Autor Wątek: Problem z zacięciem ryb - Method feeder  (Przeczytany 11961 razy)

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Problem z zacięciem ryb - Method feeder
« dnia: 26.04.2017, 09:57 »
Witam.

Opiszę wszystko od początku. Mam problem z zacięciem ryb. Będąc wczoraj na rybach i czując znaczne zmęczenie mogące przerodzić się w drzemkę, postanowiłem łowić dwoma kijami z methodą z sygnalizatorami i hangarami. Łowię tak dosyć często, praktycznie zawsze w nocy i gdy mogę mieć problem z koncentracją.

Będąc kilka godzin nad wodą miałem 6 brań - 4 razy rybek postanowił przetestować mój wolny bieg, dwa razy branie było do brzegu, czego efektem był 1 mały karpik.

Moje zestawy są zrobione na sztywno, na jednym jest 30g podajnik drennana, na drugim 30g z mikado oraz krętlikiem z agrafką do szybkiej wymiany, przypony to gotowce z hakiem nr. 10 i z gumką.

Ryby po zacięciu nawet nie poczułem, stąd moje pytanie, czy ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii, zdiagnozować problem i być może coś zmienić ? Skuteczność na poziomie 15-20% nie jest zadowalająca.

Nie jestem w stanie określić jak to wygląda u mnie przy drgającej szczytówce, gdyż jeszcze nie miałem brań łowiąc "normalnie".

Pozdrawiam!

Kadłubek

• Gość
Odp: Problem z zacięciem ryb - Method feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 26.04.2017, 10:47 »
A jak wygląda sprawa z przyponem? Długość włosa, przynęta na haczyku, wielkość haczyka?

Moim zdaniem albo masz za małą odległość włos->haczyk lub za duży haczyk względem przynęty.
To przy łowieniu z włosem.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 26.04.2017, 10:50 »
Witam.

Opiszę wszystko od początku. Mam problem z zacięciem ryb. Będąc wczoraj na rybach i czując znaczne zmęczenie mogące przerodzić się w drzemkę, postanowiłem łowić dwoma kijami z methodą z sygnalizatorami i hangarami. Łowię tak dosyć często, praktycznie zawsze w nocy i gdy mogę mieć problem z koncentracją.

Będąc kilka godzin nad wodą miałem 6 brań - 4 razy rybek postanowił przetestować mój wolny bieg, dwa razy branie było do brzegu, czego efektem był 1 mały karpik.

Moje zestawy są zrobione na sztywno, na jednym jest 30g podajnik drennana, na drugim 30g z mikado oraz krętlikiem z agrafką do szybkiej wymiany, przypony to gotowce z hakiem nr. 10 i z gumką.

Ryby po zacięciu nawet nie poczułem, stąd moje pytanie, czy ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii, zdiagnozować problem i być może coś zmienić ? Skuteczność na poziomie 15-20% nie jest zadowalająca.

Nie jestem w stanie określić jak to wygląda u mnie przy drgającej szczytówce, gdyż jeszcze nie miałem brań łowiąc "normalnie".

Pozdrawiam!

Jakie tam są ryby w zbiorniku, może to wcale nie karpie brały ? Podaj więcej szczegółów o zbiorniku, o sprzęcie - długość przyponu, długość włosa, na jakie przynęty łowiłeś?  piszesz tylko hak nr 10 jaki model?
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 26.04.2017, 11:01 »
Witam.

Pozdrawiam!

Jakie tam są ryby w zbiorniku, może to wcale nie karpie brały ? Podaj więcej szczegółów o zbiorniku, o sprzęcie - długość przyponu, długość włosa, na jakie przynęty łowiłeś?  piszesz tylko hak nr 10 jaki model?

To są fundamentalne rzeczy, bez tego nie da się określić błędu. Zrób też zdjęcia gotowych zestawów z przynętami na jakie łowiłeś i wstaw do wątku.

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #4 dnia: 26.04.2017, 11:38 »
Byłeś na zawadzie?
Piotr

Offline n0cny

« Odpowiedź #5 dnia: 26.04.2017, 12:17 »
Zdjęcia nie zrobię, gdyż kije wraz z osprzętem pojechały na 3dniową wycieczkę na drugi koniec Polski :facepalm: Na szczęście pogoda brzydka, więc za wiele nie stracę.

Po kolei.

Łowiłem na Ringers Chocolate Orange Wafters 10mm oraz pellet Spicy sausage 8mm. Przypon to gotowiec z drennana, długość włosa to 9-10cm.

Sam zbiornik, dosyć głęboki, łowiłem na ok. 2,5 - 3m głębokości, dno muliste. Rybki, które tam występują to głównie karpie, leszcze, liny, jazie. Nie twierdzę, że brały mi na pewno karpie - tylko efektem był jeden z nich. Choć jest to najbardziej prawdopodobne, gdyż jakieś 4 tygodnie temu woda była zarybiona i jest szansa, że jakieś sztuki się jeszcze odchowały od tego czasu.

Wędki to mikado princess 360 cw. do 120g, ale nie wydaje mi się, aby wędka miała znaczenie, skoro ryby nawet nie zacząłem holować - po prostu po zacięciu "pusto" po drugiej stronie.

Offline fish007

• Ekspert
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
« Odpowiedź #6 dnia: 26.04.2017, 12:23 »
Zdjęcia nie zrobię, gdyż kije wraz z osprzętem pojechały na 3dniową wycieczkę na drugi koniec Polski :facepalm: Na szczęście pogoda brzydka, więc za wiele nie stracę.

