Autor Wątek: Audi i skrzynia S-tronic  (Przeczytany 9968 razy)

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
Audi i skrzynia S-tronic
« dnia: 12.04.2017, 21:41 »
Cześć,

Chcę zmienić samochód. Czy ktoś z Was posiada lub wie (nie z Internetu) coś więcej o skrzyniach S-tronic montowanych w Audi? Jak z trwałością tych "automatów"?

Dzięki.
Dominik

_luwro

• Gość
Odp: Audi i skrzynia S-tronic
« Odpowiedź #1 dnia: 12.04.2017, 22:28 »
Z automatami to zależy jak trafisz, bo o automat każdy trzeba bardzo dbać, wymieniać w nim olej co 60 tyś., a u nas rzadko kto to robi bo taka wymiana dynamiczna (po ciśnieniem wtłaczany olej) jest dość kosztowna, sam olej koło 600-700 zł, więc mało kto to robi i później skrzynie się sypią. Jeździłem z DSG  dwa lata i byłem bardzo zadowolony (Audi A3).

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12.04.2017, 22:31 »
Chociaż bardziej bym się obawiał silników Audi, bo tam popularne 2.0 TDI miały problemy z głowicą a w benzynowych 2.0 był problem z dużym zużyciem oleju (norma Audi 1 litr na 1000 km ) a w nich nawet 2 litry i pompa wody. A z jakim silnikiem szukasz?

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 12.04.2017, 22:53 »
2,0 tdi ale już ta poprawiona wersja z 2009.
Dominik

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12.04.2017, 23:12 »
Czyli common rail dobry wybór, w takim razie pierwsze co to bym z nowym autem pojechał do jakiegoś speca od automatów aby sprawdził pracę skrzyni bo naprawy sięgają nawet 8-10 tys złotych. Wiec lepiej zainwestować 200 zł na diagnostykę niż później żałować. Jeździłeś już kiedyś automatem ?

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 12.04.2017, 23:46 »
Czyli common rail dobry wybór, w takim razie pierwsze co to bym z nowym autem pojechał do jakiegoś speca od automatów aby sprawdził pracę skrzyni bo naprawy sięgają nawet 8-10 tys złotych. Wiec lepiej zainwestować 200 zł na diagnostykę niż później żałować. Jeździłeś już kiedyś automatem ?

Tylko jako pasazer😀
Dominik

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 13.04.2017, 06:00 »
Co do silnikow 2.0 tdi i pekajacych głowic  w nich itp.

Posiadam Passata b6 2007r z silnikiem 2.0 tdi. Mam nalatane juz 295 tys i jeszcze nic sie nie dzialo z silnikiem od 2 lat. Wymienilem tylko dwumase ze sprzęgłem i regenerowalem skrzynię, a dokladniej łożysko oporowe w niej. Nie wiem do ktorego roku wychodziły te silniki z mankamentami, ale wszystko zależy od tego na jaki silnik sie trafi jakie oznaczenie i oczywiscie rocznik samochodu.

Teraz jakbym miał zmieniać auto ,to z silnikiem common raila
Krzysztof

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #7 dnia: 13.04.2017, 06:05 »
Co do silnikow 2.0 tdi i pekajacych głowic  w nich itp.

Posiadam Passata b6 2007r z silnikiem 2.0 tdi. Mam nalatane juz 295 tys i jeszcze nic sie nie dzialo z silnikiem od 2 lat. Wymienilem tylko dwumase ze sprzęgłem i regenerowalem skrzynię, a dokladniej łożysko oporowe w niej. Nie wiem do ktorego roku wychodziły te silniki z mankamentami, ale wszystko zależy od tego na jaki silnik sie trafi jakie oznaczenie i oczywiscie rocznik samochodu.

Teraz jakbym miał zmieniać auto ,to z silnikiem common raila

Może miałeś już zrobioną przez poprzedniego właściciela wymianę wybieraka pompy oleju.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13.04.2017, 07:43 »
Pękające głowice silnik 2.0 TDI 16V z oznaczeniem silnika BKD

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 13.04.2017, 07:49 »
Z doświadczenia powiem tylko tyle, że diesla już więcej nie kupię. Pracuję w tym i wiem, że wszystko jest dobrze do czasu a koszy naprawy przewyższają koszty naprawy benzyniaka kilkunastokrotnie nawet.
Wawrzyn

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13.04.2017, 07:53 »

Tylko jako pasazer😀

To warto abyś na pierwsze oględziny auta wziął ze sobą kogoś kto jeździ automatem na codzień.

Najważniejsze aby skrzynia błyskawicznie reagowała na przyspieszenie i zmiany biegów. Po wciśnięci pedału gazu do końca masz wyczuwalny jeszcze mały przeskok - dociśnięcie pedału powoduje tzw. Kickdown czyli dynamiczną zmianę na najniższy bieg. Musi się to dziać bez żadnych opóźnień.  Następna rzecz to tzw "lockup". Przy rozpędzeniu auta do prędkości puszczasz gaz i obserwujesz wskazówkę prędkościomierza - musi pozostać na obrotach. Warto  takim autem przejechać Ok. 40 km ( skrzynia musi się zagrzać ) bo wtedy najczęściej wychodzą jakieś problemy. Przełączenie biegów na postoju wybierakoem nie może powodować żadnych szarpnięć, zgrzytów ani trzęsieniem się auta. To tak w skrócie :)

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13.04.2017, 07:55 »
Z doświadczenia powiem tylko tyle, że diesla już więcej nie kupię. Pracuję w tym i wiem, że wszystko jest dobrze do czasu a koszy naprawy przewyższają koszty naprawy benzyniaka kilkunastokrotnie nawet.

Zgadzam się dieles dla mnie to długie trasy - tylko wtedy się opłaca chociaż i benzyna potrafi problemów przestworzyć. Bo przecież i tak znajdziemy dwumase turbo itp

Offline Pablopg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 13.04.2017, 07:59 »
automat super sprawa DSG czy S tronic działajá podobnie rużnà się tylk nazami, jeżeli masz pewny samochód najlepiej jest sprawdzić w jakimś serwisie jak koledzy podpowiadajá to nie ma się czego bać wręcz przeciwnie pojeździsz trochę to już innego samochodu jak automat nie będziesz chciał znać
Sam posiadam DSG 184 KM I na manuala już nie zmienię

Paweł