??? Jeżeli się łowi drobnicę, to wtedy wahania są małe, przy kilogramie taki błąd pomiarowy będzie mały. Ale przy kilku kilo wzwyż już będą wahania. I nie chodzi o samą wagę, bo te przy ważeniu rzeczy stałych będą dokładne, po prostu ruch powoduje zmiany odczytu. Dlatego tutaj musiałbyś mieć wagę nie z hakiem do zawieszania ciężaru ale taką, gdzie się kładzie całość. A tych chyba w wędkarstwie nie ma.

A co do samych wag wędkarskich, to jest ich trochę, ale tutaj wykładnikiem często jest cena. Za dokładną trzeba zapłacić, i tutaj w UK liderem jest Reuben Heaton, który za wagę elektroniczną liczy sobie od 60 funtów do 90. Jest chyba wersja 30 i 60 kilo, nie znam jednak ich dokładności.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 24.11.2024, 09:01 »
1. Powodzenia.
2. Zastanawiałeś się nad sensownością tego choć trochę? Byłeś na jakichkolwiek zawodach i widziałeś jak wygląda ważenie i ile jest zmiennych dużo "cięższych" niż ten 1g. Imho chcesz strzelać do muchy z armaty .

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 24.11.2024, 12:49 »

Nawet tak dobre, niezawodne wagi jak Reuben Heaton nie są tak nie ważą z dokładnością do 1gr. Co więcej model elektroniczny do 30kg nie pokazuje nawet wagi 1oz... Nie jest tak czuły. A dokładniej o tym w ponizszymfilmie:

C'est la Vie

Offline Dyrek

« Odpowiedź #21 dnia: 24.11.2024, 20:00 »
1. Powodzenia.
2. Zastanawiałeś się nad sensownością tego choć trochę? Byłeś na jakichkolwiek zawodach i widziałeś jak wygląda ważenie i ile jest zmiennych dużo "cięższych" niż ten 1g. Imho chcesz strzelać do muchy z armaty .

Bywam na zawodach, a nawet czasem biorę udział. W kole od lat używamy na zawodach wagi do 1g -niestety nie jest już dostępna

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 25.11.2024, 08:02 »
Nie wiem, czy nie jest opcją kupno dwóch wag, jednej do ważenia małej ilości ryb, drugiej do większej :)
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 25.11.2024, 08:23 »
Bywam na zawodach, a nawet czasem biorę udział. W kole od lat używamy na zawodach wagi do 1g -niestety nie jest już dostępna

Ale dalej to nie zmienia tematu, że przy ważeniu ryb na zawodach niespecjalnie ma to sens w wyłonieniu zwycięzcy, nawet powiem więcej, może to rodzić tylko więcej kontrowersji przy wynikach. Bo chyba nikt nie chciałby przegrać zawodów o 1 gram w stosunku do pierwszego miejsca, bo np. siatka była odrobinę mokrzejsza, bo w oczkach kilka kropel wody zostało...

Offline Dyrek

« Odpowiedź #24 dnia: 25.11.2024, 09:56 »
Carl23, przepraszam ale nie szukam porad co do sensu używania jakiejś wagi, a szukam samej  wagi - dlatego dziękuję za Twoje posty, choć nie tego dotyczy pytanie. Wiesz gdzie taką kupić czy nie? Ta której używamy to jakaś przemysłowa kosztująca kiedyś jakieś kosmiczne pieniądze. Od wielu lat tak ważymy, tak liczymy punkty (1g - 1pkt), nigdy nie było kontrowersji, problemów czy kłótni. Na zawodach w szerszym gronie czasem po uzgodnieniu zaokrągla się do 5g. Jedyna osoba, która ma problem z taką wagą, to pewien kolego z forum, któremu nigdy złowionych ryb tą wagą nie ważyłem. ;)

