Autor Wątek: Kulki Lorpio  (Przeczytany 51549 razy)

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kulki Lorpio
« Odpowiedź #45 dnia: 26.04.2015, 19:24 »
I ja dorzucę coś od siebie kupiłem też kuleczki pop up Lorpio tutii frutti i tak miałem cienką igłę z tandema do białych robaków to kuleczka sie nie rozwalała ale jak przebijałem ją normalną igłą do kulek do pękały a druga sprawa zdarzyło się wam ,że po 1h leżenia w wodzie kulka już nie pływa ?
Sebastian
Catch & Release - Złów i wypuść

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 26.04.2015, 22:13 »
I ja dorzucę coś od siebie kupiłem też kuleczki pop up Lorpio tutii frutti i tak miałem cienką igłę z tandema do białych robaków to kuleczka sie nie rozwalała ale jak przebijałem ją normalną igłą do kulek do pękały a druga sprawa zdarzyło się wam ,że po 1h leżenia w wodzie kulka już nie pływa ?
Przeprowadziłem właśnie test kulek z Lorpio Magic Pop-Ups Pineapple 10. Całą kulkę oraz nawierconą włożyłem do wody i żadnych zmian po upływie 2 godzin nie zauważyłem.  :)
Robert

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 27.04.2015, 06:02 »
Mineło 10 godzin, nadal pływają :)
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #48 dnia: 27.04.2015, 07:49 »
Do kruchych przynet polecam zaopatrzyć się w maleńkie wiertełko o średnicy 1 mm, i robić nim dziurke, a później dowiercać większym. Niektóre kulki lub pellety potrafią pękać, dlatego trzeba sobie pomóc własnie maleńkim wiertełkiem.

W sumie to prawda, lecz te produkty pękają najczęściej w trakcie przekładania igły. Po wywierceniu cienkim wiertłem igła rozrywa kulkę lub pellet w momencie, gdy ją próbujemy przebić.

Jeżeli przewiercimy wiertłem Drennana kulkę, i uzyjemy igły z Drennana, to nic nie powinno sie stać. Problemem może być natomiast źle zawiązany pushstop, przy którym węzeł jest zbyt blisko niego, w efekcie czego pogrubia nam to całość. Ja zawsze wiążę tak, aby węzeł był z 3-5 mm za pushstopem, do którego włożyliśmy igłę.
Jeżeli po przewierceniu poruszamy wiertłem kilka razy do produ i do tyłu, i kulka nie pęka, to wszystko jest OK. Niestety mniejsze kulki mogą się rozpadać, i trzeba mieć wtedy małe wiertełko, do robienia dziur 'wstępnych'.
Lucjan

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #49 dnia: 27.04.2015, 17:02 »
To chyba mi się trafiła wadliwa partia >:O
Sebastian
Catch & Release - Złów i wypuść

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #50 dnia: 27.04.2015, 17:12 »
Mam te kulki i na początku też mi pękały. Wierciłem wiertłem Drennan. Teraz po dopracowaniu techniki, już mi nie pękają. Wiercąc obracam wiertłem dwa razy i wyciągam wraz z zawartością wiertła i powarzam czynność do skutku.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #51 dnia: 27.04.2015, 17:19 »
Mam te kulki i na początku też mi pękały. Wierciłem wiertłem Drennan. Teraz po dopracowaniu techniki, już mi nie pękają. Wiercąc obracam wiertłem dwa razy i wyciągam wraz z zawartością wiertła i powarzam czynność do skutku.

Przewiercam w ten sam sposób i potwierdzam nie pękają :thumbup:
Pozdrawiam
Jacek

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 06.05.2015, 22:45 »
Jeżeli chodzi o przynęty ( kulki lorpio ) to są jedne z najświeższych kulek na rynku więcej ich nie ma niż są w sprzedaży , więc jeżeli widzicie że są zbyt ciężkie to warto otworzyć je na dobę aby lepiej wyschły i gwarantuję że dobę pływaki się trzymają , a pływające jak nie ma drobnicy to nawet dwie doby . Kulki dobre do użycia powinny stukać w pudełku a nie głucho uderzać jak wiadomo o co chodzi...

Offline Mariusz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Gruba ryba
« Odpowiedź #53 dnia: 13.05.2015, 15:52 »
Ostatnio sklep bolw wprowadził ofertę lorpia, kulki widzę też są:

https://www.bolw.pl/pl/c/Kulki-proteinowe/176

skuszę się, bo prawdę mówiąc o tej firmie dopiero niedawno usłyszałem
Robię  to co lubię. Lubię to co robię! Łowię ryby!

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #54 dnia: 14.05.2015, 12:11 »
Witam. Posiadam te kulki o smaku kokosowym i white halibut pop up. Raz narazie ich używałem i to tylko 2,5 godz łowieniu dwa karpie na halibuta wpadły i jeden na kokos.Łowiłem na prywatnym stawie. Zapach maja dobry wiec warto je przetestować :) Mam zamiar kupić też inne smaki ;)Teraz w sobotę jadę na komercję napisze czy tam się sprawdziły :)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #55 dnia: 14.05.2015, 17:51 »
Wczoraj przyszły do mnie kuleczki truskawka(tonąca),kokos i balonówa (pływaki).Zapach bardzo przyjemny.Co do wiercenia to pływaki bardzo ładnie się przewiercają ,natomiast tonące na 10 około 8 pękło.Jakieś dziwne te ciasto tonących.Wina wiertła raczej nie jest bo z innych firm (drennan,sb)kuleczki wiercę nim o mniejszych rozmiarach (8mm)i jeszcze mi żadna nie pękła .No nic będe je montował na gumeczce ;).
Na pierwszy rzut oka kuleczki kolorystycznie i zapachowo fajne ,pierwsze testy w niedziele na wodach pzw więc zobaczymy co są warte.
Maciek

Offline mongo2001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #56 dnia: 14.05.2015, 18:36 »
Maciek- te tonące to pewnie haczykowe.Mam 10mm białe halibut i truskawkę i faktycznie jest co robic zeby nie pękały.Zauwazyłem ze natet jesli troche pękną to trzymają sie prze kilka rzutów. Narazie raz na nie łowiłem ale w ten dzien na moim łowisku rządził killer z Bait-Tech, który znokautował pozostałe przynęty.Ale i tak bede próbował na nie łowic.Plusem jak dla mnie to cena i mocny zapach.
pozdR

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #57 dnia: 14.05.2015, 18:41 »
Ja radzę sobie z pękaniem tych kulek w ten sposób że kilka kuleczek wkładam do małego woreczka strunowego i dodaję dużą ilość boostera który rozmiękcza kulki i łatwiej się je wierci. Poza tym są jeszcze bardziej aromatyczne.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #58 dnia: 14.05.2015, 18:43 »
łowię na te kulki, pękały mi również, ale nie w takich proporcjach jak opisujecie. proponuję na jeden wieczór przed wędkowaniem po kilka sztuk z zapachu podsuszyć i schowac w oddzielnych pojemnikach. Sądze ,że lepiej wam się będzie wierciło . ja wiercę cieniutkim wiertłem ESP i naprawdę od pewnego czasu nie mam z nimi problemu. A są łowne, przynajmniej tam gdzie ja wędkuję :)

Offline mongo2001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #59 dnia: 14.05.2015, 18:44 »
Moje mozna quick stopem przebic :P