Ja wolałbym mieć dwa komputery, jeden tylko do obróbki filmów i zdjęć, drugi zaś do normalnej pracy. Nie chcę niczego remontować, bo tez mam zintegrowaną kartę graficzną, i zapewne cienki zasilacz, zbyt małą obudowę, głośny wentylator.
Na forum pozostałem bez odzewu
W budowanie samemu zestawu się nie pcham, bo nie mam na to czasu i nerwów. Być może jest to proste, ale nie chcę zgłębiać tych tajników, sorki. Wolę mieć coś co działa i gwarancję.
Póki co podoba mi się pomysł zbudowania zestawu na rzeczach które podał N3su, dokupić trzeba tylko pamięć, tak?
Ten zestaw który zaproponował N3Su jest całkiem sensowny i wystarczający.
Podał ci tam też typ pamieci - RAM DDR4 Corsair 3200MHZ CL 16 (2x8GB). -589zl w dwóch kostkach.
Jeśli chcesz miec cichy sprzęt to niestety to kosztuje trochę więcej. Wentylatory w zasilaczu, na procesorze, kartach grafiki, dyski - to wszystko szumi i wibruje.
Te lepsze podzespoły (w tej samej klasie ) są nieco droższe.
w tym Radeonie 580 widze Gigabyte z niezłym chłodzeniem (Windforce- jedno z lepszych i cichszych). Fajnie by było gdyby była półpasywna, ale to pewnie parę zł wiecej.
Unikaj jak ognia ogólników typu :
zasilacz ATX 600W (jaki zasilacz ?)
dysk 2TB (jaka firma ?)
karta grafiki zintegrowana (bardzo słabe toto)
itd.
Niestety w gotowcach to Norma a podzespoły słabe jakościowo.
Co do thermalrighta - mam od paru lat ich duży model i sobie bardzo chwalę i polecam. Duży, markowy,wolnoobrotowy wentylator na nim( u mnie 800-1300 obr/min) i zupełna cisza.
Co do zasilacza to uważam ze w dzisiejszych czasach rozsądne optimum to 550W.
Karty graficzne coraz szybsze,mocniejsze a zasilacze są tak skonstruowane ze powyżej pewnego poziomu oddawanej mocy zaczynają sie mocniej grzać i zwiekszają obroty wentylatora a co za tym idzie zwieksza sie hałas.