Autor Wątek: Ponton dla 3 osób, do 2000 zł  (Przeczytany 4104 razy)

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Ponton dla 3 osób, do 2000 zł
« dnia: 02.05.2017, 12:51 »
Witajcie.

Chciałbym zakupić na ten sezon ponton.

Użytkowany byłby przez 3 osoby, w tym 2 wędkarzy, ja i 12 letni syn i żona jako balast :-).

Chciałbym na ponton wydać do 2000 PLN,, najwięcej w tej cenie to Kolibri i bark myślę o modelu 330.

Tylko teraz na co zwrócić uwagę, Kolibri waży złożony 40 kg, bark 30 kg, różnica znacząca tylko czy jakość wykonania nie ma wpływu na wagę??

Jeżeli macie doświadczenie dotarcie proszę, może inny model lepszy.

Nie proponuje proszę łódki bo mnie zależy na mobilnym środku pływającym.

Pozdrawiam, Marcin.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Ponton dla 3 osób, do 2000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02.05.2017, 13:53 »
    Moje skromne uwagi- ponton 330 to minimum dla takiej załogi, na pewno nie może być mniejszy, bo będzie bardzo ciasno. Ja mam 340 i dla dwóch spinningistów plus toboły to jest minimum. Ponton powinien mieć całkiem sztywna podłogę, w całości. Tzn. nie airmatę, nie takie szczebelki, tylko pełne płyty, tak żeby można było stanąć, tak jest wygodnie i bezpiecznie, ale trochę ciężej. Mój ponton waży 65 kg, dam radę sam go zwodować, spakować, rozpakować itp. Ale jakby był trochę cięższy to nie dałbym rady. Kolibri to sprawdzona firma i można ją polecić, tej drugiej nie znam. Polecam poszukanie info na forum jerkbait.pl. Z pewnością jest tam mnóstwo informacji na temat wyboru pontonu. Polecam pompkę elektryczną do kompletu, znacznie ułatwia życie. Brałbym cięższy, pewnie jest solidniejszy, może lepsza podłoga, może grubsza guma, komory o większej średnicy. Ja mam Quicksilvera, ale Kolibri też brałbym w ciemno, jeśli tylko ma sztywną podłogę. Ostatecznie mogłaby być i półsztywna (czyli szczebelki), ale ona już trochę pracuje, już nie ten komfort. Miałem taką w poprzednim pontonie.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 02.05.2017, 17:32 »
A ten ponton potrzebny do spina czy na spławiczek ?
Bo jak na spinning to czarno to widzę z młodym, trzeba bardzo uważać żeby komuś kotwicy nie wbić.

330cm dla trzech osób to będzie bardzo ciasno.

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 02.05.2017, 18:06 »
Spławik i  trochę spiningu zapewne też

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.05.2017, 18:35 »
Zgadzam się z Hermanem, powiedziałbym nawet że 360 byłaby minimum. Miałem kilka lat Infomedia 360, teraz wszystko to bliźniacze konstrukcje więc moim zdaniem 360 dla dwóch stojących osób jest ok, ale dziecko/żona pod nogami to albo musi być dyscyplina na łodzi, albo będzie taka nerwica że łowienie szybko się skończy. Miałem Airmatę na początku, nie nadaje się absolutnie do wędkarstwa, nie da się stać, choć jest wygodna bo można było ją zwijać razem z całym pontonem. Później wymieniłem na podłogę z Alu i to był strzał w dziesiątkę, super stabilność, ale szybko zrobiłem sobie przyczepkę i zapomniałem o składaniu :-) Przy 330-360 moim zdaniem kółka transportowe to "Must have" bo w pojedynkę na pewno nie zwodujesz a szkoda szurać po trawie gdzie może się szkło trafić.

P.s. Ponton 330-360 bez pompowanego kila nie nadaje się do pływania podczas wiatru :-)

Kolibri jest bardzo ok, sprawdzona przez wielu marka.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #5 dnia: 02.05.2017, 19:02 »
    Fakt, szurać pontonem nie powinno się. Najlepsze patenty to kółka doczepiane czasowo do pawęży albo specjalny wózek, który wsuwa się pod ponton i można z tym śmigać na spore (stosunkowo) odległości, ponton waży 65 kg, czyli dużo i trochę jednak mi ciężko. Ja używam wózka marki Eckla (o ile pamiętam), specjalny do takich celów, lekki i się składa. Na kolejnych zdjęciach pokazuję co i jak (z grubsza). Wózek wsuwam pod tyłek pontonu, chwytam ponton za przód i tą niby "taczką" jadę nad wodę lub z wody. Na trzecim zdjęciu pontonik 340, wcale nie jest taki duży. Mi się łowi z niego bardzo dobrze, we dwóch już gorzej.

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 23.05.2017, 14:35 »
Witajcie.

Temat wrócił więc i pytania :-D

Chciałbym wydać za ponton maź 2000 PLN.

Na pewno model 330, tylko co polecacie. Jakiej marki??

Kolibri, Bark, może coś innego ??

Kolibri i bark zbliżone ale bark 10 kg lżejszy, więc sam nie wiem.

Pozdrawiam i liczę na podpowiedzi :-D

Marcin Maruda