Cześć
Jako początkujący podłącze się do tematu i chciałbym podpytać trochę odnośnie budowy zestawu method feeder. Chciałbym zrobić zestaw samo zacinający. Zestaw zmontowałbym na poniższych częściach:
1. Koszyk Preston ICS In-Line Dura Flat Method https://sklepdrapieznik.pl/28370-koszyk-ics-in-line-dura-flat-method-20g-large-duzy.html
2. Łącznik Preston ICS In-Line 360 Beads https://sklepdrapieznik.pl/89834-laczniki-preston-ics-in-line-360-beads-p0030037.html
Żeby zestaw był samo zacinający to muszę zablokować podajnik na końcu stoperem? Mam jeszcze pytanie odnośnie typu i rozmiarów haków (myślałem o tych Preston KKH Barbed) i montażu np. waftersów - igły/wkrętki czy gumki. Głównie metoda będzie służyła do połowu leszczy, dużych płoci, czasem jakiś wypad na komercję.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc 
Zestaw do Metody jest samozacinający sam w sobie, jak większość zestawów gruntowych, tak więc nie musisz niczego blokować. Przy Prestonach nie kupuj jednego typu podajnika, najlepiej bazować na dwóch, na typowym z żeberkami i tym hybrydowym. Tu masz kilka wielkości, więc polecam średni do Metody i mały do hybrydy. Do tego dokup dwie foremki, same podajniki zaś kupuj w kilku wersjach wagowych, 20, 30 i 45 gramów. One wszystkie są wymienne, warto mieć jednak różne rozmiary i typy na pewne okoliczności.
CO do haków najlepsze wg mnie są Guru a potem Drennany/Kamasany. Do waftersów zdecydowanie liderem jest Guru z bayonetem. Tu masz dwa typy haków, ja wolę Wide Gape'y. Kamasan 911 zaś jest dobry z push stopem czy gumką. Rozmiary zazwyczaj stosuj dwa - 14 i 12, przy czym Guru nr 12 idealnie powinien balansować waftersy Ringersa lub Przemka Solskiego. Haki Guru i Drennana/Kamasana mają gumkę, która można regulować długość włosa, Preston tego nie ma. Dlatego mam mniej ryb na nim, zdecydowanie. Zwłaszcza po kilku karpiach się odkształca. Do waftersów lepsze są bagnety, do pelletów 8 i 12 mm z dziurką czy kukurydzy zaś push stopy, gumka jest dobra do pelletu bez dziurki. Warto mieć kilka typów przyponów, bo nie zawsze działa wafters. Tutaj musisz sprawdzać, czy sam pellet nie jest lepszy, zwłaszcza jeżeli jest w kolorze zanęty/pelletów 2 mm.
Polecam też ci nie tylko używanie zanęt, ale pelletów 2 mm przede wszystkim do Metody. Mają zdecydowaną przewagę nad zanętą, o wiele lepiej nęcą, do tego podczas opadu podajnika część się odrywa i opada powoli do dna, co doskonale wabi ryby. Jeżeli łowisz płoć czy leszcza na Metodę, możesz używać martwych białych na haku Wide Gape (Drennan, Kamasan czy Guru) lub też za pomocą gumki. Wtedy możesz białe ściskać gumką. Tutaj polecam przypony Guru z małą gumką, jednak potrzebny jest tutaj przyrząd do rozchylania gumki.
Ogólnie jednak do połowu płoci czy też leszcza skuteczniejszym zestawem powinien być helikopter. Metoda me tę wadę, że jeżeli ryba pociągnie za żyłkę, to pułapka przestaje dobrze działać, skuteczność zestawu drastycznie spada. Przy helikopterze nie ma to znaczenia, można też nęcić odpowiednio, używając miksu zanęty, konopii, białych etc. Metoda tego nie oferuje z racji podajnika

W temacie zaś łączników do podajników z Prestona, zdecydowanie polecam łącznik plastikowy, bez metalu. O wiele łatwiej się zmienia przypony, bo metal się blokuje. Co prawda igła do push stopa przychodzi z pomocą, ale trzeba się więcej napracować. Łączniki plastikowe są luźniejsze. W kontekście zaś samozacinania, to łączniki Prestona dobrze siedzą w gnieździe podajnika, co ma też wpływ na samozacięcie. To jednak co bym polecał, to śrucina (np. nr 1) około 80 cm nad podajnikiem. Powoduje ona zatopienie żyłki w okolicy podajnika, co bardzo mocno zmniejsza ilość otarć i przesunięć podajnika, czyli daje więcej ryb