Autor Wątek: Stare, ale jare - czyli przeróbka Germiny, tym razem na sztycę do podrywki  (Przeczytany 2028 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Witam

Tym razem chciałem Wam zaprezentować sztycę do podrywki. Powiem wprost, to daje radę, zaoszczędzi nam sporo pieniążków w zakupie nie tak tanich sztyc. Ja zrobiłem to ze swoich starych wędek, solidnych germin. Tak jak to zrobiłem z długą sztycą do podbieraka o długości 570 cm, która jest solidna, mocna i daje radę i nie muszę płacić za nią dużych pieniędzy, bo nie oszukujmy się - taka sztyca 6 m, nie jest tania. Teraz przestawię Wam sztyce do podrywki.

Skróciłem ją do długości 260 cm. Wystarczająca długość do zarzucania podrywki. Oczywiście musi być solidna, bo w razie zaciągnięcia siatki z rybkami, nie może nam peknąć.

Na końcu skróconej sztycy, zamontowałem tulejkę, idealnie ją osadziłem. Do niej jest przykręcana śruba, do której możemy przywiązać sznurek z podrywką.

Podrywka rozłożona, sznurek do tulejki i sztycy przywiązany.

Rozłożona sztyca z podrywką gotowa do użycia, przy połowie żywca, pod drapieżnika.

Przyznać muszę, że mi się podoba moje wykonanie i jakoś to się prezentuje. A czy się sprawdzi nad wodą przy połowie żywca - oto ten film, które zamieszczę pod spodem.

Podrywka się sprawdziła, wędka wytrzymała próbę czasu, po upływie lat z powrotem nadaje się do użytku nad wodą ;)!

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Brawo Sylwek ! :)
Krzysztof

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Git ;)

Brawo Sylwek ! :)

Dzięki chłopak! nie ma to jak coś samemu zrobić, rzecz która nam się przyda i będzie nam służyć!

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

MrProper

• Gość
Ja zawsze podchodzę do samoróbek z sentymentem.

Czasy kiedy Ojciec, Wujkowie robili spławiki wędki, bo w sklepach ciężko było dostać co kolwiek
Pamietam jak od wujka dostałem szczytowa cześć wędki, zrobiona z włókna szklanego samodzielnie szlifowana przez niego.
Zrobiłem z niej sam, osobiście :D  wędkę na pobliski stawik.
Długości jednego metra a dolnik był zrobiony z fleta ;) kołowrotek - chyba mewa, przypięty do niego oponami z samochodzika na baterie ;D haha

Za to właśnie masz :thumbup:

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Fajnie wykombinowane :thumbup:
Pozdrawiam
Łukasz