Ja bym tak na ostrzu noża, czyich kolwiek doświadzczeń nie stawiał. Mam niewielkie doświadczenia przy hakach bezzadziorowych. Ale często widziałem już przy Karpikach 1,5kg. Wyrażne nacięcia po holu na haku Prestona PR 36. Nie demonizuję sprawy. Nie porównywałem z hakiem choć z mocro zadziorem. Ale było to dla mnie zauważalne już na starcie, takie nacięcie za kolankiem. Nie wędkuję na kije od szczotki. Nie jestem Karpiarzem.
Na tysiące złowionych ryb powyżej kilograma do 15 kg, rozciąłem pysk jednemu kleniowi, a kilka karpi miały rozcięty pysk przez żyłkę, z racji że pechowo leżały na podajniku. Tak więc jest to nieprawda. Widziałem natomiast wielkie dziury po bezpiecznych hakach z zadziorem.
Co ważne, złowiłem wiele ryb na haki nr 16 i 18, w tym są i karpie 8-10 kg na takie maleństwa. I nic, ryba nawet śladu nie miała.
Jak dla mnie teorie tworzą karpiarze, nie mający w ogóle doświadczenia z małymi hakami i bezzadziorowcami, i bazują na historiach cholera wie skąd. W UK też są tacy, są też takie łowiska, gdzie jest zakaz użycia haków bezzadziorowych. Mnie tam to wisi, ale trochę dziwne są te teorie
A co do siatek. Powinny być do zawodów, jak i zawody mają być. To, że PZW nie jest już związkiem sportowym, nie ma z tym nic wspólnego. Rywalizacja sportowa to ważna część wędkarstwa i powód, że powstaje tak wiele wynalazków, to ich motor. Jak komuś nie pasuje, że są zawody, to powinien wszystko przemyśleć. Bo to jak się denerwować, że w parku jest koncert albo festyn z okazji Dnia Dziecka. Panowie, można z tym żyć, tych zawodów wcale tak dużo nie ma, a inni też mają prawo do korzystania na swój sposób. Bo to, że nie kręcą nas zawody, nie jest powodem aby olewać innych. Problemem są może zawody większej rangi, ale to są rzeczy sporadyczne. No chyba, że giną ryby, wtedy jest o co się denerwować.
Wyczynowcy z siatkami, trenujący, to tak rzadki przypadek, że szkoda używać ich w ogóle jako przykładu. Jednak samo posiadanie siatki aby robić sobie ryby do zdjęcia jest już mocno dyskusyjne. Tutaj walnąłbym minimum siatkę o długości 3 metrów, o dużych obręczach prostokątnych, z zastrzeżeniem, że jeżeli warunki są złe, i dno opada zbyt wolno, przez co siatka jest niezanurzona , wtedy takich rzeczy nie powinno być. Jak sobie ktoś trenuje albo chce zrobić zdjęcie, to tylko wtedy jak ryby na 100% przeżywają.