Po kolei.

Łowiłem na Ringers Chocolate Orange Wafters 10mm oraz pellet Spicy sausage 8mm. Przypon to gotowiec z drennana, długość włosa to 9-10cm.

Sam zbiornik, dosyć głęboki, łowiłem na ok. 2,5 - 3m głębokości, dno muliste. Rybki, które tam występują to głównie karpie, leszcze, liny, jazie. Nie twierdzę, że brały mi na pewno karpie - tylko efektem był jeden z nich. Choć jest to najbardziej prawdopodobne, gdyż jakieś 4 tygodnie temu woda była zarybiona i jest szansa, że jakieś sztuki się jeszcze odchowały od tego czasu.

Wędki to mikado princess 360 cw. do 120g, ale nie wydaje mi się, aby wędka miała znaczenie, skoro ryby nawet nie zacząłem holować - po prostu po zacięciu "pusto" po drugiej stronie.

Jak wyglądały brania od brzegu - odjazdy, podskakiwanie swingera .........czy jeszcze innaczej
Method Feeder Fishing
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 26.04.2017, 12:24 »
Witam.Dla mnie to są brania raka,którego jest ciężko zaciąć.Warunki,które opisałeś na tym łowisku są dla niego znakomite.Pozdrawiam.
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 26.04.2017, 12:26 »
Rak wyciągałby żyłkę z wolnego biegu?
Marcin

Offline n0cny

« Odpowiedź #9 dnia: 26.04.2017, 12:29 »
Brania od brzegu wyglądały tak, że hangar poszedł do góry i żyłka wysuwała się z kołowrotka dosyć równo. Jedno z takich brań skończyło się rybką na brzegu.

Jedno było branie z takim podskakiwaniem, trochę wysunęła, opadła, znów wysunęła, opadła - akurat byłem siusiu i nim doleciałem do wędki, to kilka razy tak się pohuśtała.

Raki bym wykluczył - nigdy ich tam nie było - na innym zbiorniku są i bardzo często się je łowi. Ponadto raki nie zapieprzają aż tak szybko chyba :D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #10 dnia: 26.04.2017, 12:48 »
Brania od brzegu wyglądały tak, że hangar poszedł do góry i żyłka wysuwała się z kołowrotka dosyć równo. Jedno z takich brań skończyło się rybką na brzegu.

Jedno było branie z takim podskakiwaniem, trochę wysunęła, opadła, znów wysunęła, opadła - akurat byłem siusiu i nim doleciałem do wędki, to kilka razy tak się pohuśtała.

Raki bym wykluczył - nigdy ich tam nie było - na innym zbiorniku są i bardzo często się je łowi. Ponadto raki nie zapieprzają aż tak szybko chyba :D

Takie brania miałem na jesień ubiegłego roku, na jednej z wypraw. Ryby się nie zacinały, ale upierałem się i łowiłem dużym hakiem i przynętą. Według mnie, sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy dopasować przynętę do haka i skrócić włos - odległość przynęty od haka. Ja mam prościej od Ciebie, bo stosuję tylko plecionki, plecionka jest idealna pod takie majstrowanie. Przypominam sobie jednak, że przypony od Drenanna maja pozycjoner, warto go trochę przeciągnąć w dół haka, skróci to z automatu włos i może pomóc.

Offline n0cny

« Odpowiedź #11 dnia: 26.04.2017, 13:07 »
Nie mają pozycjonera, a przynajmniej nie te:)

Spróbuję podczas następnej wyprawy skrócić włos - i tak miałem w planach nawiązanie przez te kilka dni kilku przyponów, gumki mam, haki mam 12stki i 14stki.

Dzięki za pomoc! :)

Offline fish007

• Ekspert
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
« Odpowiedź #12 dnia: 26.04.2017, 13:15 »
Nie mają pozycjonera, a przynajmniej nie te:)

Spróbuję podczas następnej wyprawy skrócić włos - i tak miałem w planach nawiązanie przez te kilka dni kilku przyponów, gumki mam, haki mam 12stki i 14stki.

Dzięki za pomoc! :)

Jeżeli ryby w tym łowisku masz powyżej kilograma to daj większy haczyk 10 a nawet 8 i zwiększ długość przyponu na minimum  12 cm. ja tak robię i wbrew niektórym opiniom ''fachowców'' zawsze pomaga.
Method Feeder Fishing
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline sosik88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #13 dnia: 26.04.2017, 14:27 »
Na jednej z wypraw w tym roku miałem podobny problem branie zacinka i pusto. Pomogła zmiana na przypon z krótszym włosem. Tylko tyle że u mnie te brania były dość chimeryczne...     
Pozdrawiam Piotr

Offline n0cny

« Odpowiedź #14 dnia: 26.04.2017, 14:59 »
Mam dwa kije - będę mógł przetestować zarówno zwiększenie długości przyponu i haka, jak i skrócenie włosa, choć wydaje mi się, że skrócenie włosa faktycznie może być "tym czymś"

Pomimo, że miałem brań sporo, to pozostali wędkarze też czasem coś złapali, wszystko na spławik, gdzie kukurydza jest bezpośrednio na haku. W ich przypadku było to zazwyczaj 1 branie na cały dzień, jednak zazwyczaj wykorzystane lub też brak brań :)