Autor Wątek: Kulki Lorpio  (Przeczytany 51552 razy)

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Kulki Lorpio
« Odpowiedź #75 dnia: 20.05.2015, 21:18 »
Do kulek nie powinny być używane to jest stoper do szybkiego łowienia np. na kukurydzę , mielonkę , pellet haczykowy nie do kulek , a dlaczego bo jak wyżej widzę opisy to właśnie dlatego :)

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 20.05.2015, 21:39 »
A może po prostu problemy z pękaniem kulek przy wierceniu wynikają z niewłaściwej techniki wiercenia, źle dobranego wiertła do stopera lub węzła za blisko stopera który powoduje ''pogrubienie'' stopera.
Też się męczyłem trochę z pękaniem kulek przy wierceniu i zauważyłem, że najwięcej kulek pęka jak za szybko wiercimy, za mocno naciskamy na wiertło lub gdy co parę obrotów nie cofamy wiertła i nie usuwamy skrawanego materiału z wiertła- blokuje się to i po prostu rozsadza kulkę.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 20.05.2015, 22:11 »
Jeżeli chodzi tylko o pękanie kulek to przy odrobinie wprawy da się to całkowicie wyeliminować. Potwierdzam to co napisał Marek, lżejsze dociekanie wiertła załatwiło sprawę.
Jak dla mnie pushstop nadaje się idealnie do takich kuleczek ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 21.05.2015, 02:53 »
Niestety ja również mam problemy z kulkami Lorpio (10 mm White Halibut). Samo przewiercenie da się jeszcze jakoś ogarnąć, natomiast podczas przekładania przez środek quickstopa u mnie pęka każda kulka. Nie pomaga też wysuszenie ich a wielka szkoda, ponieważ dla mnie White Halibut robi świetną robotę a przez te problemy muszę na bieżąco dokupować przypony Browning z igłą (które notabene sprawdzają się super jeśli chodzi o zamontowanie kulki na włosie ale tragicznie jeśli chodzi o wytrzymałość - z 8 przyponów zostały już tylko 3 a minęły dopiero dwa wypady nad wodę, przypony pękają mniej więcej na 5 centymetrze). :(

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #79 dnia: 21.05.2015, 06:00 »
Niestety ja również mam problemy z kulkami Lorpio (10 mm White Halibut). Samo przewiercenie da się jeszcze jakoś ogarnąć, natomiast podczas przekładania przez środek quickstopa u mnie pęka każda kulka. Nie pomaga też wysuszenie ich a wielka szkoda, ponieważ dla mnie White Halibut robi świetną robotę a przez te problemy muszę na bieżąco dokupować przypony Browning z igłą (które notabene sprawdzają się super jeśli chodzi o zamontowanie kulki na włosie ale tragicznie jeśli chodzi o wytrzymałość - z 8 przyponów zostały już tylko 3 a minęły dopiero dwa wypady nad wodę, przypony pękają mniej więcej na 5 centymetrze). :(

Spróbuj może gotowców z Guru Bayonets Ready Rig 10cm (0.22/size 12 MWG) - 8 sztuk jestem przekonany, że tak łatwo nie pękają. Możesz też sam powiązać haki z tymi wkrętkami Bait Bayonets i to już wyłącznie od Cebie będzie zależało, jakiej użyjesz żyłki. ;)
Robert

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 21.05.2015, 07:32 »
Miałem podobny problem z tymi przyponami Browninga,dlatego kupiłem same igły i wiąże je we własnym zakresie. Oprócz słabej żyłki na przyponach haczyki też nie należą do najmocniejszych.
Jednak są cienkie,ostre i świetnie się nadają na karasie,mniejsze leszcze i inne małe i średnie ryby.

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 21.05.2015, 12:08 »
Spróbuj może gotowców z Guru Bayonets Ready Rig 10cm (0.22/size 12 MWG) - 8 sztuk jestem przekonany, że tak łatwo nie pękają. Możesz też sam powiązać haki z tymi wkrętkami Bait Bayonets i to już wyłącznie od Cebie będzie zależało, jakiej użyjesz żyłki. ;)

Tak właśnie zrobiłem, zamówiłem wczoraj kilka paczek tych "Bayonetsów" i w niedzielę będę testował :D :fish:

EDIT:
elvis77 - czy możesz zdradzić gdzie kupiłeś same igły?

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 21.05.2015, 13:52 »

Tak właśnie zrobiłem, zamówiłem wczoraj kilka paczek tych "Bayonetsów" i w niedzielę będę testował :D :fish:

EDIT:
elvis77 - czy możesz zdradzić gdzie kupiłeś same igły?
Jasne,żadna tajemnica:
Multifishing Warszawa. Prowadzą też sklep internetowy. Mają też spory wybór haczyków,spławików  Drennana i nie tylko.
Paczka 20szt coś około 5.5zł

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #83 dnia: 21.05.2015, 14:41 »
Paczka 20szt coś około 5.5zł 
To tylko brać   ;)
Cena Guru 20 szt. 11.29 zł. :(
Robert

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 21.05.2015, 14:53 »
Zalogowałem się do ich sklepu internetowego - szukam, szukam i nic. Nie ma. Postanowiłem zadzwonić, pan odpowiedział mi, że mają ale nie ma ich dodanych w sklepie internetowym i nie będzie bo mają zbyt duży asortyment, żeby to ogarnąć. Zapytałem czy można złożyć zamówienie telefonicznie - nie. Zapytałem w takim razie czy jeśli nie jestem z Warszawy to nie mam możliwości zakupić tych igieł? Odpowiedź: "no, dokładnie"...

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 21.05.2015, 15:03 »
Zalogowałem się do ich sklepu internetowego - szukam, szukam i nic. Nie ma. Postanowiłem zadzwonić, pan odpowiedział mi, że mają ale nie ma ich dodanych w sklepie internetowym i nie będzie bo mają zbyt duży asortyment, żeby to ogarnąć. Zapytałem czy można złożyć zamówienie telefonicznie - nie. Zapytałem w takim razie czy jeśli nie jestem z Warszawy to nie mam możliwości zakupić tych igieł? Odpowiedź: "no, dokładnie"...
Klient nasz pan a życie swoje. >:(
Robert

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 21.05.2015, 15:16 »
Niestety, takie realia. S7, pisałeś coś o igłach Guru - może wiesz w jakim sklepie internetowym się znajdują?

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 21.05.2015, 15:25 »
przykro mi. Jak byś się wybierał na zlot za tydzień to mógłbym Ci zakupić i ewentualnie przywieźć. Bo zdaję się,że będę tam jutro,lub mógłbym ewentualnie przekazać któremuś z kolegów który będzie za zlocie,a jest z Twoich okolic. Może któryś że sklepów to jeszcze sprowadza. Zdaję się,że jest jakiś sklep"zebco",czy coś takiego.

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 21.05.2015, 15:34 »
elvis77 - bardzo Ci dziękuję za propozycję, zrobiłeś z dobrego serca więcej niż sprzedawca tego sklepu ale mam zasadę, że przy takim traktowaniu klienta i takiej polityce nie wydam na sklep nawet 10 groszy ;) Ale mimo wszystko bardzo dziękuję :)

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #89 dnia: 21.05.2015, 15:35 »
http://www.wedkarnia.pl/guru-bait-bayonets-20-sztuk,id154194.html
Tylko widzę, że dostawa 3-5 dni, czyli nie ma. Zadzwoń do tego sklepu i zapytaj, obsługa naprawdę miła.  :) Ja wiem, że dostawę będą dopiero z Guru mieli za 3 tygodnie, ale pytałem o Qm1  :(
Robert