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 25.11.2024, 10:43 »
Carl23, przepraszam ale nie szukam porad co do sensu używania jakiejś wagi, a szukam samej  wagi - dlatego dziękuję za Twoje posty, choć nie tego dotyczy pytanie. Wiesz gdzie taką kupić czy nie? Ta której używamy to jakaś przemysłowa kosztująca kiedyś jakieś kosmiczne pieniądze. Od wielu lat tak ważymy, tak liczymy punkty (1g - 1pkt), nigdy nie było kontrowersji, problemów czy kłótni. Na zawodach w szerszym gronie czasem po uzgodnieniu zaokrągla się do 5g. Jedyna osoba, która ma problem z taką wagą, to pewien kolego z forum, któremu nigdy złowionych ryb tą wagą nie ważyłem. ;)

Skoro sam zakładasz wątek i sam sobie w nim odpowiadasz, że używacie wagi przemysłowej, to nie pytaj na forach wędkarskich, gdzie nawet markowe wagi są do 5g, tylko szukaj wśród wag przemysłowych i...aptekarskich, skoro w takie ważenia się bawicie. I ja problemu nie mam, ale Ty jak widać tak. Ja tylko poddałem pod dyskusję sensowność rozwiązania, co z resztą producenci wędkarscy jak widać przewidzieli, dlatego nie możesz takowej znaleźć wśród wag wędkarskich. Poza tym im wyższa dokładność tym wchodzi w grę certyfikacja takich odczytów. I oczywiście wiem gdzie takową kupić, jest tego na pęczki, pierwszy przykład z brzegu.
https://www.superwagi.pl/kategoria/wagi-hakowe-3kg-6kg-7-5kg-15kg-30kg-60kg-202

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 25.11.2024, 13:05 »
C'est la Vie

Offline Dyrek

« Odpowiedź #27 dnia: 25.11.2024, 13:14 »
Carl, kiedyś ktoś nauczył mnie, ze jeżeli nie mam informacji o które ktoś pyta, to nie zabieram głosu. Ale dziękuję za każdą odpowiedź. Stara waga po prostu już powoli pada, fajnie by było kupić następną taka samą lub podobną. Jak nie znajdziemy, to będziemy ważyć co 5g - od tego nam ryby nie przestaną brać, woda nie wyschnie a wędkarze nie popadną w depresje. I tak po mojemu waga do ważenia ryb naprawdę nie musi być sygnowana marką producenta sprzętu wędkarskiego.(serio , oni tego nie sprawdzają ;)  )

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #28 dnia: 25.11.2024, 13:36 »
Poszedłbym nawet dalej i napisał, że waga nie powinna być sygnowana znaczkiem firmy wędkarskiej. Od siebie dają tylko znaczek.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 25.11.2024, 13:55 »
Carl, kiedyś ktoś nauczył mnie, ze jeżeli nie mam informacji o które ktoś pyta, to nie zabieram głosu. Ale dziękuję za każdą odpowiedź. Stara waga po prostu już powoli pada, fajnie by było kupić następną taka samą lub podobną. Jak nie znajdziemy, to będziemy ważyć co 5g - od tego nam ryby nie przestaną brać, woda nie wyschnie a wędkarze nie popadną w depresje. I tak po mojemu waga do ważenia ryb naprawdę nie musi być sygnowana marką producenta sprzętu wędkarskiego.(serio , oni tego nie sprawdzają ;)  )
Informacje o które prosiłeś, są ogólnodostępne, więc aż dziwne, że nie potrafiłeś znaleźć, ale wyprodukowałeś wątek w niewłaściwym do poszukiwań miejscu, ale tu też dostałeś ode mnie i innych linki/porady. Więc nie ma obaw, że nie znajdziecie. I takich linków w sieci jest pełno z wagami, które spełniają zadane przez Ciebie kryteria, więc zupełnie nie rozumiem problemu zarówno poszukiwań, jak i lekkiego oburzenia, że ktoś dywaguje przy tym, że taki czy inny produkt zrobi to samo. I nikt nie pisał, że waga musi być czymkolwiek sygnowana, a już na pewno nie logo wędkarskiego producenta.