Autor Wątek: Przynęty do methody - prośba o pomoc w wyborze  (Przeczytany 43420 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Przynęty do methody - prośba o pomoc w wyborze
« Odpowiedź #120 dnia: 21.07.2020, 15:41 »
Ja też bez kukurydzy w puszce się nie ruszam na ryby. Muszę jeszcze ten koński ząb spróbować
Paweł

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 21.07.2020, 18:06 »
Zamiast końskiego zęba ,na początek można spróbować wydłużyć włos i zakładać kilka ziaren ,nie ma się co bać ,koński ząb miałem i nigdy szału nie zrobił,lepsza jest kuku z Cukka normalna o jakimś smaku wanilia ,truskawka,scopex np.

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #122 dnia: 21.07.2020, 22:01 »
dorzucę jeszcze kilka zdań do poprzedniego swojego komentarza - dziś na jednym z łowisk rzucałem regularnie przed siebie tuż przy brzegu (0,5 - 1m) odrobinę pelletu 2mm. Dosłownie pod nogami. Po kwadransie przyszły liny, po kolejnym karpie - duże karpie, na pewno minimum kilka sztuk 10kg+
W międzyczasie przerzucałem zestaw, dosyć dziwne bo ryby nie uciekały. Trwało to dobre pól godziny (cały czas podrzucałem odrobinę pelletu).
Woda na tym łowisku na najbadziej przejrzystych nie należy a to co robiły duże ryby - kłęby mułu/piasku/szlamu, zerowa przejrzystość. Raz czy dwa położyłem tam podajnik, ryby dalej intensywnie żerowały.
I tak teraz myślę, że kolor tego co przy haczyku jeszcze bardziej nie ma znaczenia, bardziej niż pierwotnie myślałem. Kluczowa jest zanęta i jej dopasowanie rybom + wstrzelenie się w miejsce pasujące generalnie rybom do żerowania.
Wiem, że zaraz ktoś. może napisać o pomarańczowym ringersie który zwykle nijak ma się do koloru zanęty ale ... ile % czasu w praktyce (z total całego łowienia) spędza kolor X (niech będzie w/w ringers) vs. kolor Y.
Być może sam sobie wmawiam o kolorach przynęt zbliżonych do zanęt działających najlepiej bo skoro działają to zmieniam i eksperymentuję relatywnie mały % czasu spędzonego nad wodą.

Oglądałem masę filmików z podwodnych kamer co robią karpie i liny ale ta dzisiejsza obserwacja była sporo dająca do myślenia.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
« Odpowiedź #123 dnia: 21.07.2020, 22:35 »
Na moich łowiskach kolor nie ma znaczenia, rzadziej mam brania na "kolorowe koraliki" niż na zwykły pellet. Ale woda jest tak mętna, że rybę mogę zobaczyć dopiero w podbieraku. Oczywiście nie można niczego wykluczać i czasem na Ringersa orange też się coś złapie. Inaczej to jest chyba na łowiskach z klarowną wodą.
Pozdrawiam,
Tomek

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 22.07.2020, 09:04 »
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :beer: :thumbup:

Różni mądrzy specjaliści od method feeder polecają różne sposoby umieszczenia przynęty w podajniku metodowym np. w taki sposób, aby przynęta była widoczna z zanęty/pelletu czy też aby przynęta w ogóle była niewidoczna. Od czego to zależy, że raz należy przynętę umieszczać się w podajniku, aby była widoczna a innym razem tak, aby była niewidoczna w podajniku?

Jakie stosujecie jeszcze inne sposoby nabijania zanętą/pelletem podajnika do method feeder? Jakie stosujecie jeszcze inne ułożenia przynęty w podajniku w method feeder?
Marcin

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #125 dnia: 22.07.2020, 11:02 »
Ja przynęte zakopuje głębiej w podajniku podczas mocnych rzutów oraz na głębszych łowiskach, aby podajnik w całości doleciał do dna i dopiera tam przynęta się uwolniła.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #126 dnia: 22.07.2020, 11:53 »
Na moich łowiskach kolor nie ma znaczenia, rzadziej mam brania na "kolorowe koraliki" niż na zwykły pellet. Ale woda jest tak mętna, że rybę mogę zobaczyć dopiero w podbieraku. Oczywiście nie można niczego wykluczać i czasem na Ringersa orange też się coś złapie. Inaczej to jest chyba na łowiskach z klarowną wodą.

No i to ma sens.

Ja łowię w bardzo czystej wodzie PZW  i komercja.
Wtedy kluczem jest kolor :fish:

Wczoraj decydował jego odcień :P

Woda o głębokości 2,5 m

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
« Odpowiedź #127 dnia: 22.07.2020, 12:35 »
Moim zdaniem jedyną prawidłowością na rybach jest ta że nie ma żadnych prawidłowości.

