Tak czytam ten wątek i widzę, że tak jak w przysłowiu gdzie dwóch Polaków tam 3 zdania

. Ponieważ zajmuję się tą tematyka zawodowo od prawie 18 już lat pozwolę sobie dorzucić mój głos w dyskusji. Pierwsza rzecz o jakiej nikt nie wspomniał to bez względu na to czy Luk wybierze procesor AMD z nowej serii Ryzen, czy też Intela siódmej generacji (np. i7-7700K) musi posiadać system operacyjny Windows 10. Niestety, ale nasz kochany Microsoft nie wspiera nowych procesorów w starszych systemach. Co za tym idzie może być problem z instalacją sterowników, aktualizacji, a nawet prawidłową i stabilną pracą. Dlatego też wydaje mi się, że do ceny komputera należy doliczać system operacyjny. Jeśli chodzi o kartę graficzną to moim zdaniem karta serii GTX 1050 Ti powinna spokojnie wystarczyć do ogarnięcia podanych wymagań. Warto mieć również drugi dysk to przetrzymywania większych danych, a na SSD mieć zainstalowany system i programy.
Moja propozycja na optymalny zestaw to na przykład:
Intel Core i7-7700K, Quad Core, 4.20GHz, 8MB, LGA1151
SilentiumPC Chłodzenie CPU - Fortis 3 HE1425
MSI B150 GAMING M3 s1151 B150 4DDR4 USB3.0
Pamieć Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 16GB/2400(2*8GB) CL16 DRx8
HDD SSD Adata SSD Ultimate SU800 256GB S3 560/520 MB/s TLC 3D
HDD SATA Seagate BarraCuda 2TB 3,5'' 64MB ST2000DM006
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 GAMING 4GB GDDR5 128BIT DVI/HDMI
Obudowa SilentiumPC Gladius M35 Pure Black USB3.0 ATX/SSD ready/2x 120 mm
Zasilacz Be quiet! System Power 8 500W 80+ 120mm BN241
System operacyjny Windows 10 Home Premium 64-bit
Koszt takiego zestawu to jednak ok. 5100 zł, a więc trochę ponad budżet. Jednak mamy tutaj policzony system, kartę zewnętrzną i dwa dyski.
Z takimi komputerami to trochę jak ze sprzętem wędkarskim. Chcemy prosty kij, a kupujemy wypasione wędki

.
Wychodzę również z założenia, że lepiej zainwestować przy zakupie więcej i sprzęt podziała dłużej niż rezygnować z wydajności, kosztem np. tańszego procesora i za chwilę mieć problem. Pamiętajmy, że ta dziedzina cały czas się rozwija i nowe technologie stawiają coraz większe wymagania od sprzętu. Firma, w której pracuje działa już od 25 lat i takie tematy realizujemy. Zatem Luk jeśli jesteś zainteresowany i masz jakieś pytania pisz na priv.