Nie jestem do końca przekonany co do tego, że przykładowo kolor jest bardziej decydujący niż smak.

Robiłem masę porównań i prób sonu 8mm kiełbasy i bardzo starałem się aby ta przynęta była "łowna" dajac jej wiele szans. Na stawach na których wędkuje karpie po prostu nie gustują w tym pellecie i nigdy na niego nie zlowilem karpia. Z kolei morwa od meusa która wygląda IDENTYCZNIE to jeden z moich killerów.

Co więcej miałem wiele razy sytuację gdzie łowiąc na wspomniane sonu bez brań, zmienialem na morwe - brania się zaczynały po czym po ponownej zmianie na kielbase brania się kończyły. A wizualnie te pellety są tego samego rozmiaru i nie da się ich odróżnić.

Każdy ma swoje przynety które uważa za najskuteczniejsze, jest to poparte wynikami i przykładowo działa ona na wodzie A a na B już nie. Są też przynęty nieskuteczne.

I to się całkowicie kłóci z teorią że taki karp zasysa cały podajnik z pelletem nie zwracając uwagę na przynęty.

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #128 dnia: 22.07.2020, 13:13 »
Co więcej miałem wiele razy sytuację gdzie łowiąc na wspomniane sonu bez brań, zmienialem na morwe - brania się zaczynały po czym po ponownej zmianie na kielbase brania się kończyły. A wizualnie te pellety są tego samego rozmiaru i nie da się ich odróżnić.

Każdy ma swoje przynety które uważa za najskuteczniejsze, jest to poparte wynikami i przykładowo działa ona na wodzie A a na B już nie. Są też przynęty nieskuteczne.

I to się całkowicie kłóci z teorią że taki karp zasysa cały podajnik z pelletem nie zwracając uwagę na przynęty.

Szlag by trafił  8) , a obok w wątkach inna teoria..

Wczoraj we trójkę łowiliśmy obok siebie na tą samą mieszankę.
Tylko jeden z nas miał regularne brania, a łowił na inną przynętę.
My dla celów taktycznych zmieniliśmy na końcu na taką samą jaka działała u  lidera  ...  i dopiero złowiliśmy.

Ryb zatrzęsienie w zanęconym kukurydzą polu bo weryfikacja była  z drona  i sonaru.
Ale na kuku zero brań  :(

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #129 dnia: 22.07.2020, 13:15 »
Mam takie same doświadczenia jak Mimi. A do tego podobnie było z zanętą, gdy bawiłem się na dwie mieszanki...

Nigdy tutaj nie ustalimy, co działa, kiedy i dlaczego. Na każdej wodzie wygląda to inaczej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #130 dnia: 22.07.2020, 14:22 »
Sonu, sticky i inne rzeczy... no ale u mnie zawsze jest jakaś forma kuku na haku. Czy to własnoręcznie zrobiona (twarda - wianuszek), czy podbita sztuczną (pływającą). Wiecie co? Przeważnie jest to dominująca przynęta w 80% przypadków.

No ale wstawiam * - czyli czym nęcisz, tym łów. ;)

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #131 dnia: 22.07.2020, 15:21 »
Sonu, sticky i inne rzeczy... no ale u mnie zawsze jest jakaś forma kuku na haku. Czy to własnoręcznie zrobiona (twarda - wianuszek), czy podbita sztuczną (pływającą). Wiecie co? Przeważnie jest to dominująca przynęta w 80% przypadków.

No ale wstawiam * - czyli czym nęcisz, tym łów. ;)

U mnie jest kuku w zanęcie i na początku sezonu tak do połowy maja - super.

Potem  kuku w zanęcie + dodatki zapach + smak  oraz konopia.
Ściąga to rybę  , ale kuku na przynęcie  słabo działa.
Widać że ryba się uczy :).

Podobnie mam na PZW ( sporo nas tam wypuszcza ryby)  i Komercji  tam gdzie łowię.

Jak już coś działa  to właśnie dublet kuku z inną przynętą  , najczęściej w innym kolorze.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #132 dnia: 22.07.2020, 15:24 »
Koledzy ta kukurydza z cukk w słoiczku to jest wielorazowego użytku, czy jak otworzymy to jak z puszki trzeba wywalić.
Paweł

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #133 dnia: 22.07.2020, 15:36 »
Koledzy ta kukurydza z cukk w słoiczku to jest wielorazowego użytku, czy jak otworzymy to jak z puszki trzeba wywalić.

Kilka lat to za krótko by się zepsuła, można powiedzieć że gwarancja świeżości do ostatniego ziarenka ;D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline boruta